Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

pytanie o ramę

23.04.03, 12:35
    jak poznać z czego wykonana jest rama rowerowa? czy jest na to jakis sposob
    bez koniecznosci udawania sie do specjalisty?
    Obserwuj wątek
      • skuter70 Re: pytanie o ramę 23.04.03, 13:17
        ja jako lejek powiem
        jak przylozymy magnes do ramy i sie nie przylepi to pewnie rama nie jest ani
        hiten ani chromo czyli pewnie aluminium albo jeszcze cos bardziej cudownego

ale jak pisze bzdury to prosze mnie nie bic

za mocno
        • a_o_s Re: pytanie o ramę 23.04.03, 13:38
          hahaha
          ok. bic nie bede.
          :)
          dzieki
          • wromario Re: pytanie o ramę 23.04.03, 22:49
            a_o_s napisał:

> ok. bic nie bede.

A to były bzdury???
            Mnie sie wydaje dość rozsądne :)
            Proponuje zacząć od poszukiwań napisów typu, cr-mo,
            alloy, 7005.
            Może ewentualnie zważyć ;)
      • a_o_s Re: pytanie o ramę 25.04.03, 10:55
        sprawdzalem. magnes nie siada :)
        znaczy sie nie przyczepia sie.
        ale mam w zwiazku z tym kolejna watpliwosc. jesli to jest alu. to czemu ta rama
        jest ciezka???
        • skuter70 Re: pytanie o ramę 25.04.03, 11:30
          a_o_s napisał:
          >to czemu ta rama
          > jest ciezka???

a czemu ma nie byc ciezka?
          i ile to jest "ciezka"?

• spector1 Re: pytanie o ramę 25.04.03, 17:21
            Coraz wiecej ram produkowanych jest w Tajwanie.
            Czesto nie wiadomo z jakiego materialu sa one wykonane.
            Np dobre ramy stalowe sa z rur Reynolds 853,531,Columbus SLX,Sl,EC.
            Dobre ramy karbonowe to OCLV inne sa gorszej jakosci.
            Podobnie wyglada sprawa ram tytanowych.Najlepsze sa amerykanskie stosowane w
            rowerach np Litespeed.Sa na rynku tansze tytanowe ramy,czesto jednak pekaja -
            sa one z rosyjskich rur tytanowych.
            CAAD 6 ,7 czy Easton Scandium 7000 tez maja swoja reputacje.
            Waga ram zalezy tez od profilu a on czesto wynika z jakosci rur.
            Nawet rame bez napisu mozna latwo w tescie sprawdzic.
            Slaba rama stalowa czy karbonowa gnie sie przy sprintach i podjazdach, rower
            zle tzyma sie drogi przy predkosciach powyzej 45 km/g, a jazda z predkoscia
            80km/g grozi kraksa w kazdej chwili.
            Nawet rama,ktora zda taki test i nie wiadomo kto jest jej producentem,z jakiego
            jest materialu warta jest 1/3 ceny ramy znanej firmy.
            Po prostu kontrola jakosci jest gorsza i ramy bez marki czesciej pekaja
            i b.czesto nie ma na nie gwarancji.
            Pozdrowienia
            • stefan4 Re: pytanie o ramę 25.04.03, 21:57
              spector1:
              > Nawet rame bez napisu mozna latwo w tescie sprawdzic. Slaba rama stalowa czy
              > karbonowa gnie sie przy sprintach i podjazdach, rower zle tzyma sie drogi przy
              > predkosciach powyzej 45 km/g, a jazda z predkoscia 80km/g grozi kraksa w
              > kazdej chwili.

Jeśli dobrze rozumiem, to Twój łatwy test polega na tym, żeby najpierw rozpędzić
              rower do prędkości 80 km/h a potem zmierzyć groźbę kraksy. Jeśli natychmiast ją
              osiągniemy, to nasze resztki absolutnie nie powinny takiej ramy kupować.

- Stefan
              • spector1 Re: pytanie o ramę 26.04.03, 17:40
                stefan4 napisał:

> spector1:
                > > Nawet rame bez napisu mozna latwo w tescie sprawdzic. Slaba rama stalowa
                >> czy karbonowa gnie sie przy sprintach i podjazdach, rower zle tzyma sie
                >> drogi przy predkosciach powyzej 45 km/g, a jazda z predkoscia 80km/g grozi
                >>kraksa w kazdej chwili.

> Jeśli dobrze rozumiem, to Twój łatwy test polega na tym, żeby najpierw
                > rozpędzić rower do prędkości 80 km/h a potem zmierzyć groźbę kraksy.
                > Jeśli natychmiast ją
                > osiągniemy, to nasze resztki absolutnie nie powinny takiej ramy kupować.
                > - Stefan

Predkosc 45k/h jest bariera bezpieczenstwa, ktorej nie nalezy przekraczac jadac
                na rowerze z rama made in Tajwan.
                Na niektorych zjazdach bez pedalowania osiagam predkosc 70km/h.
                Zjazd ma ok 3km.Przy podjezdzie gdy wiekszosc bedzie na szczycie ja bede juz
                min 4km w przodzie,na szczycie maja oni opoznienie ok 6min.
                W jezdzie powrotnej,przy zjezdzie ja ograniczam predkosc do 70k/h a ci wlokacy
                sie na podjazdach,na gorszych rowerach jada z predkoscia 85-90km/h.
                Rownolegle z lewej strony jada samochody osobowe z podabna predkoscia.
                Zlapanie gumy w przednim kole, najechanie na kamien moze sie zle skonczyc.
                Przy zjazdach gdzie nawierzchnia jest gorsza rower z rama Tajwan latwiej wpada
                w wibracje,gdy do tego dochodza niewycentrowane kola,brak techniki jazdy jazda
                powyzej 45km/h jest ryzykiem.
                Za bikerami ryzykantami nigdy nie jade na kole a uwagi na SARS z reguly
                wychodze na prowadzenie.
                Pozdrowienia
                • a_o_s to dalej nei rozwiazuje mojego problemu :) 30.04.03, 09:48
                  rzecz w tym, ze ja nei zastanawiam sie jaka rame kupic, tylko jaka juz mam. a
                  roweru nei kupowalem w sklepie tylko dostalem go i zastanawiam sie czy jest
                  jakas mozliwosc sprawdzenia z czego jest zrobiona jego rama.
                  z tego co wiem, to nie trzyma sie jej magnes, wiec nei jest to stal, jest na
                  100% z dosc miekkiego materialu, bo robilem probe ostrzem. jednak zawsze
                  wydawalo mi sie ze ramy alu charakteryzuja sie mala waga, ta zas nie jest wcale
                  taka mala.
                  stad bylo cale moje zawracanie glowy :)

a i predkosci wyzej wymienianych rozwijac nei zamierzam :)

pozdro
                  • stefan4 Re: to dalej nei rozwiazuje mojego problemu :) 30.04.03, 11:12
                    a_o_s:
                    > z tego co wiem, to nie trzyma sie jej magnes, wiec nei jest to stal, jest na
                    > 100% z dosc miekkiego materialu, bo robilem probe ostrzem. jednak zawsze
                    > wydawalo mi sie ze ramy alu charakteryzuja sie mala waga, ta zas nie jest
                    > wcale taka mala.

Jeśli miękkie, cieżkie i niemagnetyczne, to chyba ołów. Wprawdzie na ramę do
                    roweru się nie nadaje, ale da się przetopić na batalion żołnierzyków.

- Stefan
                  • spector1 Re: to dalej nei rozwiazuje mojego problemu :) 30.04.03, 14:58
                    Ramy niektorych firm maja charakterystyczne polaczenia rur,np z rura glowki
                    kierownicy.Na tej podstawie czasami uda sie dokladnie okreslic marke, rodzaj
                    materialu i rok produkcji ramy.
                    Pozostaje jeszcze inna metoda - na sluch.
                    Wystarczy popukac w rame w roznych miejscach zwyklym plastykowym dlugopisem
                    i zwrocic uwage jaki wydaje ton.Przy niewielkiej wprawie bedzie wiadomo,
                    czy rama jest zbudowana z rur cieniowanych czy z wodociagowek aluminiopodobnych.
                    Koledzy chyba pozwola popukac w ramy dlugopisem.Po opukaniu 50 ram roznych
                    ram wiadomej marki bedziesz dobry jak pan doktor.
                    Metoda porownawcza dosc dokladnie okreslisz z jakiego materialu jest rama
                    i ile jest ona warta.Jesli opukanie 50 ram nie wystarczy pukaj az do skutku.
                    Rama sie nie zlamie,kraksy nie bedzie.
                    Pozdrowienia

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka