Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Może banalne pytanie .....

20.09.06, 08:51
    Może banalne pytanie, ale mam mały problem.
    Od ponad dwóch miesiący jestem szczęśliwym posiadaczem roweru, ale z techniką
    jestem trochę "na bakier" :-)
    Problem polega na tym, że w końcowej fazie hamowania, hamulce wydają
    przeraźliwy dźwięk. Na "moje oko" trzeba te hamulce gdzieś nasmarować. Tylko
    nie wiem dokładnie w którym miejscu i czym ?
    Z góry dziękuję za fachowe odpowiedzi
    Obserwuj wątek
      • tiresias Re: Może banalne pytanie ..... 20.09.06, 09:01

ale banalne pytanie...:)))
        więc mam (miałem to samo)
        najpewniej chodzi o prawidłowe ustawienie klocków (powierzchnia klocka do
        powierzchni obręczy) - jeżeli jest nierówno to piszczy
      • skuter70 Re: Może banalne pytanie ..... 20.09.06, 09:35

wejdz na googla
        wybierz wyszukiwanie w grupach dyskusyjnych

wpisz grupe pl.rec.rowery

i tam mozesz wyszukac odpowiedzi na wszelkie mozliwe pytania rowerowe:)
        • Gość: tnt Re: Może banalne pytanie ..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.06, 10:37
          nieraz tez klocki sa wykonane z takiego materialu ze przy wilgotnych obreczach
          moga sie odezwać
          • mallard Re: Może banalne pytanie ..... 20.09.06, 11:12
            To prawda, -miałem kiedyś takie klocki, że w deszczu wstydziłem się hamować, bo
            ludziska się odwracali myśląc, że TIR... ;).
            Pozdr.
            P.S. Oczywiście wstydziłem się, ale hamowałem!
            • Gość: cyklista Re: Może banalne pytanie ..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.06, 02:02
              ja w podobnej sytucaji korzystałem z tego, że hej :) dodam, że jeździłem
              troszkę po drogach rowerowych i pomimo naiwnego zaopatrzenia się w dzwonek,
              tylko ja go chyba słyszałem :) ale za to jak dobrze słychać takie hamulce :D
      • Gość: Greesha Re: Może banalne pytanie ..... IP: 194.39.141.* 20.09.06, 11:39
        Hamulce mogą piszczeć gdy klocki są ustawione równolegle do obręczy. Jeśli
        ustawisz je tak, że przód klocków przy hamowaniu będzie troszkę wcześniej
        dotykał obręczy niż tył to może to rozwiązać problem. Poluzuj klocek,włóż pod
        tył klocka 10 groszy, dociśnij klocek do obręczy i dokręć klocek. Czasem mimo
        tej regulacji klocki i tak piszczą, bo taka już natura materiału, z którego są
        wykonane. Czasem piszczenie hamulców zastępuje dzwonek ;).

Pozdrawiam
        Greesha
      • Gość: Marynarz Re: Może banalne pytanie ..... IP: 88.220.32.* 20.09.06, 19:53
        To nie hamulce piszczą tylko obręcz. Jakby ciebie tak nacisnąć też byś piszczał
        (a).
      • Gość: Sławek Rz. Re: Może banalne pytanie ..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.06, 00:04
        Zacznij od prawidłowego ustawienia (opisali Ci to już inni).
        Jeśli nie pomoże, to zmień klocki na jakieś inne.
        Z własnego doswiadczenia z czystym sumieniem mogę polecić Avid Rim Wrangler.
      • Gość: mikroos Re: Może banalne pytanie ..... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.06, 15:38
        przypomina mi sie historia mojej kolezanki, ktora nasmarowala powierzchnie hamujace klockow, zeby nie piszczaly :))))))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka