Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Rowery Kraków

IP: *.unregistered.net.exatel.pl 22.02.07, 12:10
    Proszę o radę osoby zorientowane w temacie. Potrzebuję roweru, na którym
    mogłabym jeździć po mieście. Nie musi być górski i bajerancki. Byłam w paru
    sklepach z rowerami (Kraków), ale ceny zwalają mnie z nóg - 900 zł to
    minimum. Powiedzmy, że mogę wydać 500 zł. Czy jest szansa, że za tyle
    pieniędzy kupię jakiś w miarę dobry rower? Proszę, doradźcie, na co zwracać
    uwagę, kupując rower do jazdy po mieście - sprzedawcy w sklepach rzucają mi
    nazwami marek przerzutek, rodzajami amortyzatorów itp. Nic mi to nie mówi.
    Napiszcie, co jest najważniejsze. Pozdrawiam.
    Obserwuj wątek
      • Gość: ms Re: Rowery Kraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.07, 12:25
        Kraków jest raczej wyasfaltowany i nie dziurawy (to zależy gdzie) więc proponuję
        od razu mówić sprzedawcy że się chce rower BEZ amortyzatora. W tej cenie
        amortyzator dokłada tylko niepotrzebną wagę (no i cenę) do roweru. No i w tej
        cenie amortyzatory to raczej nie cuda.
        Za około 500 zł roweru na dobrym osprzęcie nie kupisz, ale na jazdę po mieście w
        zupełności taki wystarczy. To ile rower będzie na tym osprzęcie działał zależy
        od sposobu jazdy i jego konserwacji, więc w miarę często trzeba czyścić rower i
        osprzęt, a po każdym deszczu konieczne jest osuszenie i przesmarowanie ruchomych
        części.
        • Gość: Sławek Rz. Re: Rowery Kraków IP: *.zeo.pl 22.02.07, 12:44
          ms napisał(a):
          [ciach]
          > ... a po każdym deszczu konieczne jest osuszenie i przesmarowanie ruchomych
          > części.

Można wiedzieć czemu????? Co konkretnie chcesz suszyć i smarować?
          Zdrowo przesadziłeś...
          • Gość: ms Re: Rowery Kraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.07, 13:07
            No przecież że nie piasty w środku.
            Ani hamulce.
            Ani kierownicę. Itd.
            Tak dużo trzeba by się domyśleć, że chodziło mi o łańcuch, i napinacze
            przerzutek, te najbardziej odpowiedzialne za komfort jazdy?
            • Gość: Sławek Rz. Re: Rowery Kraków IP: *.zeo.pl 22.02.07, 13:40
              A co takiego stanie się łańcuchowi czy napinaczom przerzutek (a co to właściwie
              jest) po jeździe w deszczu?

Jeżdżę do/z pracy (20km) przez cały okrągły rok niezależnie od pogody. Do tego
              jeszcze jazda dla przyjemności po pracy. Łańcuch smaruję wtedy gdy zaczynam go
              słyszeć.
              Solidne pucowanie sprzętu zdarza mi się jedynie po błotnych maratonach.
              Póki co wszystko w rowerze działa tak jak powinno...

Kurcze... A może ja czegoś nie wiem?
      • Gość: Slav4 Re: Rowery Kraków IP: 217.70.56.* 22.02.07, 12:27
        Witaj,

Przykro to stwierdzić, ale za 500 pln to niestety albo hipermarket
        (zdecydowanie nie polecam), albo używany. Porozglądaj się może po komisach.
        Jak dorzucisz jakieś dwie stówy, to masz szansę na prawdziwy (czytaj:
        bezpieczny i niepsujący się) rower z wyprzedaży modeli 2006.

Zobacz też na wwww.kross.pl - modele ATB, City i i (w ostateczności) Grand. To
        są chyba najtańsze z nowych (czyli z gwarancją) i wartych jakiegoś zaufania.

A tu masz promocje Arkusa (też polska firma). Nie przeglądałem całości, ale
        przy niektórych cena zbliża się do 500 zł. Ale tak czy inaczej - cudów za 5
        stówek się nie spodziewaj....
        www.arkus.com.pl/pl/promocje/
      • Gość: 009 Re: Rowery Kraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.07, 17:43
        Gość portalu: Markytka napisał(a):

> Proszę o radę osoby zorientowane w temacie. Potrzebuję roweru, na którym
        > mogłabym jeździć po mieście. Nie musi być górski i bajerancki. Byłam w paru
        > sklepach z rowerami (Kraków), ale ceny zwalają mnie z nóg - 900 zł to
        > minimum. Powiedzmy, że mogę wydać 500 zł. Czy jest szansa, że za tyle
        > pieniędzy kupię jakiś w miarę dobry rower?

Owszem, w komisie - używany MIEJSKI rower z Niemiec albo Holandii. W większych
        miastach bez problemu można kupić, podobnie w internecie. Lepsze niż nowe w
        sklepie, a jeszcze Ci zostanie na lampki i dobre zapięcie.
        • Gość: Sławek Rz. Re: Rowery Kraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.07, 19:26
          Np. coś takiego:

img46.imageshack.us/img46/996/holenderkj7.jpg

Oczywiście, można poszukać czegoś w ciekawszym kolorze :-)
          • markytka Re: Rowery Kraków 22.02.07, 21:09
            Dziękuję wszystkim za informacje :-). Chcę jeszcze zapytać o jedną rzecz - jaka
            jest w praktyce różnica między rowerem z ramą stalową a aluminiową? Wiem że
            stalowa jest cięższa, ale czy to ma aż takie znaczenie jeśli chcę rowerem po
            mieście jeździć?
            • Gość: Slav4 Re: Rowery Kraków IP: 217.70.56.* 22.02.07, 21:44
              Jeśli nie będziesz go targać po schodach na 11 piętro - materiał ramy i sama
              waga roweru przy jeździe po płaskim nie ma wielkiego znaczenia. Poza tym
              aluminium jest bardzo sztywne i rama stalowa (dobra stalowa) dużo lepiej tłumi
              drgania, zwłaszcza jak nie masz amorka. I ostatnia rzecz - gdyby nie daj Boże
              pękła to zespawa ci ją przysłowiowy Pan Henio z palnikiem. (spawanie aluminium
              to już "wyższa szkoła jazdy")
              • Gość: :] Re: Rowery Kraków IP: 62.29.142.* 23.02.07, 22:19
                az dziwne ze jeszcze nikt allegro nie zaproponował :)
                np to :
                www.allegro.pl/item165540056_kross_6th_avenue_najtaniej_wielka_wyprzedaz_.html
                • Gość: ~:] Re: Rowery Kraków IP: 62.29.142.* 23.02.07, 22:24
                  a jeszcze lepiej i taniej to :

www.allegro.pl/item167781133_apollo_retro_lux_typu_holland_taniej_wyprzedaz.html
      • Gość: ~:] Re: Rowery Kraków IP: 62.29.142.* 23.02.07, 22:26
        und
        www.allegro.pl/item169488137_retro_26_dwa_kosze_gratis_wa_wa.html
        i jeszcze milion innych na alledrogo
        pytania ?
        • lemuriza Re: Rowery Kraków 24.02.07, 22:25
          Jeszcze do niedawna czyli 2 lata temu jeździłam na rowerze City Best.
          Kupiłam go za jakieś 350 zł ( wyprzedaż) i chociaż był ciężki i wiadomo, że
          nienajlepszy :) to ja na nim całkiem sporo jeździłam ( po kilkadziesiąt
          kilometrów), był ze mną nawet na wakacjach w Krynicy i okolicach, pokonał kilka
          niezłych podjazdów.
          Tak więc na miasto byłby w sam raz.
          Był ciężki, ale jesli go nigdzie nie będziesz wnosić to chyba nie ma większego
          znaczenia.
          Ale ja na Twoim miejscu pomyslałabym o dodaniu np. 300 zł ( rower załózmy na
          raty) i kupieniu któregoś z crossów Kelly's. Nap. moja koleżanka kupiła w ub.
          roku Alphę i jest super zadowolona. Rower dośc lekki i jeździ się fajnie.
          • lemuriza Re: Rowery Kraków 24.02.07, 22:31
            Alpha tegoroczna kosztuje ok. 800 zł, ale na pewno gdzieś mają zeszłoroczne i
            pewnie są tańsze:).
            Całkiem fajny rowerek , jak na jazdę po mieście byłby wg. mnie ok.
            • lemuriza Re: Rowery Kraków 24.02.07, 22:33
              P.S. Mam słabość do Kelly'sów bo takie rowery mam sama:).
              A na innych w ogóle się nie znam:).
      • pawlo610 Re: Rowery Kraków 26.02.07, 18:23
        mysle ze powinnas kupic sobie rower cross owy tzn ze rama rózni sie kształtem
        od roweru górskiego jestes bardziej wyprostowana i masz 28 calowe kólka na
        waskiej oponie dzieki czemu nie masz takich oporów jak w góralu który do miasta
        jest Ci de facto nie potrzebny co do cen no to juz nie sledze jak kiedys ale sa
        jakies ulotki( katalogi) w sklepach za darmo mozna saobie popatrzec.Ceny raczej
        beda zblizone sprzet róznic sie beda tylko tym co producent da Ci w tej cenie a
        to piasty deore w jednym a w drugim nie wiadomo co itp. pozdrawiwm
        • pawlo610 Re: Rowery Kraków 26.02.07, 18:26
          aaa 500 zł to moim zdaniem stanowczo zamało na nowy rower.. znaczy kupisz za
          tyle ale wierz mi ze to bedzie produkt rowero podobny.Proponuje odłozyc
          przynajmni 2x tyle..
      • Gość: gościnnie_kraków Byle nie allegro i komisy! IP: *.chello.pl 26.05.07, 20:35
        Absolutnie odradzam kupowanie używanych rowerów na Allegro!!!
        Tylko jeśli jest odbiór osobisty i się dobrze na rowerach znamy, albo ktoś z naszych znajomych, którego bierzemy ze sobą na odbiór. Podobnie z komisami.

Moda na holenderki i inne kozy się tak rozpleniła, że każdy wyjmuje z piwnicy rozklekotane graty, maluje i wciska panienkom, które chcą się bujać na ekstrawaganckich rowerach.
        Właśnie ja jestem taką kretynką, która omal się na podobnym rowerze nie zabiła, bo kupiła prześliczny rowerek który po przejechaniu 100m się rozpadł. DOSŁOWNIE. Wszystko było skręcone żeby ładnie wyglądało (podmalowany trup), okazało się, że rama jest skrzywiona w paragraf (koła nie były w jednej linii), kierownica skakała sobie na boki zupełnie niezależnie od koła, itd itp.
        Efekt? Blizny na twarzy po pierwszej jeździe i uraz do rowerów jako takich.

Pan ma login na Allegro niekulczyk handluje używanymi rowerami sprowadzanymi z Niemiec. Chociaż liczba negatywów mogła mi dac do myślenia :[
      • Gość: :] Re: Rowery Kraków IP: 62.29.142.* 26.05.07, 22:37
        a ja uwazam ze do samego jezdzenia po miescie wystarczy market za 169 pln(ostatnia promo z reala chyba). za ta cene mamy nowy "rower", który dzieki paragonowi mozemy zwracac i reklamowac przez 2 lata. kupując dwie sztuki (koszt 338 pln) mamy mozliwość jazdy nawet oczekujac na realizacje reklamacji na uszkodzony złom. jedyna rzecz warta zmiany markecie to opony na sliki zeby sie nie męczyc na grubasach jezeli uzywamy bike'a tylko po asfalcie. wilel osób zajmujacych sie usługami remontowymi w podobny sposób robi z narzedzimi elektrycznymi(wiertarki, wyrzynarki itp). uzywaja do dwóch czy trzech dni do końca gwarancji a póxniej (jezeli wczesniej urzadzenie nie padnie) wrzeciono imadło i palenie silnika i wymiana na nowy ewentualnie zwrot siana. market i tak maja umowy z importerami chińszczyzny tak spisane , ze wszystko oni biora na siebie wiec nikt nie zadaje pytań jak w przypadku markowych produktów(np giant daje 5 lat gwarancji na rame ale w 99 % przypadków jej nie uznaje i wymysla 1001 powodów zeby spławic uzytkownika). 338 to max jaki mozna ydac na miejskiego ojownika (+zapiecie ewentualnie i błotniki(niezbedne jeżeli jeździmy w cywilkach))
      • Gość: mapelc@o2.pl No to trzeba Holendra Łyknąć IP: *.lobos.com.pl 29.05.07, 12:41
        Witam serdecznie.

Pozwolę sobie przesłać informację na temat ROWERÓW HOLENDERSKICH.
        Jeśli rozglądasz się właśnie za dobrym i szykownym rowerem to zapraszam na
        stronę www.roweryholenderskie.prv.pl/

Może znajdziesz coś dla siebie.
        Rowery mam do sprzednia i są do oglądnięcia w Krakowie lub w Wieliczce.

Moj mail to mapelc@o2.pl

Pozdrawiam
      • stormy1 Re: Rowery Kraków 29.05.07, 18:45
        ja dostalam rower krossa, mniej wiecej w tej cenie. miejski, kilka przerzutek,
        wygodnie sie na nim jezdzi, bo jestes wyprostowana ma koszyczek bagazniczek
        idealny dla dziewczyny:) byly swojego czasu w m1

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka