Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

przegląd techniczny

23.05.07, 22:40
    Jestem laikiem jeśli chodzi o pielęgnowanie części rowerowych. Byłam niedawno
    w Decathlonie i tam serwis w swojej ofercie miał różne przeglądy, przy czym
    najdroższy kosztował 120 i drobnym druczkiem, że nie dotyczy części (?) I mam
    pytanie czy taki przegląd warto robić w jakimś "salonie" serwisie czy czymś
    takim? Jeśli tak to gdzie, jakie są ceny no i kiedy przegląd robić. Mam
    przejechane 750 km rower mam od roku. Czy to jest jak w przypadku samochodów
    że albo przegląd po iluś kilometrach albo po np roku? Z góry dzięki za odpowiedź!
    Obserwuj wątek
      • uerbe Re: przegląd techniczny 24.05.07, 08:08
        olgucha5 napisała:

> Jestem laikiem jeśli chodzi o pielęgnowanie części rowerowych. Byłam niedawno
        > w Decathlonie i tam serwis w swojej ofercie miał różne przeglądy, przy czym
        > najdroższy kosztował 120 i drobnym druczkiem, że nie dotyczy części (?)

A dlaczego w cenie 120zł miałyby się zawierać części?

> Czy to jest jak w przypadku samochodów że albo przegląd po iluś kilometrach
        > albo po np roku?

Nie ma takiego obowiązku - właściwie jest, ale dyktowany zdrowym rozsądkiem użytkownika, a nie jakimiś odgórnymi zaleceniami. Jeśli potrafisz doprowadzić rower do stanu używalności, możesz się obyć bez wizyty w serwisie.
      • user0001 Re: przegląd techniczny 24.05.07, 09:01
        W moim mieście, w serwisie z którego korzystam stawki są następujące:
        www.rowermot.pl/index.php?go=4
        Ale stali klienci mają ogromne zniżki :-)

Pierwszy przegląd ("gwarancyjny") producent zaleca robić po miesiącu. W wyżej
        wymienionym serwisie koszt tego przeglądu jest wliczony w cenę zakupu roweru.
        Tyle teorii. Praktyka? Przegląd gwarancyjny robi się po jakiś 200 km jazdy.
        Zdarzyło mi się, że robiłem przegląd po tygodniu od wielkiej wymiany osprzętu,
        innym razem po wcześniejszym dogadaniu się z serwisem zrobiłem przegląd po 3
        miesiącach (w trakcie których była zima, a zimą tego rowerka nie używałem).

Producenci amortyzatorów rozpisują dokładnie co ile amortyzatory powinny być
        serwisowane (wyrażone jest to w godzinach jazdy). W praktyce nikt tego nie
        liczy, gdy zaczną się problemy z amorkiem to odstawia się go na pełen przegląd.

Co ile robi się przegląd? Pełen przegląd po zimie, przy okazji wymiana linek
        jeśli są zardzewiałe, oraz kasety i łańcuch jeśli się wyciągnął. Potem odstawiam
        rower do warsztatu jeśli nawali coś czego sam nie umiem/nie mam czasu naprawić,
        mechanik przystępując do pracy zerknie na rower i jeśli coś oprócz tego co
        zleciłem warto by poprawić to dzwoni abym potwierdził naprawę.

Miejsce robienia przeglądu? Warsztat rowerowy do którego masz zaufanie.
        Odradzałbym sklepy w Centrum, zobaczyłem ich ceny i podejście co niektórych
        serwisantów to szczęka mi opadła. Dobrze jeśli sklep w którym kupujemy rower ma
        przyzwoity warsztat, możemy wtedy liczyć na spore zniżki przy serwisowaniu.

ps. 750 km w rok? Tyle to się w miesiąc robi ;-)
      • Gość: kolo Re: przegląd techniczny IP: 195.170.181.* 24.05.07, 09:09
        Jeżeli jeździsz w miarę spokojnie i nie jeździsz w ekstremalnie trudnych
        warunkach (błoto, woda) a Twój rower nie "sygnalizuje" żadnych oznak, że coś mu
        dolega, to spokojnie możesz przejechać następne 750 km i potem wskazane byłoby
        jechać do serwisu wymienić łańcuch i przy okazji poprosić serwisanta żeby
        zrobił podstawowy przegląd. Niestety poziom serwisów u nas jest bardzo różny, a
        naciąganie na zbędne naprawy nagminne. W tym wypadku najlepszy jest ktoś
        zaprzyjaźniony, znający się trochę na rzeczy.
        • olgucha5 Re: przegląd techniczny 24.05.07, 12:51
          to że 750 robi się w miesiąc a nie w ciągu roku to zdaje sobie sprawę a nie
          pisałam tego żeby się chwalić czy żalić ;) tylko żeby zaznaczyć ile używam roweru.
          Co do tego że czemu za 120 miałyby być części przeglądane-może dla Ciebie
          oczywiste, ja jak pisałam na tych sprawach się nie znam i dlatego założyłam ten
          wątek.
          Faktycznie nie szaleje na rowerze, nie jeżdże w ekstremalnie trudnych warunkach
          ani swojego pojazdu nie katuję ;)Póki co nic mi nie jęczy ani nie utrudnia
          jazdy. Czyli póik co nie muszę serwisować jak rozumiem?
          Pozdrawiam!
          • Gość: Slav4 Re: przegląd techniczny IP: 217.70.56.* 24.05.07, 13:09
            Są Serwisy i "servisy". W tych drugich tylko patrzą jak klienta naciągnąć na
            kasę i jeszcze trzeba po nich poprawiać (już tam nie jeżdżę :o).
            Jeśli nic się nie dzieje, rower nie zgrzyta, hamuje jak hamował, kółka się
            obracają bez oporów i luzów - szkoda kasy na serwis. Tak jak ktoś pisał
            powyżej - najlepiej gdyby ktoś zaprzyjaźniony od czasu do czasu rzucił okiem na
            rower, bo są usterki których nie usłyszysz. To samo "rzucenie okiem" przez Pana
            Serwisanta może cię kosztować parę groszy + kupę stresu jak ci wmówi że do
            wymiany masz pól roweru, a drugie pół da się reanimować ale za grubą kasę i w
            ogóle to "zostaw go pan i przyjdź Pan za tydzień bo zarobiony jestem".

Oczywiście, przegląd "full-wypas" może kosztować 120 PLN. To w miare normalna
            cena. Ale to nie jest kopnięcie w koło i "rzucenie okiem", tylko likwidacja
            luzów, dociągnięcie szprych, smarowanie linek, sterów, piast, suportu,
            regulację przerzutek, hamulców, nie wiem - kalibrowanie GPS-a i zegarka z
            kukułką jeśli takowy masz na kierownicy.
            Jeśli rower ma przebieg jaki piszesz - szkoda kasy. Śmigaj bez obaw.

PS. Jaki rower ? (to ważne)
            • olgucha5 Re: przegląd techniczny 24.05.07, 18:54
              rockrider 5.2 no póki co na nic nie narzekam (odpukać ☺) i jak pisałam-roweru
              nie zajeżdżam, a nad znajomą osobą która rzuci okiem w takim razie poważnie się
              zastanowię ;) dzięki za rady!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka