Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Szosówka - staruszek Peugot

IP: *.lu / *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.06, 20:53
    Właśnie mnie spotkała przykrość - rama mojego ulubionego roweru (romet) zdezintegrowała się :( Pretensji mieć nie mogę, bo prawdopodobnie ma tyle samo lat co ja, był to bodaj ostatni element, którego jeszcze nie wymieniłem.

Polując na ewentualny zamiennik na allegro, natknąłem się na rowery Peugot. Szczerze mówiąc spodobały mi się. Cena w granicach 250-500 zł, osprzęt w większości shimano 105, rower w miarę lekki. Wiem, że sporo wyjadaczy ujeżdżało takie cuda.

Może ktoś podzieli się swoją wiedzą o tych rowerach? Czy mają jakieś typowe wady? Czy części zamienne są zupełnie niestandardowe i trudno dostępne?
    Obserwuj wątek
      • Gość: pegaz Peugeot, naturalnie... (b/t) IP: *.lu / *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.06, 21:03
        • dr.rocco Re: Peugeot, naturalnie... (b/t) 14.08.06, 15:36
          Tak tak , Peugeot , znamy........:)
          • Gość: pegaz Re: Peugeot, naturalnie... (b/t) IP: *.lu / *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.06, 17:58
            A tak jakoś wstyd mi się zrobiło za tą literówkę, że poprawiłem od razu ;)
            • dr.rocco Re: Peugeot, naturalnie... (b/t) 14.08.06, 21:55
              Spoko , piszac mozna latwo sie pomylic i tego nie wylapac potem :)
              • speedone Re: Peugeot, naturalnie... (b/t) 14.08.06, 23:15
                co Ty roccko siedzis na kazdym forum i tylko denerwujesz ludzi ;)
                • dr.rocco Re: Peugeot, naturalnie... (b/t) 15.08.06, 00:37
                  Chwilowo wystepuje na kilku , ale czy denerwuje ?
      • 220wolt Re: Szosówka - staruszek Peugot 15.08.06, 01:13
        Od 2 lat jezdze na sprzecie tej marki, tyle ze to wyrob holendropodobny a nie
        szosowka. Na oko ma 40 lat, byc moze po prostu mialem szczescie przy zakupie,
        ale jest bardzo wytrzymaly, a przy tym lekki. Mimo dosc intensywnej eksploatacji
        (jezdze nim przez caly rok 8 km dziennie do pracy), nie wymaga wielkich napraw,
        wymieniam co najwyzej drobne elementy takie jak zarowki.
        • Gość: df Re: Szosówka - staruszek Peugot IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.06, 08:08
          Nie kupuj starych peugeotów bo nie dostaniesz do nich części. Francuzi mieli
          kiedyś zupełnie inne rozmiary i konstrukcje iż reszta europy (co by wspomnieć
          osławiaone francuskie suporty które mimo wszystko da się zastąpić przy małej
          gimnastyce)
          • Gość: pegaz Re: Szosówka - staruszek Peugot IP: *.lu / *.internetdsl.tpnet.pl 15.08.06, 14:50
            Hm, pocieszające, że mimo wszystko da się coś wykombinować ;)
            A jeżeli jest zamontowana korba shimano 105, to jest szansa na jakiś normalniejszy suport?
            • Gość: df Re: Szosówka - staruszek Peugot IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.06, 09:31
              korba nie ma tu nic do rzeczy. Jak jest kwadratowy trzpień to korba od 105
              będzie pasowała do każdego innego kwadratu. Podałem przykład francuskiego
              suportu jako dowód na to że francuskie rozwiazania różnią się bardzo od
              powszechnie obecnie stosowanych. Jest tez masa innych (średnice łożysk, rozmiary
              sterów). jeśłi dobrze pamietam to francuski suport można zastapić stosując miski
              od angielskich które maja tylko minimalnie inny gwint, ale zawze to jest trochę
              niefachowo.
              A peugeoty to było moje marzenie z lat młodości - kiedyś dostałem katalog z
              rowerami peugeota - zawsze chciałem taki mieć. Jakbym dziś mógł kupić taki ale
              nowy to bym brał. używanego chyba już nie.
              • Gość: pegaz Re: Szosówka - staruszek Peugot IP: *.simtel.pl 16.08.06, 14:18
                Dzięki za rady :)

Już się zdecydowałem na nie-peugeota. Klasyk bo klasyk, ale jakbym miał się bujać z każdym duperelem to chyba lepiej sobie odpuścić.

Pozdrawiam
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka