Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

luzy w piascie

IP: 80.51.198.* 24.05.07, 09:40
    Mam nowy rower Arkus Wszystko sprawuje sie ok. Mam tylko problem z tylnia
    piasta . Przejechalem się ze 20km pojawil się luz, podjechałem do sklepu facet
    wyregulował znowu 20 km i znowu luz juz nie taki ale jednak tyci tyci jest.
    Znowu zawiozłem do serwisu i gość powiedział że wymieni oske na grupsza i da
    lepsze przeciwnakretki.
    Czy to pomoże? Prosze o rady.
    Obserwuj wątek
      • Gość: cykloza Re: luzy w piascie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.07, 13:14
        generalnie to problem nie jest prosto wytłumaczyć bez obejrzenia piasty. Luzy na
        łożysku moga sugerować albo potrzebę wymiany krzywej osi i konusów albo zużycie
        bieżni. Często też przy wkręcaniu konusa do tak zużytej piasty kulki lubią
        wyskakiwać i wtedy jak sie tego nie zauważy w czasi ejazdy słychać charakt
        stukanie i rwanie koła. wtedy robi się duży luz. jak robią się luzy przy
        prawidłowo załozonym łożysku to raczej długo tym kołem nie pokręcisz . Można dać
        wiesze kulki - to winno pomóc ale niekoniecznie
      • Gość: jantor Re: luzy w piascie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.07, 17:46
        Jezeli to tani rower,to tania piasta.A jesli tania piasta to nigdy jej nie
        doprowadzisz do przyzwoitego stanu.Rzecz polega na tym,ze w tandetnych piastach
        bieznie po obu stronach nie pracuja w jednej plaszczyznie i zawsze beda podatne
        na luzy i to bez przerwy.Tania i dobra jest Alivio.
      • Gość: kondor Re: luzy w piascie IP: *.interq.pl 12.06.07, 19:23
        ..."powiedział że wymieni oske na grupsza "...
        Odpowiedź uzyskałeś.Ośka napewno wygięta i on to zauważył.
        Osprzęt osprzętowi nie równy.
        Ci co drożej za rowery zapłacili mają tych problemów mniej.
        Więcej pisano o tym w wątku "drogie rowery"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka