lukjach Re: Jaki rower kupic? 02.03.03, 19:32 Ok:) Jesli juz wiem jak rower ubezpieczyc to teraz moge sie wybrac do sklepu po nowy sprzet. Otoz mam do wydania +/- 2000 pln i zastanawiam sie co wybrac. Prosze o rade zarowno Was jak i Szanownego eksperta. Oto lista: -Author Opus -Author Kinetic, (podobno jest wersja Kinetic SX) -Fuji Thrill -Giant Iguana Disc -Giant Yukon -Kelly's Magnus lub Magic -Merida Kalahari 590 Pro -Scott Voltage YZ1 -Scott Montana -Trek 4400 lub 4500 -Wheeler 3900 Wiem, ze rozrzut jest duzy ale czekam na opinie. Powyzsze rowerki sa w cenach miedzy 1600 a 2200. Czym sie kierowac? Firma, rama czy osprzetem? Podoba mi sie Author Opus, Giant Iguana i Fuji Thrill.Jakie sa zatem Wasze opinie? Czekam... Dzieki i Pzdr Lukash Link Zgłoś
yuurei Re: Jaki rower kupic? 02.03.03, 19:46 lukjach napisał: > Wiem, ze rozrzut jest duzy ale czekam na opinie. Powyzsze rowerki sa w cenach > miedzy 1600 a 2200. Czym sie kierowac? Firma, rama czy osprzetem? > Podoba mi sie Author Opus, Giant Iguana i Fuji Thrill.Jakie sa zatem Wasze > opinie? Czekam... Kierować się ramą i przeznaczeniem roweru. To IMHO najlepsza rada jaką można dać. Jeśli wiesz jak będziesz jeździł (wycieczki, miasto, xc, ostrzejsze xc) wybierasz rowery o porządnych ramach (z reguły dobra firma = dobra rama). Potem idziesz do sklepów i dokonujesz próbnej jazdy zwracając uwagę na kąty ramy, mostka itepe pamiętając przy tym, że teraz może być niezawygodnie, ale po 2-3 tygodniach to się zmieni. Może też być odwrotnie, więc pytaj się, czy bóle tu czy tam oraz ew. niedogodności da się korygować podnosząc i opuszczając siodło, zmieniając mostek itd. I przedewszystkim nie sugerować się opiniami bierz Authora Visiona bo ja mam takiego i jest super. Jeśli jest super dla mnie, nie znaczy, że będzie i dla Ciebie :-) Pzdr Link Zgłoś
dr.krisk Chyba tak to jest.. 02.03.03, 21:29 Faktycznie, chyba trzeba zwrócić uwagę na ramę i ogólną geometrię roweru. Według mnie rower tworzą przede wszystkim: rama + widelec + koła. Resztę można zawsze wymienić, wyregulować itp. Zresztą tak czy tak, w absolutnej większości roweró, przerzutki są albo Shimano albo SRAM... Tak więc w podanym przez ciebie przedziale cenowym jest mnóstwo rowerów o wyrównanym poziomie. Musisz chyba przymierzyć się osobiście do któregos z nich. KrisK Link Zgłoś
lukjach Re: Jaki rower kupic? 03.03.03, 15:03 > bierz Authora Visiona bo ja mam takiego i jest super. Wierze, ze jest super ale to rowerek nie na moj portfel:( 5000 pln to sporo za duzo dla mnie, moze kiedys? A tak poza tym to dzieki za info:) Pzdr Link Zgłoś
yuurei Re: Jaki rower kupic? 03.03.03, 18:26 lukjach napisał: > > bierz Authora Visiona bo ja mam takiego i jest super. > > Wierze, ze jest super ale to rowerek nie na moj portfel:( > 5000 pln to sporo za duzo dla mnie, moze kiedys? > A tak poza tym to dzieki za info:) To był tylko przykład na to, żeby nie sugerować się tym co mówią inni. Akurat ostatnio widziałem samą ramę Visiona i bardzo mi się podobała i pewnie stąd się wzieła w tym przykładzie. Wystarczy mi to co mam w tej chwili (prawie ;-)) Link Zgłoś