Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Rower dla dziewczyny

IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.06.06, 13:54
    Tak wlasnie sie przymierzam do zakupu roweru dla pewnej dziewczyny.
    Wymagania: do pojezdzenia sobie po dordze asfaltowo-lesno-polnej, niedrogi,
    solidny
    I mysle o tym: www.rowerymerida.com.pl/rowery.php?gr=21&id=151
    Myslicie ze ok?

A jeszcze jaki rozmiar ramy byscie polecili na wzrost 165cm
    Od sprzedawcy uslyszalem ze jak damka to 18" jak meski to 16", a roznica
    ponoc tylko do wsiadania?

Dzieki za wskazowki, pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • ss85 Re: Rower dla dziewczyny 03.06.06, 21:20
        Co do roweru: nie wiem jaki konkretny model powinien to być, ale na pewno rama alu (lekka, trwała, nie rdzewieje; choć ma swoich przeciwników - bardzo sztywna: troszkę cierpi komfort, ja nie odczuwam bo jestem twardy;), jakiś sensowny osprzęt.
        Co do samej ramy: na pewno powinna mieć geometrię turystyczną, nie żadną wyczynową (niewygodna)
        Co do rozmiaru powiem tak: mam meridę kalahari 510 z ramą 18" i przy moim wzroście (172 cm) jest to najmniejsza rama dla mnie.
        Z tego co się orientuję, to sprzęt spełniający te kryteria powinien kosztować ok. 700-800 zł i przy spokojnej eksploatacji wytrzymać wiele lat.
        Jeśli myślisz o rowerze z hipermarketu, to, ku przestrodze, odsyłam do stosownych wątków na tym forum.
        P.S. Meridę mogę polecić. Tak jak wszystkie inne znane marki.
        • babka71 Re: Rower dla dziewczyny 04.06.06, 00:00
          tylko UNIBIKE..idealny dla dziewczyny!!
          • piusss Re: Rower dla dziewczyny 04.06.06, 17:48
            Unibiki mają strasznie długą geometrię ramy...czy jak by to ująć. W każdym bądz
            razie od razu musiałam zmienić mostek i kiere na giętą. Ja mam 164 i mam 17" i
            super pasuje:)Ale przy takim wzroście można tez mniejszą. Ale na pewno nie
            wieksza. Zresztą owa dziewoja musi się wpierw przymierzyć do roweru, mym
            skromnym zdaniem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka