Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Nexus 7 pomocy !!!

21.09.06, 21:24
    Potrzebna pomoc przy serwisowaniu piasty nexus 7 SG-7C22
    Konkretnie chodzi o element nr 14
    www.paul-lange.de/produkte/shimano/support/explosionszeichungen_archiv/SG/SG_7C22_99.pdf#search=%22sg-7c22%22
    Na ośce są dwie sprężyny i jeszcze 4 elementy i nie bardzo wiem jak mają być
    względem siebie. Może jakieś zdjęcie albo dokładniejszy rysunek mile widziane.
    GG 7918818 matolek26@tlen.pl
    Obserwuj wątek
      • roweroraffi Re: Nexus 7 pomocy !!! 21.09.06, 22:36
        matolek26 napisał:

> Potrzebna pomoc przy serwisowaniu piasty nexus 7 SG-7C22
        > Konkretnie chodzi o element nr 14
        > <a
        href="www.paul-lange.de/produkte/shimano/support/explosionszeichungen_archiv/SG/SG_7C22_99.pdf#search=%22sg-7c22%22"
        target="_blank">www.paul-lange.de/produkte/shimano/support/explosionszeichungen_archiv/SG/SG_7C22_99.pdf#search=%22sg-7c22%22</a>
        > Na ośce są dwie sprężyny i jeszcze 4 elementy i nie bardzo wiem jak mają być
        > względem siebie.

Hehe, akurat dziś identyczną rozbierałem u Trawersa, a w niedzielę będę
        serwisował jeszcze raz bo coś piszczy metalicznie w środku i dziś nie doszedłem
        co to było (pewnie trybiki te co są na części 7 lub 4).

Ale wracając... powiększ sobie ten pdf tak 3-4 krotnie na ekranie. Powinno pomóc
        choć 2 czy 3 elementy na ośce są na schemacie namalowane jako "na stałe" a w
        rzeczywistości sa demontowalne i pewnie z tym masz problem. Ale to po kształcie
        jak powiększysz, dojdziesz napewno co i jak. Przynajmniej ja nie miałem
        problemu, gdy rozbierałem.
        Tym niemniej nie pamietam, by w Nexusie7 były dwie sprężyny. Jedna jest ta duża
        (widac ja z daleka na schemacie), co to ja problem wsadzić, by biegi działały (a
        dokładniej by dziubki z tych części na ośce wystawały na tyle by zahaczac o
        części plastykowe na zewnatrz piasty przy trybie. No i sa zawleczki nr 3 i 24
        (24 w ilości 2 szt), które jak się uprzeć moznaby wziąć za sprężyny. Są tez
        sprężynki od piesków (zapadek), ale one zazwyczaj pasują tylko w jedno miejsce
        (poza jednym wyjatkiem, gdzie akurat zamienienie nie robi różnicy). Ale drugiej
        sprężyny takiej sensu stricte tam nie kojarzę w ogóle... jesteś pewien, że nie
        została Ci się z jakiejś innej naprawy?

Sprężyn duzo to kojarzę w SRAMie 7, bo tam była i taka długa, grubości jak od
        długopisu w środku ośki, i taka gruba jak w tym Nexusie i jeszcze jedna
        posrednia... ale SRAM to inna bajka i zupełnie inne rozwiązanie przełączania
        biegów tam było. BTW zdjęcia SRAMa 7.0 mam, a Nexusa mogę zrobić w niedzielę jak
        będę poznownie rozbierał piastę Trawersa.
        • trawers01 Re: Nexus 7 pomocy !!! 22.09.06, 10:59
          Raffi,
          ale "nasza" piasta ma nieco inny symbol (SG-7R46) i być może nieco różni się od
          tego modelu...
          • roweroraffi Re: Nexus 7 pomocy !!! 22.09.06, 11:13
            trawers01 napisał:

> Raffi,
            > ale "nasza" piasta ma nieco inny symbol (SG-7R46) i być może nieco różni się od
            >
            > tego modelu...

Z tego co widzę na schemacie, to jest albo to samo, albo bardzo podobne do
            Twojej. Pewnie inny rok produkcji, albo jakiś ciut inny model, z lekko
            zmienionym kształtem jakiejś drobnostki.

Próbowałem rozszyfrowac oba symbole, by wyczaić czym się różnią, ale w znanych
            ludziom oznaczeniach opisanych w Wikipedii szukac ich nie ma po co
            (pl.wikipedia.org/wiki/Oznaczenia_Shimano)...
      • bzaborow Re: Nexus 7 pomocy !!! 24.09.06, 23:09
        > Potrzebna pomoc przy serwisowaniu piasty nexus 7 SG-7C22
        > Konkretnie chodzi o element nr 14
        >
        www.paul-lange.de/produkte/shimano/support/explosionszeichungen_archiv/SG/SG_7C22_99.pdf#search=%22sg-7c22%22
        > Na ośce są dwie sprężyny i jeszcze 4 elementy i nie bardzo wiem jak mają być
        > względem siebie. Może jakieś zdjęcie albo dokładniejszy rysunek mile widziane.
        > GG 7918818 matolek26@tlen.pl

"Nasza" piasta zostala poddana rozlozeniu i zlozeniu - zajelo to 11h, 5 rak i 3
        glowy;-).

zdjecia - staralismy sie zeby byly pomocne przy skladaniu - znajdziesz tu:
        bzaborow.no-ip.pl/galeria/2006_09_24%20-%20nexus%20inter7%20-%20puzle%203d%20ze%20185%20czesci/index.html
        (fotki, jak to zwykle u mnie, dostepne zazwyczaj w ciagu dnia)

uwagi:
        1. czesc widoczna na zdjeciu nr 76 powinna sie znajdowac wewnatrz "puszki" ze
        zdjecia 64, za zawleczka/sprezynka i powstrzymywac pieski przed ucieczka...
        2. zawleczka ze zdjecia 67 powinna byc o zabek dalej od konca oski
        3. jak poradzisz sobie bez dodatkowej pary rak z zamontowaniem sprezynek na osce
        (zdjeica 55-61) to z pewnoscia poradzisz sobie ze zlapaniem komara w rekawicy
        bokserskiej za lewe...itd

PS. matolek26 - jesli chcesz jakies fotki w pelnym rozmiarze, albo jakies
        dodatkowe wskazowki, pisz na priv do mnie - bzaborow(at)mail.ru - albo mecz
        Raffiego;-)
      • roweroraffi Po 11h walki z piastą... 24.09.06, 23:10
        ... udało się w końcu toto zmontowac do kupy ponownie. Najwięcej problemu było z:

-hamulcem rolkowym, ale to dlatego, że zgubiliśmy sprężynkę i próbowaliśmy
        złożyć jakoś nie wiedząc, że jej brakuje... oczywiście nie działało, ale jak
        doszliśmy, że czegoś brakuje (po 3-4h) to poszukaliśmy, znaleźliśmy i złożyliśmy
        w kilka minut. Od razu między bajki można włożyć całą instrukcję Shimano, która
        mówi, ze po rozmontowaniu nie da się tego złozyć tak, by działało. Chłyt
        materkindody by kupować nowe ;-)
        -trybikami... nie dość, że dorabialiśmy ośki do małych trybików, bo fabryczne
        się zeszlifowały w takim stopniu, że cud iż to się ejszcze kręciło, to jeszcze
        dorabialiśmy je z wkrętów M5. Do tego tryby były zuzyte w różnym stopniu, każdą
        ośkę trzeba było robić pod konkretne kółko, pod konkretne miejsce w bloku. Przez
        pomyłkę przy składaniu nie chciało się kręcić lub nie wchodziło. Dorabianie z
        wyjazdem do sklepu po wkręty trwało z 2h. Składałem to łącznie z 10 razy zanim
        ośki były ok i wszystko działało lekko i sprawnie.
        -Po złożeniu została nam jedna część, ta przy pieskach dużych takich (taki dysk
        stalowy). Za cholere nie mogliśmy dojść gdzie ona powinna być. Po około 2h
        poszukiwań załozyliśmy ją jak trzeba :-)
        -No i problem niewielki był z ośką (tak jak u Ciebie). Fotki wykonaliśmy, może
        nawet dziś Bartek wrzuci, byś miał instruktarz. Uwaga, montaż wymaga 3-4 rąk.
        Przydatne bywają 3 pary kombinerek i ze dwa wkrętaki. Przynajmniej myśmy tak
        sobie radzili. Nie obrazimy się za zapłatę chmielem za te fotki ;-)

No i małe przeprosiny ode mnie. Napisałem, że w piascie Nexus7 jest 1 sprężyna.
        To wina mojej sklerozy chyba. Teraz jak sobie rozbieraliśmy to i liczyliśmy
        elementy. Sprężyn jest 18 (łącznie z tymi od piesków), a elementów ogólnie, ze
        wszystkimi kulkami 185. Z czego na szkicu Shimano, który podobno ma pomagać w
        serwisowaniu tego, części jest aż 39 czy 40. Pozostałe 145 części trzeba
        zgadywać gdzie i jak są umieszczone, więc warto rozbierać uzywając aparatu
        cyfrowego ;-)

A ZDJĘCIA CAŁOŚCI W RÓŻNYM STOPNIU SKOMNPLETOWANIA BĘDĄ PODLINKOWANE DZIŚ ALBO
        JUTRO.

p.s. Sram 7.0 jest wg mnie konstrukcją o niebo lepszą od nexusa7. Jest
        wielokrotnie łatwiejszy w serwisowaniu, mniej się syfi podczas uzywania i ma
        około czterokrotnie mniej elementów, w tym tych zużywajacych się takze. Shitmano
        SUCKS.
        • trawers01 Fototelenowela dla nawiedzonych mechaników... 25.09.06, 17:08
          travers.pl/nexus/
          • matolek26 Re: Fototelenowela dla nawiedzonych mechaników... 25.09.06, 18:20
            Moja ośka po złożeniu wygląda dokładnie tak samo
            travers.pl/nexus/imagepages/image124.html
            Piasta pracuje, ale nie można jej przełączyć na wyższe biegi.
            Cały problem pewnie tkwi w stopniu naprężenia sprężyn.
            Tą większą jestem w stanie (nie pamiętam dokładnie) naciągnąć o 360*
            Tak, że nie zasłanie piesków i chowa się pod osłonką (lekko niebieska na
            zdjęciu)Gorzej z górną.
            No i po zmontowaniu nie daje się obracać (mogliby to jakoś nazwać)
            tym zespołem przełączającym (PDF nr 23-28)
            Dzięki za foto, ale nic mi niestety nie dały no może tylko pocieszenie, że nie
            tylko ja się meczę.
            • evvcik Re: Fototelenowela dla nawiedzonych mechaników... 25.09.06, 18:33
              Następnym razem jak bedziecie cos takiego rozkladac i skladac, powiedzcie -
              przyjade z kamerka ;-)
              • roweroraffi Re: Fototelenowela dla nawiedzonych mechaników... 25.09.06, 19:30
                evvcik napisała:

> Następnym razem jak bedziecie cos takiego rozkladac i skladac, powiedzcie -
                > przyjade z kamerka ;-)

A masz taśmy na 11h nagrania? ;-)
                • evvcik Re: Fototelenowela dla nawiedzonych mechaników... 25.09.06, 20:08
                  roweroraffi napisał:

>
                  > A masz taśmy na 11h nagrania? ;-)
                  >
                  >

A co? Znow zamierzacie tyle siedziec nad piasta? ;-)))
                  Nie chodzi o ilosc tasm, tylko zeby w odpowiednim momencie zmieniac tą tasme ;-)
                  Ciekawe komu by sie chcialo to pozniej ogladac ... ;-)
                  Jak juz sie wie jak zlozyc, to nawet calej tasiemki się nie nagra.... Jak JUŻ
                  się wie........ :)
                  • roweroraffi Re: Fototelenowela dla nawiedzonych mechaników... 25.09.06, 23:17
                    evvcik napisała:

> A co? Znow zamierzacie tyle siedziec nad piasta? ;-)))

Zdecydowanie nie. Tzn w najbliższym czasie w ogóle nie planuje siedziec przy
                    rowerach. A na drugi raz z tą piastą tez nie zamierzam poswięcać 11h. Wiemy już
                    obaj z Bartkiem na co trzeba zwracac uwagę przy rozkładaniu i składaniu, do
                    czego jakich narzedzi i ilu rąk potrzeba. Teraz bym stawiał gdzieć na 5-6h
                    zabawy. Ale to i tak sporo taśmy ;-)

> Nie chodzi o ilosc tasm, tylko zeby w odpowiednim momencie zmieniac tą tasme ;-
                    > )

Zawsze bysmy mogli poczekać te minutę z montazem następnej miniaturowej
                    zawleczki lub pieska ;-)

> Ciekawe komu by sie chcialo to pozniej ogladac ... ;-)

Właśnie.

> Jak juz sie wie jak zlozyc, to nawet calej tasiemki się nie nagra.... Jak JUŻ
                    > się wie........ :)

Polemizował bym. SRAMA3 rozbierałem kilkukrtopnie, a i tak zawsze to trwało
                    kilka godzin. Przy pewnym skomplikowaniu i ilosci elementów, po prostu nie da
                    się już wiele przyśpieszyć pracy, by nie stracić na jej jakości.
            • roweroraffi Re: Fototelenowela dla nawiedzonych mechaników... 25.09.06, 19:29
              matolek26 napisał:

> Moja ośka po złożeniu wygląda dokładnie tak samo
              > travers.pl/nexus/imagepages/image124.html

Mówiłem, ze te piasty nie mogą się dużo różnić :-)

> Piasta pracuje, ale nie można jej przełączyć na wyższe biegi.
              > Cały problem pewnie tkwi w stopniu naprężenia sprężyn.
              > Tą większą jestem w stanie (nie pamiętam dokładnie) naciągnąć o 360*
              > Tak, że nie zasłanie piesków i chowa się pod osłonką (lekko niebieska na
              > zdjęciu)

No to ta duza jak jest jak na focie, to jest ok, choc u nas chyba kręciliśmy
              ciut więcej niż 360 stopni. Ale może się mylę.

> Gorzej z górną.

Tą małą naciągnij zanim założysz ją na oski na ten element:
              travers.pl/nexus/imagepages/image120.html
              Nie powinno to być trudne. Za to założenie tego na oskę potem wymaga jeszcze
              ciut mocniejszego naciagania najpierw tej części, a potem sprężyny przy
              wkładaniu. A to już zazwyczaj wymaga 4 rak i ze trzech par kombinerek. Ale nie
              jest niemozliwe.

> No i po zmontowaniu nie daje się obracać (mogliby to jakoś nazwać)
              > tym zespołem przełączającym (PDF nr 23-28)

No to własnie ta mała sprężynka jest źle załozona. Ona odpowiada za zmiany
              biegów dzięki temu, że ten element na który nachodzi ma dwa ząbki, o które
              zahacza się te elementy 23-28 (a w zasadzie tylko 23). Typowym problemem jest
              albo złe założenie sprężyny, albo złe nałożenie części 18 na resztę bebechów, co
              powoduje, ze sąbki nie wystają z piasty i element 23 nie ma się za co zaczepić.
              W elemencie 18 masz w srodku zębatkę i "pieski". Jeżeli nie najda one na część 7
              i 8 to niestety nie działa. Pieski mozna przyklić na smar na chwile i to pomaga
              włożyc. Z zębatkami po prostu trzeba trafić odpowiednio, a to wymaga prób :-)
              • matolek26 Re: Fototelenowela dla nawiedzonych mechaników... 25.09.06, 20:26
                dorwałem się do niej jeszcze na chwile, odkręciłem kontrę no i dało się ruszyć
                ten pierścień od zmiany biegów było delikatne stuk i po skręceniu piasta pracuje
                :) jedyne co mnie jeszcze irytuje to tocząc rower do tyłu i delikatnie
                naciskając na pedał słychać i czuć przeskakiwanie
                ale na razie mam tej piasty po dziurki w nosie wiec musi tak zostać
                • matolek26 Re: Fototelenowela dla nawiedzonych mechaników... 25.09.06, 20:30
                  Piaste składałem sam bez kombinerek, żona zaś była bardzo pomocna jak coś
                  zasfędziało ;)
                  • roweroraffi Re: Fototelenowela dla nawiedzonych mechaników... 25.09.06, 23:22
                    matolek26 napisał:

> Piaste składałem sam bez kombinerek, żona zaś była bardzo pomocna jak coś
                    > zasfędziało ;)

No to albo nie dawałes smaru na części, albo masz w palcach scisk jak imadło. Ja
                    nie dawałem rady w pary miejscach. A może jestem zwyczajnie leniwy ;-)
                • roweroraffi Re: Fototelenowela dla nawiedzonych mechaników... 25.09.06, 23:20
                  matolek26 napisał:

> jedyne co mnie jeszcze irytuje to tocząc rower do tyłu i delikatnie
                  > naciskając na pedał słychać i czuć przeskakiwanie
                  > ale na razie mam tej piasty po dziurki w nosie wiec musi tak zostać

Hmmm... ta piasta ma pieski w obu kierunkach na ośce, kilka zestawów piesków na
                  trybikach i kilka zakleszczajacych sie o obudowę piasty. Ma w niej co tykac przy
                  jeździe do tyłu... inna rzecz, ze u Trawersa tego nie słychać, bo nawalilismy
                  tyle smaru, ze chodzi cichuteńko :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka