Gość: df IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 18:01 jak w temacie. Kupiłem tanio dobry łancuch x10 a rower mam na 9 rzędowym napedzie. Będzie to działać? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Jacu Re: łancuch 10s do 9s napędu IP: *.icpnet.pl 17.07.06, 18:43 To sprzedaj drogo ten łańcuch i kup 9rz. 10rz jest miej trwały - nawet jeśli będzie działać to skróci żywot trybów a to kosztuje... Link Zgłoś
Gość: arnie Re: łancuch 10s do 9s napędu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 20:42 a można wiedzieć czemu ten łańcuch bedzie niszczył tryby skoro wszystkie łancuchy do przerzutek mają identyczny wymiar wewnętrzny 3/32 cala? Czyli zakładajac że odległosć miedzy pinami(bolcami) to 1/2 cala a szerokość rolki (czyli ten wewnętrzny wymiar to 3/32 cala to co tu ma nie pasować? Przerzutki będą tylko gorzej przerzucały może i nic więcej(tylna przerzutka 9s ma szerszy wózek). Tak mi się wydaje. Różnica między łańcuchem 9s a 10s polega na szerokości pina, bolca. Po prostu łancuch 10s ma krótszy bolec i cieńsze blaszki boczne aby mieścił się łancuch między zębatkami kasety. No ale moze się mylę - z chęcia dowiem się w czym rzecz jeśli rzeczywiscie coś się zużyje. Dobry łancuch 10 nie bedzie różnil się wiele od łańcucha 9s. Campa, Wipperman, Sram - to sa dobre łańcuchy. A jak ktoś kupuje shimano no to rzeczywiscie mozna sobie buty tym wiązać Link Zgłoś
Gość: Jacu Re: łancuch 10s do 9s napędu IP: *.icpnet.pl 18.07.06, 02:50 generalnie im węższy łańcuch tym szybciej się rozciąga, a im szybciej się rozciąga tym szybciej zajedzie tryby. są dość znaczne różnice w trwałości różnych łańcuchów więc sprawa nie jest przesądzona, ale w MTB 8rz napęd żyje dłużej niż 9rz tej samej klasy - stąd przypuszczenie że podobnie będzie w tym przypadku - oczywiście to tylko moje przypuszczenie. Działać chyba będzie ok o ile to nie connex - ludziska używają takiej kombinacji żeby uszczknąć pare gram wagi (tu termin trwały = przeżyje kilka wyścigów) Tu znajdziesz ludzi którzy tego próbowali i przeżyli ;P www.light-bike.com/forum/viewtopic.php?t=80 Link Zgłoś
Gość: arnie Re: łancuch 10s do 9s napędu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.06, 07:06 > generalnie im węższy łańcuch tym szybciej się rozciąga, a im szybciej się rozci > ąga tym szybciej zajedzie tryby. a no to teraz już wiem co miałeś na myśli. w tej kwestii też są zdania podzielone (ponoć cieńszy łancuch ma mniejsze przekosy). Istnieje też kwestia powierzchni tarcia łancucha 9s która jest siłą rzeczy większa niż 10s (węższy bolec). Węc nie jest to aż tak prostej jak tylko sprawa wagi. ja oczywiscie nie bronie takiego rozwiazania jak mixowanie napedów ale sam kidyś kupiłem najwyższy model srama za połowę ceny. i co miałem go wyrzucić? akurat musiałem wymienić łancuch i padło na tego tylko że to była własnie 10 na napęd 9. A propos connexów - to bardzo dobrei wytrzymałe lancuchy. Według opinii zachodnich użytkowników nawet lepsze (ale i drozsze) niz sram. kiedyś miałem connexa 1008 w szosówce i powiem ze był to łancuch rewelacyjny. natomiast łańcuch c9 który używałem niestety trochę sie za szybko wyciągał (ale moze wcześniej na nim ktoś jeździł- nie wiem). W każdym bądź razie po ok 800km był wyciągniety jakieś 0,3-0,4 mm a czytałem ze na nim można zrobić ze 3000km. A na marginesie - czym smarujecie łancuchy aby olej/smar dostałs ie do wnętrza sworzni? Wiadomo - zwykły sma to porażka. Olej z kolei to chyba za słaby. Kiedyś smarowałem olejem ale fantastyczną zdolnoscią tej substancji była prawie natychmiastowa zmiana barwy na smolistą. Sam sie dziwiłem dlaczego? Przecież łańcuch tak szybko się ni wyciera, pył z asfaltu? Jakiś brud? Co to moze być? Link Zgłoś
uruk-hai Re: łancuch 10s do 9s napędu 18.07.06, 12:31 pył i kurz natychmiast zmieni kolor na czerń o smarowaniu łańcuchów to już trochę było na Forum ja używam jakiegoś polskiego syntetycznego oleju do łańcuchów rowerowych bardzo lokalnego producenta - kosztował niemało , ociupina 16,00 złociszy ale ... byłem z niego bardzo zadowolony - starczyło na ponad rok do dwóch rowerów - więc rzeknę że był wydajny i miał fantastyczne właściwości: nie łapał piasku i podobnego śmiertelnego dla łańcucha syfu, nigdy sie nie zaczernił więc pyłu i tp też mało załapywał, (oczywiście jakikolwiek nadmiar po smarowaniu należy jakąć szmatką flanelową - najlepiej usunąć) - łańcuch po nasmarowaniu natychmiast się uspokajał i miło dla ucha szeleścił w czasie jazdy ---> ponieważ się skończył to jeśli go już nie dostanę chyba kupię CZERWONEGO Finish Lina (nie ZIELONEGO!) , zaobserwowałem że brać rowerowa raczej go poleca - mam nadzieję że się niezawiodę Link Zgłoś
Gość: Jacu Re: łancuch 10s do 9s napędu IP: *.icpnet.pl 18.07.06, 12:54 Czarna barwa to stary brudny smar znajdujący się na sworzniach... ...oliwka do łańcucha zawiera lotny rozpuszczalnik który doskonale to rozpuszcza i już po kilku obrotach nowy olej nabiera ciemnej barwy. wyszejkuj łańcuch w benzynie albo innym rozpuszczalniku (proszek itp nie da rady) - to powinno pomóc. Po takim zabiegu łańcuch robi się tak czyściutki że aż dzwoni. Co do marki oliwki to rohloff / pedros extra dry jak nie mam czasu bawić się z kropelkami to czerwony finishline w sprayu (znika po 50km). zielony finishline działa jak magnes na syf - użyteczny tylko po ulewie. Co do przebiegu na łańcuchu to zależy najbardziej od użytkownika i miejsca używania, wg mnie wszelkie porównania opinii nie mają sensu. Link Zgłoś
uruk-hai Re: łancuch 10s do 9s napędu 18.07.06, 14:40 >Czarna barwa to stary brudny smar znajdujący się na sworzniach... ...oliwka do łańcucha zawiera lotny rozpuszczalnik który doskonale to rozpuszcza i już po kilku obrotach nowy olej nabiera ciemnej barwy.< Aaaa, to rzeczywiście może być ta kwestia ... od kiedy myję łańcuchy w benzynie i stosuję odpowiedni olej czarny syf się już nie pojawia... Link Zgłoś