Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

spinka connex

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.06, 18:51
    czy ktoś mógłby wytłumaczyć na czym polega montaż i zasada działania tej
    spinki. Próbuję sama założyć łańcuch ale to chyba mnie przerasta/ zakładam
    spinkę jak w instrukcji pokazano, ale po zaciągnieciu ona jest luźna i
    wystarczy znów załamać łańcuch pod kątem 90st aby praktycznie sama sie
    rozłączyła. Tak ma być? Ona jest taka luźna? Proszę o pomoc. O co tu chodzi?
    Obserwuj wątek
      • spector1 Re: spinka connex 26.07.06, 19:24
        Gość portalu: ewa_ja napisał(a):

> czy ktoś mógłby wytłumaczyć na czym polega montaż i zasada działania tej
        > spinki. Próbuję sama założyć łańcuch ale to chyba mnie przerasta/ zakładam
        > spinkę jak w instrukcji pokazano, ale po zaciągnieciu ona jest luźna i
        > wystarczy znów załamać łańcuch pod kątem 90st aby praktycznie sama sie
        > rozłączyła. Tak ma być? Ona jest taka luźna? Proszę o pomoc. O co tu chodzi?

www.connexchain.com/
        click: see how it's done

Spinka nie moze byc luzna.
        Zakladam,ze masz odpowiedniej szerokosci spinke.
        Po zalozeniu spinki wystarczy nacisnac na pedal - powinna ona wskoczyc we
        wlasciwe miejsce.
        Dla pewnosci nalezy sprawdzic,czy wizualnie jest wszystko ok. oraz czy
        ogniwo w tym miejscu swobodnie obraca sie.

Spector
        • Gość: ewa_ja Re: spinka connex IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.06, 19:31
          to co? trzeba jeszcze jakos na rowerze pojeździć i dopiero wtedy samo sie
          zepnie? Bo na razie to siedze przy stole i się zastanawiam o co chodzi?
          • spector1 Re: spinka connex 26.07.06, 19:40
            Nalezy depnac na pedal przed jazda po zamontowaniu jej manualnie.
            Przednie kolo dotykajace sciany i rower nie odjedzie a spinka powinna wskoczyc.
            Depniecie jest manewrem profilaktycznym aby byla pewnosc,ze spinka prawidlowo
            zaskoczyla.

Spector
          • Gość: tetetka5 Re: spinka connex IP: *.lodz.dialog.net.pl 26.07.06, 19:45
            też miałem problem ze spinką connex na początku użytkowania tego łańcucha ale
            teraz jest to dziecinne proste.Proponuje Ci, abyś najpierw poćwiczyła na
            sucho ,tzn ze samą spinką.Otwór w spince ma kształt przypominający nieco
            serce.Jedna z jego połówek ma brzegi gładkie ,zaś druga ma brzegi nieco
            frezowane.Otóż należy bolec z przeciwnej spinki włożyć w część otworu
            posiadającą gładki brzeg(tak samo należy zrobić z druga spinką), a następnie
            pociągnąć .Wtedy bolce wchodzą w część otworu z frezem i i nie jest możliwe
            rozpięcie łańcucha.Aby go rozpiać (np do czyszczenia łańcucha)należy cofnąć
            bolce z częśći frezowanej otworu do części z gładkim brzegiem ,a następnie
            wyciagnąć obie spinki na bokii łańcuch jest rozpięty.
            • Gość: iwa_ja Re: spinka connex IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.06, 19:55
              to jest coś dziwnego bo robię tak jak piszesz i... bolce z części bez "frezu"
              wchodzą do części z frezem bez żadnego oporu. Czyli ten "ząb" na przejściu nic
              nie hamuje. nie wiem czy to powinno dokonac się z jakimś oporem czy nie bo umnie
              to wygląda tak że po prostu wystarczy pociągnąć leciutko i już niby złączone,
              ale to równie łatwo rozpiąć.
              Na spince jest napis 10speed kolega zmierzył i mają 6,2mm). łancuch (6,2mm)w
              pudełku też ponoć 10speed więc chyba wszystko kompatybilne. Jak złączam samą
              spinkę to jest to samo. kupiłam przez allegro wiec do sklepu nie pójde na
              demonstracje.
              • Gość: Jacu Re: spinka connex IP: *.icpnet.pl 27.07.06, 08:23
                No tak właśnie to działa - absolutne zero oporu przy montazu/demontazu.
                Nie ma się czym przejmować - nie odpadnie. Zrobiłem na niej sporo tysięcy km i absolutnie żadnego problemu.

Prosta genialna konstrukcja - nie wymaga użycia siły a działa niezawodnie...
                (o ile zaczepisz z obu stron - warto sprawdzic)

jedyne o czym trzeba pamietrać to właściwy kierunek spinki (jak łańcuch jest na górze ta wycięta "łezka" powinna być skierowana w dół)
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka