Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Straż Miejska - a sprawy zabezpieczenia masy

16.10.06, 17:37
    I. Straż Miejska a Warszawska Masa Krytyczna.
    W tym poście będę przedstawiał pisma, przebieg rozmów - dotyczących
    nieustannych problemów jakie natrafiam gdy chcę zapewnić odpowiednią ilość
    (czytaj - odpowiednią liczbę Strażników Miejskich na rowerach) dla
    zabezpieczenia naszej masy. Będę tu publikował pisma i fragmenty rozmów jakie
    przeprowadzam z centralą na ul. Czerniakowskiej. Jako, że nieustannie
    natrafiam wraz z ekipą WMK na mur obojętności i ignorancji ze strony SM, będę
    więc publikował wszytkie informacje na naszym forum. A od maja/czerwca gdy
    odbyliśmy kolejne wizyty, uzbierało się tego trochę

Masa wrześniowa.
    Jak wiadomo nie zjawił się ostatniej masie (sic!!!) żaden strażnik rowerowy,
    a radiowóz SM był nie przystosowany do działania w warunkach drogowych (z
    kogutem pomarańczowym - a jak wiadomo na drogach uprawnienia do działań mają
    tylko radiowozy z niebieskim kogutem).
    Mój poziom irytacji wzrósł gdy dowiedziałem się, iż powodem tego stanu była
    zmiana miejsc - osób odpowiedzialnych w SM. Dzisiaj rozmawiałem w tej sprawie
    z odpowiedzialnym do niedawna Panem Kierownikiem Zespołu Zadaniowego Szkół
    (dla Waszej informacji tejk osobie podlegają wszyscy rowerowi SM) - Piotrem
    Ptaszyńskim, którego właśnie zmieniła nowa osoba - Pani Małgorzata Sauczek.
    Zapytałem dzisiaj, dlaczego zostaliliśmy ponownie zignorowani oraz co dalej z
    takim podejściem SM będzie. Dostałem solenne zapewnienie, że to ostatni raz a
    rzekomo przełożeni wysłali jednak strażników (no tylko że do nas nie
    dotarli). Jednak sposób przeprosin (aż dwa razy Pani mnie przepraszała! - co
    nigdy mi się przez dwa lata obcowania z SM nie zdażyło) spowodował, że
    ograniczyłem się do zapowiedzi - stworzenia kolejnego pisma już - mniej
    miłego dla SM.
    Oczywiście, całość spraw organizowałem ze wsparciem ludzi z naszej ekipy
    przede wszystkim Trawersa, Cosmita, Stiva oraz Raffiego, Mnicha (chyba nikogo
    nie pominąłem - jeśli tak przypomnieć mi na meilu na privie).

pozdr, czajnik
    Obserwuj wątek
      • zgibek Re: Straż Miejska - a sprawy zabezpieczenia masy 16.10.06, 18:52
        Witka,
        Chciałem zdementować...
        > Masa wrześniowa.
        > Jak wiadomo nie zjawił się ostatniej masie (sic!!!) żaden strażnik rowerowy
        widzieliśmy z żoną dwóch strażników na rowerach w umundurowaniu na Żwirki i Wigury

> rzekomo przełożeni wysłali jednak strażników (no tylko że do nas nie
        > dotarli)
        Widać dotarli, przynajmniej częściowo.
        No, chyba, że byli po pracy i z lubości wzieli udział w masie. Tylko dlaczego w
        mundurach?

Ale fakt, że byli bardzo, bardzo mało widoczni. Chciałem tylko zauważyć, że
        ZAWSZE należy pamiętać, aby NIGDY nie używać dwóch słów: ZAWSZE oraz NIGDY...
        Można się przejechać :-D
        • czajnik74 Re: Straż Miejska - a sprawy zabezpieczenia masy 17.10.06, 09:18
          zgibek napisał:

> Witka,
          > Chciałem zdementować...
          > > Masa wrześniowa.
          > > Jak wiadomo nie zjawił się ostatniej masie (sic!!!) żaden strażnik rowero
          > wy widzieliśmy z żoną dwóch strażników na rowerach w umundurowaniu na Żwirki
          i Wigury
          > > rzekomo przełożeni wysłali jednak strażników (no tylko że do nas nie
          > > dotarli)
          > Widać dotarli, przynajmniej częściowo.

żadnego SM nie było na stracie imprezy na placu Zamkowym - gdzie ZAWSZE się
          stawiają przed startem i mają z nami odprawę,

> No, chyba, że byli po pracy i z lubości wzieli udział w masie. Tylko dlaczego
          w mundurach?

rozmawiałem z nimi - przypadkiem trafili na nas i jechali zupełnie gdzie
          indziej;)

> Ale fakt, że byli bardzo, bardzo mało widoczni. Chciałem tylko zauważyć, że
          > ZAWSZE należy pamiętać, aby NIGDY nie używać dwóch słów: ZAWSZE oraz NIGDY...
          > Można się przejechać :-D

jak mieli być widoczni skoro była tylko dójka? zazwyczaj było ich 9 - 13,
          a co do używania słów - wiesz przejechać to ja się mogę zawsze, w końcu po to
          mam rower...;)
          a zawsze należy pamiętać że to SM nam ma służyć obywatelom (czytaj masie) jest
          to jej obowiązek...
          • stefan26 Re: Straż Miejska - a sprawy zabezpieczenia masy 17.10.06, 23:02
            Myślałem że moja osoba w obstawieniu prawie 2000 tyś rowerzystów wystarczy ;)
            pozdrawiam :)
            • gromanik Re: Straż Miejska - a sprawy zabezpieczenia masy 18.10.06, 10:58
              > Myślałem że moja osoba w obstawieniu prawie 2000 tyś rowerzystów wystarczy ;)

he he, optymista
              ;0
              • roweroraffi Re: Straż Miejska - a sprawy zabezpieczenia masy 18.10.06, 15:05
                gromanik napisał:

> > Myślałem że moja osoba w obstawieniu prawie 2000 tyś rowerzystów wystarcz
                > y ;)
                >
                > he he, optymista
                > ;0

Z tym jednym strażnikiem, czy z tym 2000 tysiącami uczestników Masy? ;-)
                • sebeqx Re: Straż Miejska - a sprawy zabezpieczenia masy 18.10.06, 21:17
                  Witam!

Ciekawa perspektywa: obstawienie Masy liczącej 2000 tysięcy uczestników <lol>
                  • czajnik74 Re: Straż Miejska - INTERWENCJA 25 10 2006 25.10.06, 19:35
                    Witam ponownie wszsytkich,

Siedliśmy wczoraj wraz z kilkoma osobami, by napisać pismo - interwencję w
                    sprawie braku rowerowych Strażników Mejskich na ostatniej masie. Oprócz
                    Komendanta SM uderzyłem do miłościwie nam panującego Pana Prezydenta i do
                    szefostwa Stołecznej Policji. Dziekuję za pomoc DJ Krzyśkowi, Stivowi oraz
                    Olkowi za korektę; Maćkoff-owi za rozwiezienie tych pism po urzędach, oto treść
                    pism:

Warszawa, 25 października 2006

Straż Miejska Miasta Stołecznego Warszawy
                    P. Komendant Bogdan Sakowicz
                    ul. Czerniakowska 130/132
                    00-454 Warszawa

Dot.: spowodowania zagrożenia zdrowia rowerzystów w dniu
                    29 września 2006

Szanowny Panie Komendancie,

W związku z wcześniejszymi ustaleniami dotyczącymi obecności patroli
                    rowerowych funkcjonariuszy Straży Miejskiej na Warszawskiej Masie Krytycznej
                    stwierdzam, że w dniu 29 września br. nie był obecny żaden z rowerowych
                    funkcjonariuszy Straży Miejskiej, co spowodowało zagrożenie zdrowia i życia
                    obecnych uczestników przejazdu.

Od ponad roku staramy się naświetlić sens i ogromny walor munduru na rowerze
                    czyli uczestnictwa Warszawskiej Straży Miejskiej w zabezpieczeniu przejazdu
                    ponad 2000 rowerzystów ulicami naszego miasta.
                    We wcześniejszych przejazdach uczestniczyło ok. 10 strażników, co wydatnie
                    przyczyniało się do zapewnienia spokojnego i bezpiecznego przebiegu masy.
                    Uważamy, że liczba ta powinna być raczej zwiększona niż zmniejszona.

Prosimy o zainteresowanie się tą sprawą, jesteśmy do dyspozycji, aby spotkać
                    się w Państwa siedzibie i dokonać wiążących ustaleń na przyszłość, by sytuacja
                    się wiecej nie powtórzyła.

z poważaniem

Marcin Czajkowski

Załączniki:
                    1. Pismo z dnia 21.04.2006 do Pana Komendanta Bartłomieja Zielińskiego

Do wiadomości:
                    1. Prezydent Miasta Stołecznego Warszawy Pan Kazimierz Marcinkiewicz
                    Pl. Bankowy 3/5,
                    2. Komendant Stołeczny Policji Pan Mł. Insp. Jacek Kędziora
                    Ul. Nowolipie ,
                    3. Naczelnik Wydziału Ruchu Drogowego Komendy Stołecznej Policji
                    Pan Mł. Insp. Jacek Zalewski, Ul. Waliców 15,
                    4. Kierownik Zespołu Zadaniowego Szkół Straży Miejskiej m.st. Warszawy:
                    P. Małgorzata Sauczek,

>>>>><<<<<
                    ... a tu załącznik:
                    >>>>><<<<<

Warszawa, 21.04.2006

Straż Miejska m.st. Warszawy
                    Pan Komendant Straży Miejskiej
                    Bartłomiej Zieliński
                    fax. 22 598 68 07

Dzień dobry Panie Komendancie,

Podobnie jak w zeszłym roku, po rozmowach, które prowadziliśmy w Wydziale Ruchu
                    Drogowego KSP u pana naczelnika Jacka Zalewskiego, zwracamy się z uprzejmą
                    prośbą o wsparcie zabezpieczenia naszego przejazdu rowerowego – Warszawskiej
                    Masy Krytycznej – rowerowymi jednostkami Straży Miejskiej.

Mobilność, doskonały przegląd sytuacji w trakcie zabezpieczenia masy,
                    skuteczność w działaniu – tym cechują się właśnie Strażnicy Miejscy na
                    rowerach. Dzięki temu, mniej angażuje się jednostki w radiowozach a
                    funkcjonariusze są bardziej mobilni i mogą od razu reagować na wykroczenia osób
                    postronnych jak i ew. uczestników.
                    W zeszłym roku dzięki każdorazowemu uczestnictwu w masie kilkunastu Strażników
                    Miejskich - odczuliśmy poprawę bezpieczeństwa uczestników przejazdów oraz
                    zauważyliśmy pozytywny wpływ na zachowanie grupy uczestników do tej pory
                    sprawiającej problemy.

Bardzo liczymy na wsparcie naszej imprezy właśnie tych formacji – oczywiście w
                    miarę możliwości kadrowych.

Zapraszamy i rowerowo pozdrawiamy – w imieniu organizatorów

Marcin Czajkowski

Do wiadomości:

1. www.masa.waw.pl
                    2. Komenda Stołeczna Policji WRD
                    Pan Naczelnik mł. Insp. Jacek Zalewski
                    Pan kom. Krzysztof Bujnowski
                    Fax 22 632 56 00

pozdr, czajnik
                    • blantekk Re: Straż Miejska - INTERWENCJA 25 10 2006 26.10.06, 16:36
                      Swietnie.
                      Oby zadziałało :)
                      • tommy.mokotow Re: Straż Miejska - INTERWENCJA 25 10 2006 28.10.06, 13:32
                        No chyba zadziałało - wczoraj było ich chyba ośmiu albo dziewięciu.

Przepraszam za off-topa, jeśli nie wolno tu się odnosić do działań Straży Miejskiej na Masie, to się nie obrażę za usunięcie tej mojej wypowiedzi :)

PozdRower
                        • fatman_jr Re: Straż Miejska - INTERWENCJA 25 10 2006 28.10.06, 20:18
                          No cóż - byli - ale w oczy się nie rzucali - nie to co policja na motorach.
                          Czy na wyposażeniu SM nie ma kamizelek ? Bo tacy cichociemni mogą się narazić na
                          wypadek rowerowy - kierowca samochodu nie zauważy itp.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka