Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Przednie przerzutki...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.06, 12:51
    Bede wymieniał przrzutki Shimano 050 na inne... i teraz pytanie czy kupić
    Alivio bo mam z tyłu Alivio i to pewnie bedzie dobrze współgrało, czy
    dopłacić kupić deore może Deore LX albo nawet XT..słyszałem też o jakichś
    Shimano Hone-technologia grupy XT i XTR tyle że nie wiem nic o niej czy to
    shit czy może extra co do tych Hone to będą pasowały do Treka 4300?są też
    Sainty ale to chyba do downhillu... nie wiem też dlaczego te przednie tak
    ciężko chodzą alivio właśnie chodzą ciężko i czy dopłacić na deore i będą
    chodzić w miare dobrze? licze na odp. od razu dziękuje za odp. i pozdrawiam
    wszystkich chorych na cykloze!!
    Obserwuj wątek
      • piusss Re: Przednie przerzutki... 18.09.06, 16:02
        Nie odpowiem pewnie na wszystkie pytania, bo nie posiadam rozległej wiedzy,
        aczkolwiek postaram się przekazać co wiem. Zastanów się ile masz pieniędzy i
        czego potrzebuejsz (innymi słowy jak jezdzisz). Nie ma sensu inwestować w wyżej
        niż deore jeżeli jezdzisz turystycznie. LX, XT, i przede wszystkim XTRy
        (stworzone do wyczynowej jazdy XC i kosztujące kupe kasy) to juz wyzsze grupy.
        Ja jezdze na deorkach i bardzo je sobie chwale.
        Nie ma znaczenia co masz z "tyłu";)
        Co do HONE to są bodajze bardziej do enduro/all-mountain - są wytrzymałe, choć
        nie tak cięzkie jak SAINTYy (które nadają się raczej do FR:)
        Prosze napisz to zdanie jakoś jaśniej:
        "nie wiem też dlaczego te przednie tak
        > ciężko chodzą alivio właśnie chodzą ciężko i czy dopłacić na deore i będą
        > chodzić w miare dobrze?" Może jestem nierozgranięta, albo zmęczona po całym
        dniu szkoły...ale nie bardzo rozumiem:)
      • Gość: rabi Re: Przednie przerzutki... IP: *.radiozet.pl 18.09.06, 20:56
        Polecam LX-y. Mam z tyłu i z przodu. Na allegro cena za przednią przerzutkę LX z
        długim wózkiem i normalną sprężyną ok. 70 zł. To nie majątek a po odpowiedniej
        regulacji spokój na parę lat:)
        • Gość: yetas Re: Przednie przerzutki... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 14:16
          Chodziło mi oto że biegi w góre ciężko wchodzą. Może to tak z wszystkimi
          przerzutkami jest?ja nie wiem...
          • Gość: yetas Re: Przednie przerzutki... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 14:19
            Aha dość ostra jazda nie dh, freeride, enduro po prostu jestem młody i ostro
            jeżdże często zmieniam biegi,jeżdze po krawężnikach i takich innych uskokach
            średi speed to ok.30km/h.mam ok.100 zł do wydania myślałem o LX lub XT
            • piusss Re: Przednie przerzutki... 19.09.06, 16:02
              To nie jest normalne, że ciezko wchodzą. Wszystko powinno chodzić ładnie. Ja
              mam deorki, a katuje je trochę:) jezdze podobnie jak ty + las, małe hopki,
              bandy itd.
              Jak będziesz trząsł rowerem to prędzej czy później złapią luzy (tak
              przynajmniej sądzę). Wyzsze grupy różnia się cięzarem (co dla ciebie chyba jest
              bez znaczenia) i co za tym idzie materiałami. O to które są lepsze spierają się
              na wszystkich forach rowerowych. Co jakiś czas widzę dokładnie te same tematy,
              więc nie pomogę w tej kwestii...popatrz na forach stron rowerowych albo np. na
              gronie.
              • Gość: irekarmia Re: Przednie przerzutki... IP: *.autocom.pl 19.09.06, 16:32
                wiem o co Ci chodzi kolego.dla jednych siła jaką trzeba włożyć w manetke nie
                jest dużym wysiłkiem i twierdza że przerzutka chodzi lekko,dla drugich zaś i
                m.in.dla mnie nie jest to aż tak "za lekko".wcześniej miałem alivio i zmieniłem
                na xt.teraz jest ok, poczułem różnice ale chciałoby sie lepiej:-).oczywiście
                linki i pancerze w idealnym porządku.bez tego nawet xtr nie pomoże.pewnym
                wyjściem może być założenie modelu w którym obejma jest poniżej prowadnicy
                łańcucha.one chodzą lżej,wystarczy w rękach spróbować ją ruszyć i porównać z tym
                drugim modelem.niestety te pierwsze szybciej łapią luzy.tak to już jest z tymi
                przerzutkami...
        • Gość: Fisha Re: Przednie przerzutki... IP: *.crowley.pl 20.09.06, 12:37
          Jak wyglada ta "przednia przerzutka LX z
          długim wózkiem i normalną sprężyną"?

• Gość: rabi Re: Przednie przerzutki... IP: *.radiozet.pl 20.09.06, 22:47
            Słusznie. Palnąłem głupotę - o czym innym myślałem, co innego napisałem. Powinno
            być po prostu: przednia przerzutka LX. Długi wózek i normalna sprężyna dotyczą
            oczywiście tylnej. Przepraszam za błąd.
      • Gość: Steve Re: Przednie przerzutki... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.06, 15:58
        XT i XTR ma mocniejsza sprężynę, niż modele niższe, stad zmiana jest w sumie
        cięższa... ja używam xt przód mamuśka moja śmiga na alivio i dużo lżej alivio
        przód wskakuje, ale to tylko taki szczegół.
      • Gość: mikroos Re: Przednie przerzutki... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.06, 15:40
        nie umiem odpowiedziec, co najlepsze (choc ogolna zasada jset prosta: im drozsze, tym lepsze...). natomiast moge sie wypowiedziec na temat Hone, ktorego przeszczesliwym posiadacem jestem - przerzutka jest po prostu niesamowita, bardzo precyzyjna, bardzo wytrzymala, solidna - zrobiona z tych samych materialow, co Deore LX, tyle, ze barzdiej wytrzymala - i jednoczesnie tansza. polecam goraco do wszelkiej jazdy gorskiej
      • settembrini Re: Przednie przerzutki... 28.09.06, 21:09
        heh, ja jezdze na 9 letniej juz chyba stx rc :) zero luzow, a jezdze niemalo.
        nie zamienilbym na nic nowego, zadne deore czy deore lx. nad xt bym sie
        ewentualnie mogl zastanowic :D
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka