Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Do Kondora

24.04.07, 20:20
    Czolem,
    O tym wyscigu w zeszla niedziele: czasowka 20.2 km, duzo trudniejsza niz 1-
    sza, teren zmienny (male gorki ale za to ciagle). Bylo k... zimno (okolo 1C,
    wiatr do 15km/h, lekko boczny). Ludzi tylko 45. Czas nawet, nawet (zmarzlem
    jak pies) 31:49 co bylo dobre na 15 miejsce (ale drugi w klubie, gzie mamy
    osobna klasyfikacje). Nasze czasowki staja sie naprawde popularne 'w
    okolicy'. Po raz pierwszy bylo wiecej gosci niz nas, nawet paru 'Pro' sie
    pojawilo. Wygral facet z H&R Team (Pro) z czasem 26:32! Jestem ciekaw jaki
    czas by mial gdyby warunki byly bardziej ludzkie. Fakt ze to byly i aktualny
    mistrz Kanady w kilku dyscyplinach kolarskich.
    Pzdr
    P.S.
    Powiedzialem sobie ze to ostatni raz jak jade w tych temperaturach!
    Obserwuj wątek
      • Gość: kondor Re: Do Kondora IP: *.interq.pl 25.04.07, 09:19
        ..."ale drugi w klubie, gzie mamy osobna klasyfikacje"...
        Gdy się jeździ w klubie to rywalizacja na zawodach jest podwójna.Po pierwsze że
        walczysz z przeciwnikiem ale także z kumplami z zespołu który lepszy.Ciekawi
        mnie w jakim wieku są goście z którymi jeździsz w klubie.
        Co do chłodu na trasie to ja odpuszczam gdy jest zimno i temperatura spada
        poniżej +5.Były lata że w śniegu i mrozie jeździłem ale to stało się nie
        atrakcyjne. Gdy wracałem z trasy to żona narzekała że zapach potu roznosi się
        po całym mieszkaniu. Tak naprawdę to parę warstw ciuchów przemoczone do reszty
        trzeba było prać za każdym razem.
        Nie wiadomo ile by skarpet na stopy nie włożył i dodatkowo ochraniacze to i tak
        nogi zamarzały na kość.
        Jak masz jakieś fotki z tych wyścigów to rzuć linki No i koniecznie te wysokie
        góry pokaż nam.
        P.S. Myślę że ten wątek nie tylko dla mnie ale i dla pozostałych cyklistów.
        • Gość: jackk3 Re: Do Kondora IP: *.ptr.terago.ca 25.04.07, 15:49
          Czolem Kondor,
          Nasz klub to chyba typowy klub 'Masters'. Trzeba byc co najmniej 30-to latkiem
          aby moc sie zapisac. Chyba w zeszlym roku mielismy 120 gosci, przewazaja ludzie
          40-50, ale mamy sporo 30-40. Co ciekawe chyba najszybsi sa 40-50, wsrod ktorych
          jest wielu facetow co sie kiedys scigali.
          Z tym ubraniem to zawsze jest checa jak jest zimno, gdy sie chce osiagnac
          balans pomiedzy aerodynamika a cieplym ubramiem (i niestety to pierwsze
          przewaznie wygrywa).
          Z tymi zdjeciami to zawsze mam problem (mojej zonki sport nie interesuje, wiec
          zdjecia mam tylko wtedy gdy ktorys ze znajomych cos pstryknie). Wstyd sie
          przyznac ale nie posiadam jeszcze cyfrowego aparatu, choc kiedys przez dobrych
          lat zarabialem na zycie jako fotograf (jeszcze w Krakowie). Moze w tym roku cos
          kupie abym mogl zabierac na niektore trasy. Co do gor (tych wysokich) to sie
          dopiero wybieram w ten weekend (wczesniej zazwyczaj) mamy tam kupe sniegu,
          niektore trasy wciaz zamnkniete dla ruchu samochodowego przez najblizsze 2 tyg.
          (fajny czas aby tam pojechac na rower).
          Pzdr
          • Gość: kondor Re: Do Kondora IP: *.interq.pl 26.04.07, 08:40
            ..."przewazaja ludzie 40-50"...
            Coś w tym jest. Dbają ludziska o swoje zdrowie.Ja u siebie widuję w ostatnich
            latach coraz więcej starszych ludzi kręcących na rowerach.Młodzież mimo
            wszystko woli przyblokowe ławki.

..."Z tymi zdjeciami to zawsze mam problem (mojej zonki sport nie interesuje"...
            Jeżeli chodzi o moją panią to dzięki niej mogę poświęcać rowerowi sporo czasu.
            Cyfrówki też nie mam chociaż planuję ją zakupić. Mam jednak problem bo coś
            lepszego to i gabaryty większe.Ja chciałbym jednak coś mniejszego żeby w
            kieszeń koszulki się zmieściła. Przy okazji zapytam się kogoś kto się na tym
            zna .O jaki model mam pytać żeby zoom był w miarę dobry,a wymiary małe.
            Jak juz cyfrówkę sobie sprawisz to pewnie zasypiesz nas tu fotkami zza oceanu.
            • Gość: Slav4 Re: Do Kondora IP: *.zicom.pl 26.04.07, 09:30
              Kondorze, jeśli chodzi o cyfrówkę to my mamy takie coś.
              www.sowex1.pl/catalog/product_info.php?cPath=27&products_id=38
              W sumie strach był kupować bo jak cyfrówka za 200 PLN może mieć 4.1 mln pixeli
              i działać ???
              Ale działa, tylko trochę przyciężkawa jest. W słońcu też czasem głupieje i za
              długo "myśli". Zoom optyczny 3x, wyjście na komputer, ładowarka, karta 128 Mb -
              czego chcieć więcej za dwie stówy ?
              PS. Od razu mówie że na fotografii się nie znam. Pewnie to taki "makrokesz"
              wśród aparatów :o)
              • Gość: ms Re: Do Kondora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.07, 10:50
                Ja radzę wziąść cos bardziej znanego (Canon, Nikon, Pentax, Olympus), choć te
                4mln pikseli spokojnie wystarczy. Tylko ta firma jakaś mało znana - ja bym się
                bał:) Fajnie jakby miała stabilizację obrazu i koniecznie nie więcej jak 6 mln
                pikseli (bo więcej to po co?). Wyobraźmy sobie taką sytuację: zsiada się z
                roweru po ciężkim podjeździe na przełęcz mając rozdygtane z wysiłku ręcę. Włącza
                się stabilizację i nawet w półmroku wychodzi ostre zdjęcie.
                • spector1 Re: Do Kondora 26.04.07, 12:55
                  www.cyclingnews.com/photos.php?id=/photos/2007/apr07/virginia07/virginia072/IMG_3417

Czy to zdjęcie było zrobione aparatem Canon EOS 1D za jedyne 17000 zł?
                  aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=185660366
                  Niektóre zdjęcia na cycling news były robione wspomnianym Canonem.
                  Wówczas jednak pod każdym zdjęciem był napis Canon EOS 1D.

Spector
                  • Gość: pegaz Re: Do Kondora IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.07, 13:12
                    Ta, a teraz włóż sobie ten profesjonalny aparat Canon.... za jedyne... do kieszeni koszulki rowerowej ;)
                    • Gość: ms Re: Do Kondora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.07, 13:28
                      Nie aparat a fotograf robi zdjęcia. Zenitem fotograf myślący zrobi lepsze
                      zdjęcie niż niemyślący właściciel C 1D itp. itd.
                      Wybór aparatu to kierowanie się nie tylko samą marką (bo w tych czasach z
                      każdego aparatu cyfrowego firm które wymieniłem wyżej (i jeszcze paru innych)
                      dostaniemy tak samo dobre zdjęcie, o ile myślimy) ale też tym co za daną cenę
                      konkretny model oferuje, w porównaniu do konkurencji.
                  • Gość: jackk3 Re: Do Kondora IP: *.ptr.terago.ca 26.04.07, 16:40
                    Czolem,
                    Aparaty o wiekszych gabarytach sa dla nas (kolarzy) praktycznie bezuzyteczne.
                    Osobiscie mam system Nikon (F5 + pare obiektywow, etc.)& manualny Canon (F1 -
                    ktorym ostatnio robilem zdjecia chyba 5 lat temu)ale prawie nie mam zdjec z
                    jazd rowerowych czy zawodow. Potrzebujemy z Kondorem cos kompaktowego, z malym
                    optycznym zoomem (dosc jasnym), moze stabilizacja, ze 6-7MB co najmniej, z
                    dobrym uszczelnieniem i solidna konstrukcja na wypadek upuszczenia aparatu
                    (chowany obiektyw), z duzym i wyraznym LCD. Tak ze jedyne zdjecia ktore mam
                    (bardzo nieliczne) to te fotki ktore zrobili koledzy albo ja z .... sammochodu.
                    Nieraz by sie w przewie zrobilo pare, bo widoki mamy przednie.
                    Pzdr
            • Gość: pegaz Re: Do Kondora IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.07, 13:35
              Kondorze, w zasadzie wszystkie aparaty znanych producentów w danych przedziałach cenowych oferują bardzo zbliżone możliwości, więc trudno nawet doradzać konkretny model. To mniej więcej tak, jak zapytać, które koła za x złotych są lepsze - w zasadzie wszystkie się toczą, różnią się wagą, ilością szprych, sztywnością, itp. ale dla nie-zawodowców są to bardzo subtelne różnice.

W moim przekonaniu nie zrobisz źle, jak pójdziesz do sklepu i wybierzesz model, który bardziej Ci się podoba.

Co do zoomu, to raczej unikaj dużych zakresów! Akurat w aparatach najbardziej wpływającym na jakość elementem jest optyka - aby była dobra, musi być naprawdę duża (vide fotoreporterzy). W aparacie kompaktowym - a taki Cię interesuje - jest siłą rzeczy zminiaturyzowana, więc z zakresem zooma też powinien być niezaduży. Myślę, że 3-5x to rozsądne optimum w kompaktach, większych bym się wystrzegał jak ognia. Zresztą z doświadczenia wiem, że fascynacja dużymi zbliżeniami, z początku spora, zmniejsza się z czasem i właśnie to jest najczęściej używany zakres w typowych zastosowaniach :)
              • Gość: ms Re: Do Kondora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.07, 14:16
                Dokładnie. Podpisuję się pod tym.
      • Gość: kondor Re: Do Kondora IP: *.interq.pl 26.04.07, 20:35
        Mogłem się tego spodziewać że wśród cyklistów jest sporo takich co są za pan
        brat z aparatami.Łażę już po sklepach od jakiegoś czasu i wypatruję coś
        odpowiedniego. Najgorzej jest z tym że wybór duży i trudno się na coś
        zdecydować.Jestem w takiej sytuacji jak ktoś kto się na rowerach nie zna,a chce
        coś kupić.Jak tu wybrać jak w sklepie setki jeden na drugim i każdy następny
        lśniący i wypucowany.
        Tak jak wspomniałem ważne aby był płaski żeby zbytnio nie wypychał kieszonki.
        Częściej jednak na kolarce zasuwam i plecaka nie wożę ze sobą.

slav4 - do dyspozycji mam 800zł Myślę że na coś odpowiedniego wpadnę.
        ms- będę się pytał o tą stabilizację,ale czy te z dolnej półki taką maja.Nie
        każda cyfrówka to tka jak Twoja lustrzanka.Wklej jakąś fotkę na bike Foto.
        Zobaczymy co to za cuda wychodzą z takiego aparatu.
        spektor-za tyle baniek to pewnie by kupił ten rower jaki pokazałeś
        jackk3 - pewnie też masz już coś upatrzonego.Może coś podpowiesz zanim ja
        podejmę decyzję.Jeżeli chodzi o solidną konstrukcję to nieraz się może to
        przydać.Robił mi kiedyś przygodnie spotkany facet zdjęcie.Po zrobieniu oddawał
        mi aparat.Zrobił to tak niefortunnie że zanim go złapałem on go wypuścił z rąk.
        Spadał na ziemię a ja błyskawicznie chciałem go chwycić. Niestety leciał na
        ziemię a mój palec wylądował w pasku przymocowanym
        do aparatu.Zamiast na ziemi dyndał na tym pasku zaczepionym o palec.Nie mogłem
        się nadziwić że tak to się skończyło.Był by to pech bo zdarzenie to miało
        miejsce we Francji.Na kliszy masa zdjęć z pobytu w Alpach no i wiele fotek z TdF
        pegaz - dzięki za podpowiedź. Jutro lecę do sklepu i spiszę symbole tych
        upatrzonych. Może w ten sposób podpowiecie który z zaproponowanych będzie
        lepszy. Ważne aby zdjęcia z górami w tle były w miarę do oglądania.
        • Gość: ms Re: Do Kondora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.07, 20:44
          No własnie: daj spis upatrzonych modeli a my będziemy doradzać:)
          Fotke wkleję, ale na razie ciagle nie mam czasu RAW na jpg przerobić i tak jakoś
          mi schodzi. A na krótkie przejażdzki to prawie zawsze na plecy zarzucam kaburę z
          aparatem, więc kolekcja rośnie.
          • Gość: kondor Re: Do Kondora IP: *.interq.pl 26.04.07, 20:58
            Maj już się skrada. Wpadniesz w biesy i lustrzankę przetestujemy dokładnie,a
            może i mój już będzie do dyspozycji.
            Ludziom oczy zbieleją gdzie to nasze rowery będą brykać.
            • Gość: ms Re: Do Kondora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.07, 21:33
              No właśnie. Już patrzę w kalendarz kiedy by tu wpaść. W długi weekend chyba
              jeszcze trochę za wcześnie. Ale jak zwykle o terminie zadecydują pogoda i inne
              "siły wyższe". Pojutrze jadę gdzieś w Beskid Niski nogi bardziej porozkręcać.

A jak teraz z zielenią w Biesach, tych wyższych? Szaro jeszcze? Śnieg na
              połoninach?
              Chciałbym na okres ze świerzojasną zielenią na bukach trafić. Taką mają obecnie
              buki u mnie:)
              Mimo że jestem zawalony robotą dziś 2h jeździłem po lesie i trzaskałem im zdjęcia:)
        • Gość: jackk3 Re: Do Kondora IP: *.ptr.terago.ca 26.04.07, 21:18
          Niestety Kondor w kwestii ap. cyfr. jestem zielony (szczegolnie w tych malych i
          prostszych kompaktach). Ja ciagle na etapie filmu i skanowania (rzadko).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka