Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

rowerem po Polsce

20.06.07, 23:11
    Mieszkam w stolicy i chciałabym kiedyś pojechać na działkę do znajomych w
    okolice Częstochowy/Radomska. Od domu mam jakieś 220km do punktu docelowego.
    Problemem jednak jest to, że większość trasy wiedzie przez katowicką, na
    której jak wiadomo pedałować nie wolno. Jak ogarnąć trasę żeby nie wiodła
    "przez Gdańsk" i żeby nie spędzić przy opracowywaniu zbyt wiele czasu? Są
    jakieś alternatywne mapy, atlasy dla rowerzystów? Wiem że istnieją różnego
    rodzaju atlasy w stylu "Rowerem po Polsce" etc ale tam raczej opisane są trasy
    wycieczkowe a nie drogi jak dojechać z pktu A do pktu B nie nadkładając trasy
    i omijając miejsca "warte zwiedzenia" bo nie to jest celem podróży! Może są
    dobre serwisy internetowe zajmujące się tym "problemem"?

pozdrawiam,
    Olgucha

---
    The lunatic is on the grass
    Obserwuj wątek
      • Gość: Jacu Re: rowerem po Polsce IP: *.icpnet.pl 20.06.07, 23:54
        Jak chcesz robić taki dystans za jednym zamachem i nie być zmordowana u celu to
        raczej po drogach asfaltowych...

Wtedy to zupełnie jak wyjazd samochodem, mapa drogowa regionu i jazda...
        Do szybkiego wyznaczenia trasy nada się nawet serwis www.map24.pl itp.
        • olgucha5 Re: rowerem po Polsce 20.06.07, 23:58
          nie no planowałabym jakiś nocleg w dodze, póki co na taki dystans jesczze mnie
          nie stać ;) interesuje mnie poprostu opracowanie jakiś dróg
          • olgucha5 Re: rowerem po Polsce 21.06.07, 00:02
            tylko ta mapa mi wyszukała trasę przez katowicką.. albo ja jeszcze nie
            rozkminiłam serwisu ;)
            • Gość: Jacu Re: rowerem po Polsce IP: *.icpnet.pl 21.06.07, 00:19
              wstaw punkt posredni - tomaszow mazowiecki
      • stefan4 Re: rowerem po Polsce 21.06.07, 00:18
        olgucha5:
        > Mieszkam w stolicy i chciałabym kiedyś pojechać na działkę do znajomych w
        > okolice Częstochowy/Radomska. Od domu mam jakieś 220km do punktu docelowego.
        > Problemem jednak jest to, że większość trasy wiedzie przez katowicką, na
        > której jak wiadomo pedałować nie wolno. Jak ogarnąć trasę żeby nie wiodła
        > "przez Gdańsk" i żeby nie spędzić przy opracowywaniu zbyt wiele czasu?

Potrzebujesz posiedzieć chwilę nad mapami 1:300tys. albo jakimiś podobnymi. Na
        pewno znajdziesz trasę alternatywną. Ja tamtych stron nie znam, ale kiedyś z
        wielkim zdziwieniem znalazłem całkiem przyzwoitą drogę z Warszawy do Gdańska
        omijającą prawie w całości główną szosę nr 7.

Dokładniej: przejechałem w sumie 358km. Na ogół po asfalcie (tylko 30km po
        bruku, kostce i drodze gruntowej), 209km po drogach całkiem bocznych, 136km po
        drugorzędnych (żółtych na mapie), 7km po czerwonych.

Trakt warszawsko-gdański całkowicie omija straszną szosę E77; wyjątkiem jest
        przejazd przez most w Kiezmarku (1.4km) i drobny kawałek od Przejazdowa do
        rogatek Gdańska (5km). Drogami czerwonymi przejeżdżamy w sumie 7km a żółtymi
        136km. Resztę, czyli 209km, przejeżdżamy po drogach bocznych. Mimo, że boczne,
        drogi te są na ogół asfaltowe, chociaż czasem można narzekać na jakość tego
        asfaltu. W sumie nie więcej niż 30km należy przejechać po kostce, bruku lub
        drodze gruntowej.

Myślę, że na Śląsk też powinno dać się tak zajechać.

- Stefan

www.ipipan.gda.pl/~stefan/oswiadczenie_antylustracyjne.html
      • Gość: takijeden Re: rowerem po Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.07, 01:02
        Na www.viamichelin.com/ jest opcja "by bike" - wystarczy ją zaptaszkować
        i dostajesz trasę drogami drugorzędnymi z mniejszym ruchem. Nie używałem dużo,
        ale kilka razy sprawdzałem porównując z własnymi doświadczeniami i wychodziło OK.
        • olgucha5 Re: rowerem po Polsce 21.06.07, 10:14
          Dzięki za rady! Swoją drogą zainteresowała mnie droga do Gdańska bo o tym też
          myślałam (konkretnie dojazd na półwysep. Ile czasu z jaką prędkością i z jakim
          bagażem odbyła się ta droga?
          • olgucha5 Re: rowerem po Polsce 21.06.07, 10:31
            aha, co do mapki Michelin to bardzo fajna sprawa tylko przy drodze powyżej 200
            km trzeba sobie podzielić na odcinki!
          • stefan4 Re: rowerem po Polsce 21.06.07, 10:39
            olgucha5:
            > Swoją drogą zainteresowała mnie droga do Gdańska bo o tym też myślałam
            > (konkretnie dojazd na półwysep.

Gdańsk nie leży na żadnym półwyspie [:-}]. Do Mierzei Helskiej to jeszcze kawał
            drogi. Do Mierzei Wiślanej jest (z Warszawy) bliżej niż do Gdańska, tylko
            trzeba umiejętnie skręcić. Bez obejrzenia mapy nie obejdzie się.

olgucha5:
            > Ile czasu z jaką prędkością i z jakim bagażem odbyła się ta droga?

www.ipipan.gda.pl/~stefan/Hiking/rowery/DrogAlt/opisyT-Z.html#Warszawa_Gdansk
            To jest taki serwis dotyczacy rowerowych dróg alternatywnych w Polsce. Niestety
            bardzo fragmetnaaryczny i już od dłuższego czasu nieaktywny. Ale tą drogę
            (opisaną w kilku kawałkach) przejechałem w całości. Kurczę, to już 9 lat temu,
            jak ten czas leci...

- Stefan

www.ipipan.gda.pl/~stefan/oswiadczenie_antylustracyjne.html
            • Gość: olgucha5 Re: rowerem po Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.07, 13:01
              to że Gdańsk na półwyspie nie leży toć wiem ;) chodzi mi o to, że myślałam o tym
              żeby pojechać do Jastarni, ale przez 3miasto stąd moje pytanie o Gdańsk i
              nieprecyzyjne wtrącenie o półwyspie ;)
      • Gość: tetetka5 Re: rowerem po Polsce IP: *.lodz.dialog.net.pl 21.06.07, 14:39
        Nie do końca jest prawdą, że po trasie W-wa- Katowice nie można jechać rowerem.
        Z Warszawy do Piotrkowa spokojnie można jechać rowerem, dalej z Piotrkowa do
        Częstochowy rzeczywiście jest zakaz wjazdu rowerami( ten odcinek pokonuje się
        równoległą drogą 91) i w Częstochowie znowu można wskoczyć rowerem na drogę E 75
        czyli jedynkę jadąc w kierunku Katowic.Niestety jazda rowerem po gierkówce
        między Warszawą i Piotrkowem nie należy do przyjemności, proponuje nieco
        dłuższą, ale z pewnością przyjemniejszą trasę: z W-wy do Piaseczna, dalej drogą
        722 przez Prażmów do Grójca, następnie z Grójca drogą 725 przez Białą Rawską do
        Rawy Mazowieckiej,stąd drogą 726 przez Rzeczycę do Inowłodza ( gdzie jest
        kościółek z X wieku), dalej drogą 48 przez Spałę do Tomaszowa Mazowieckiego.
        Tutaj najtrudniejsza do znalezienia droga do Piotrkowa wiodąca przez Golesze.
        Można zastosować z Tomaszowa nieco inny wariant: przez Białą Górę ( ciekawa
        kopalnia piasku szklarskiego ), dalej przez tamę w Smardzewicach(skąd roztacza
        się cudowny widok na Zalew Sulejowski) można dojechać do wspomnianych Golesz, a
        stąd do Piotrkowa. Odcinek między Tomaszowem a Piotrkowem w jakiś 75 % przebiega
        przez lasy i jest bardzo przyjemny. Po dojechaniu do Piotrkowa należy kierować
        się na wspomniana drogę 91, którą dojedziemy do Radomska. Droga ta jest dosyć
        ruchliwa, ale w większości ma dobrą nawierzchnię i można dość szybko przejechać
        nią do Radomska. Oczywiście w porównaniu z gierkówką trasa ta jest dłuższa, ale
        na większości odcinków ruch jest niewielki. Wszystkie opisane trasy wielokrotnie
        zjeździłem i mogę je śmiało polecić. Przyjemnej podróży. A może opiszesz
        wrażenia z tej wyprawy po jej zakończeniu ?
        • Gość: olgucha5 Re: rowerem po Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.07, 14:32
          Jeśli się skuszę opiszę napewno, póki co problemem jest urlop. A jak w takiej
          trasie jest z noclegiem? Szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie pokonania takiego
          dystansu jednego dnia, zbyt ryzykowne. Czy są jakieś noclegownie gdzie mogę być
          spokojna o rower? W jaki rodzaj "przechowalni" mierzyć?
          • Gość: olgucha5 Re: rowerem po Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.07, 14:48
            A może wy podzielicie się wrażeniami ze swoich dłuższych wypraw? Jak się
            jechało, jak opracowywaliście trasy, jak z noclegiem, postojami, jak ogólnie
            przebiegała taka podróż? Czy mieliście jakieś kryzysy pt. zsotawie rower na
            poboczu i pojadę stopem? ;)
          • Gość: tetetka5 Re: rowerem po Polsce IP: *.lodz.dialog.net.pl 22.06.07, 22:21
            Myślę, że można zrobić sobie nocleg w Spale, Teofilowie k/Spały lub
            Smardzewicach k/Tomaszowa. Jest tam sporo ośrodków wczasowych i kwater
            prywatnych. A rower spokojnie można zabezpieczyć w recepcji takiego ośrodka lub
            właściciela gospodarstwa agroturystycznego.
            • Gość: olgucha5 Re: rowerem po Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.07, 10:50
              no a jak z postojami? co wtedy z rowerem? czy postoje raczej po za cywilizacja?
      • Gość: andy85 Re: rowerem po Polsce IP: *.sdl.vectranet.pl 23.06.07, 21:35
        map24.interia.pl/ - korzystałaś z tej mapy? Wytycza dość dokładnie
        różnymi drogami, wystarczy podać punkty pośrednie. Pokaże też hotele.
        • Gość: olgucha5 Re: rowerem po Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.07, 18:30
          Patrzyłam ale szczerze mówiąc lepsza jest mapa Michelin, gdzie punktów
          pośrednich nie zaznaczach tylko skąd dokąd, wybierając opcję "by bike" co ktoś
          wcześniej napisał (dzięki! ;)). Punkty pośrednie zaznacza się tylko wtedy gdy
          trasa jest dłuższa niż 200 km
          • Gość: pegaz Re: rowerem po Polsce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.07, 22:16
            Nie stawiałbym jednoznacznego werdyktu, mapy cyfrowe nie są jeszcze doskonałe, a warto zweryfikować swoją trasę w więcej niż jednym narzędziu.

Na marginesie - map24 w opcjach planowania trasy ma możliwość wybrania typu trasy 'ruch pieszy' co daje całkiem sensowne efekty. A dodanie punktu kontrolnego nie wydaje mi się jakimś wielkim problemem. Dość powiedzieć, że wyniki z map24 z tą opcją pokrywają znaczną część mojej papierowej trasy przez pół Polski.
            • Gość: olgucha5 Re: rowerem po Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 09:41
              rzeczywiście, masz rację z tym żeby sprawdzić na różnych serwisach a i pewnie
              bez dokładnego prześledzenia mapy samochodowej się nie obędzie ;) a nie
              zauważyłam opcji dla pieszych więc już sprawdzam!
              • Gość: lopaczenko Re: rowerem po Polsce IP: *.adsl.inetia.pl 25.06.07, 09:51
                A ja najbardziej sobie chwale tradycyjne mapy województw i regionów. Dobre mapy
                mają pozaznaczane szlaki rowerowe, drogi leśne i podrzędne szosy. A co do
                planowania trasy... Przy dłuższych wyjazdach przestałem planować, bo zazwyczaj
                niewiele z tego wychodziło. Albo zajechałem szybciej, albo jakaś inna opcja
                nagle się spodobała. Wszystko wychodzi w praniu. Ustalam ogólny zarys, gdzie
                chce dojechać i ewentualnie co po drodze chce zobaczyć.
                • Gość: olgucha5 Re: rowerem po Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.07, 13:20
                  "punkty widokowe" chyba raczej bym sobie darowała, bardziej interesuje mnie cel
                  podróży sam w sobie, z racji tego że bdę miała mało czasu..
                  i mam pytanie, jak jeździliście to zdarzały się wam samotne wypady gdzieś dalej?
                  czy z kimś? czy jak? :P
                  • henryczek-czewa Re: rowerem po Polsce 27.06.07, 19:58
                    ja poleciłbym ci serwis mapaszukacz
                    mapa.szukacz.pl/?x=510437.75&y=320130.15&zoom=3
                    tuttaj akurat skierowana na moją czestochowe
                    Serwis ma swietną nawigacje - poprostu przecięgasz myszką mapę w stronę która cie interesuje, a z boku zaznaczasz zblizenie ktore cie interesuje. Mapa jest zaskakująco dokładna, są na niej nawet małe zakręty w byle wioskach, dukty leśne, a przy max zoomie nazwy ulic nawet w malych miescinkach! Zjeździłem dzięki niej juz spory kawał okolicznej jury krak-czewskiej
                    Doswiadczeniea ogromnego w dalekich trasach nie mam, aczkolwiek jakies tam mam - byłem rowerkiem w zawierciu - 40 km od czewy, trase zaplanowalem w 20 minut dzieki tej mapie, w sumie objazdami wyszlo mi jakies 55 km, ale po drodze zajrzalem na jeden zamek no i w ogole wolalem jechac bocznymi zapomnianymi, zaginionymi wsród lasów drogami, na których samochód to rzadkośc - niezła frajda, a i widoki piękne i ta cisza...
                    Jak zaplanowac trasę? Poświęc troche czasu, posiedz na tą i moze nad innymi mapami papierowymi(tak dla wryfikacji). Zacznij od warszawy, któredy wyruszysz, zapisuj na duzej kartce wszystkie nawet male wiochy ktore bedziesz mijac, gdzie masz skręcic pwoiedząci znaki drogowe lub tubylcy, nic trudnego
                    i tyle
                    a jak juz dotrzesz do czewy grzechem bedzie jesli nie zwiedzisz chocby najblizszej pieknej okolicy, jesli bedziesz chetna na wiecej szczegółow podrzuce ciekawe linki

pozdrawiam
                    • Gość: olgucha5 Re: rowerem po Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.07, 22:35
                      no napisałam że wybieram się w oklice Częstochowy-tak w dużym uproszczeniu bo
                      jakbym rzuciła hasło: okolice Pajęczna to byłoby bardziej tajemnicze ;) a
                      jechałabym na działkę 35 km od Cz-wy -można powiedzieć w trójkącie Radomsko,
                      Częstochowa, Pajęczno. Swoją drogą pewnie taką mapkę z nazwami miejscowości bym
                      sobie zrobiła i miała ją w zanadrzu ale myślę że ze znakowaniem dróg aż tak
                      tragicznie nie jest i da się kierować numerowanymi drogami do jakiś tam
                      miejscowości a mapę mieć awaryjnie? Czy to strasznmie naiwne podejście? ;)

A jeśli chodzi o Jurę to piękne tereny ale niestety w te wakacje nie da rady :(
      • Gość: rowerzysta Re: rowerem po Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.07, 13:19
        Jeżeli rowerem po Polsce, to tylko z dezodorantem Axe, bez dwóch zdań. Wtedy z
        wycieczki jednoosobowej zrobi się tour de pologne.
        aha i koniecznie trzeba zwiedzić Jurę Krakowsko-Częstochowską, tam są piękne
        trasy a jak ktoś lubi się jeszcze wspinać to już w ogóle jest tam raj.
        • Gość: olgucha5 Re: rowerem po Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.07, 15:16
          a co to za kryptoreklama? ;) po za tym Axe to męski zapach i jak by się babeczki
          zorientowały, że kobitka ze mnie to gotowe rozszarpać mnie i mój dwukołowiec, że
          ośmieliłam sobie zakpić ;)
          a na Jurę może się kiedyś skuszę :)
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka