Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Kolejna droga dla rowerów...bliska ideału!

26.06.07, 22:55
    Tak to prawda. Mówie o odcinku wzdluz trasy Siekierkowskiej od kanalku
    Goclawskiego do Ostrobramskiej. Posiada ona same zalety:
    1. Nawierzchnia z kostki niefazowanej ( szkoda, ze nie z asfaltu ale i tak to
    lepsze niz dotychczasowa kostka fazowana).
    2. Wyłukowane zakręty. Są one łagodne i nie projektowane od ekierki.
    3. Droga jest szeroka.
    4. Wystepuje separacja od chodnika chociaz na waskich gardlach styka sie z
    chodnikiem
    5. I na koniec ewenement...posiada oswietlenie.

Jestem ciekaw czy zima bedzie odsniezana?
    Obserwuj wątek
      • roweroraffi Re: Kolejna droga dla rowerów...bliska ideału! 27.06.07, 02:04
        robertrobert1 napisał:

> Tak to prawda. Mówie o odcinku wzdluz trasy Siekierkowskiej od kanalku
        > Goclawskiego do Ostrobramskiej. Posiada ona same zalety:
        > 1. Nawierzchnia z kostki niefazowanej ( szkoda, ze nie z asfaltu ale i tak to
        > lepsze niz dotychczasowa kostka fazowana).
        > 2. Wyłukowane zakręty. Są one łagodne i nie projektowane od ekierki.
        > 3. Droga jest szeroka.
        > 4. Wystepuje separacja od chodnika chociaz na waskich gardlach styka sie z
        > chodnikiem
        > 5. I na koniec ewenement...posiada oswietlenie.

Mówiesz, że otworzyli już ten fragment od Bora w kierunku Płowieckiej? To jedyny
        jaki był z nami konsultowany, pewnie stąd te zmiany. Choć oczywiście
        postulowalismy asfalt zamiast kostki.
      • sebeqx Re: Kolejna droga dla rowerów...bliska ideału! 27.06.07, 13:04
        Witam!

"Bliska ideału" hehehe. To ja dodam coś od siebie. Owszem śmieszka może i
        szeroka... ale chodnik wąski więc piesi BĘDĄ korzystać z czerwonej części.
        Pozatym z kostki i to położonej na ziemnym nasypie. Oświetlenie owszem jest...
        ale nie działa. Ponadto pełno błędów zarówno w oznakowaniu poziomym jak i
        pionowym. Oczywiście ścieżka kończy się w najmniej oczekiwanym momencie... jak
        większość tras rowerowych :(. Nie nazwałbym tej ścieżki drogą rowerową a co
        dopiero mówić o bliskości z ideałem :p
        • robertrobert1 Re: Kolejna droga dla rowerów...bliska ideału! 27.06.07, 19:47
          sebeqx napisał:

> Witam!
          > Owszem śmieszka może i
          > szeroka... ale chodnik wąski więc piesi BĘDĄ korzystać z czerwonej części.

Puki co zaobserwowalem karnosc pieszych wiec twoja obawa jest nieco na wyrost.

> Oświetlenie owszem jest...
          > ale nie działa.

Puki co nie dziala ale nie od razu Rzym zbudowani, nieprawdaz?

> Ponadto pełno błędów zarówno w oznakowaniu poziomym jak i
          > pionowym.

Dziwne. Zadnych bledow sie niedopatrzylem.

> Oczywiście ścieżka kończy się w najmniej oczekiwanym momencie...

Konczy sie na granicy robot wiec wszystko jest ok. Jak wywlaszcza komis i
          zaczna budowac rondo z przejsciami/przejazdami podziemnymi to "smieszka" bedzie
          miala kontynuacje az do Traktu Lubelskiego a przeciez sam Trakt bedzie
          modernizowany z...droga rowerowa wiec kontynuacja bedzie az do ronda Trakt/Wal.
          Tak wiec bedziesz mogl jezdzic sobie w kolko...Trakt Lubelski- Wal
          Miedzeszynski-Trasa Siekeirkowska

> Nie nazwałbym tej ścieżki drogą rowerową a co
          > dopiero mówić o bliskości z ideałem :p

Widze, ze nielatwo cie zadowolic ale...jeszcze sie nie narodzil ,ktory by
          wszystkim dogodzil.
      • kultowy_grzech Re: Kolejna droga dla rowerów...bliska ideału! 27.06.07, 13:28
        ścieżka faktycznie przyjemna, choć do ideału troszkę jej brak ;-) mowa tu
        oczywiście o odcinku od bora ku ostrobramskiej, bo fragment miedzy mostem a
        borem jest tragiczny - dwa ostre zakręty w tunelach wykluczające podgląd na
        jadących z naprzeciwka; gdyby nie refleks i niezłe hamulce puknąłbym się wczoraj
        w jednym z nich z kolesiem jadącym od strony gocławia.
        generalnie ścieżka na 4-

g.
        • ms-kola Re: Kolejna droga dla rowerów...bliska ideału! 27.06.07, 13:35
          kultowy_grzech napisał:

> ścieżka faktycznie przyjemna, choć do ideału troszkę jej brak ;-) mowa tu
          > oczywiście o odcinku od bora ku ostrobramskiej, bo fragment miedzy mostem a
          > borem jest tragiczny - dwa ostre zakręty w tunelach wykluczające podgląd na
          > jadących z naprzeciwka; gdyby nie refleks i niezłe hamulce puknąłbym się wczora
          > j

A wystarczyłoby zainstalować tam lustra..... no ale po co.....
          • czarny357 Re: Kolejna droga dla rowerów...bliska ideału! 27.06.07, 14:57
            ms-kola napisał:

> kultowy_grzech napisał:
            >
            > > ścieżka faktycznie przyjemna, choć do ideału troszkę jej brak ;-) mowa tu
            > > oczywiście o odcinku od bora ku ostrobramskiej, bo fragment miedzy mostem
            > a
            > > borem jest tragiczny - dwa ostre zakręty w tunelach wykluczające podgląd
            > na
            > > jadących z naprzeciwka; gdyby nie refleks i niezłe hamulce puknąłbym się
            > wczora
            > > j
            >
            > A wystarczyłoby zainstalować tam lustra..... no ale po co.....

Lustro to dobre rozwiązanie, ale w stolicy takich niewiele jest... Na pewno
            jedno na pl. Na Rozdrożu i gdzieś na al. Waszyngtona bodajże jeszcze. A ścieżką
            to się muszę przejechać. Ostatnim razem, jak byłem, trzeba było zawracać w
            tunelu jeszcze...
          • robertrobert1 Re: Kolejna droga dla rowerów...bliska ideału! 27.06.07, 19:48
            ms-kola napisał:

> A wystarczyłoby zainstalować tam lustra..... no ale po co.....

Lustra sa potrzebne w wielu miejscach na Trasie Siekierkowskiej. Ja naliczylem
            12 takich miejsc.
      • ms-kola Re: Kolejna droga dla rowerów...bliska ideału! 27.06.07, 23:21
        Byłem, przejechałem, sprawdziłem.... w zasadzie całkiem pozytywne wrażenia, poza:
        - tunelami :( i straszliwym zweżeniem ścieżki w nich, pomijając fakt spotkania rowerzysty, pozostaje jeszcze spotkanie z grupą pieszych, matek z wózkami... w świetle tego rower to pryszcz.....
        - zakończeniem ścieżki z nagła i nie wiadomo gdzie :( znaczy się i tak dobrze, że wyprowadzona obustronie na Ostrobramską ale wypadasz z tunelu i koniec....
        - wykonanie nawierzchni - obawiam się, że góra 2 lata i zacznie się strasznie zapadć - podobnie zaczyna się dziać na Wale Miedzeszyńskim :( juz są pierwsze symptomy zapadania się.....
        • ziomoslaw Re: Kolejna droga dla rowerów...bliska ideału! 28.06.07, 11:42
          wykonanie tej sciezki jest kiepskie, dobrze, ze polozyli kostke niefazowana, ale przez to, ze sie spieszyli ścieżka jest pofalowana, nie wiem czy oni poziomicy nie uzywaja ? poza tym na odcinku od tunelu na Ostrobramskiej do tymczasowego zjazdu z Ostrobramskiej na TS ścieżka była zmieniana tutaj widac to na zdjeciu:

lorenc.republika.pl/tmp/kr33/S6003989.JPG foto by Sławek

i jeszcze jedna rzecz, skrzyzowanie sciezki rowerej ze sciezka dla pieszych

img401.imageshack.us/img401/1386/p1010900ez0.jpg foto by kamd
          img111.imageshack.us/img111/6913/p1010899va5.jpg foto by kamd

ten pierwszy wariant to chyba jakies nieporozumienie ?
          • robertrobert1 Re: Kolejna droga dla rowerów...bliska ideału! 29.06.07, 21:38
            To sa tak male "niedociagniecia" w stosunku do schodow na Moscie Lazienkowskim
            czy kolo Zachodniego, ze mozna je pominac.
            • ziomoslaw Re: Kolejna droga dla rowerów...bliska ideału! 30.06.07, 00:41
              no tak tylko, że takie małe "niedociągnięcia" skutkują po kilku miesiącach/latach potrzebą naprawy bo między kostkami robią się przerwy, wystarczy zobaczyc jak wyglada obecnie sciezka wokół TS przy Wale Miedzeszyńskim albo słynna hopka na Trasie Siekierkowskiej, ja jestem zdania, że jak juz robi sie sciezke to, zeby wykonanie było porządne i służyła rowerzystom przez dluzszy czas
              prawda jest taka, ze troche olano ta sciezke, latarnie sa, ale działa co druga z nich, ścieżka dla rowerzystow i pieszych oddzielna, ale miedzy nimi błoto i woda, a sciezki nawet nie wyczyscili z piachu :-/
              • roweroraffi Re: Kolejna droga dla rowerów...bliska ideału! 30.06.07, 20:52
                Pocieszyć się można tylko, że teraz juz muszą budować z asfaltu i słuchać
                naszych opini o projektach... za czasów Siekierkowskiej gadało się jak do słupa,
                a i tak sporo udało się wytłumaczyć ;-)
                • ziomoslaw Re: Kolejna droga dla rowerów...bliska ideału! 15.07.07, 18:45
                  oj marzy mi sie taki asfalt jak na jezdni :-)
                  ale obawiam sie, ze taka sciezka dla rowerzystow bedzie robiona byle jak, byle szybko... była kiedys taka sciezka z asfaltu, oczywiscie nierowna, zastapiono ja sciezka z kostki niefazowanej i szczerze mowiac teraz lepiej sie jezdzi niz po tym co bylo wczesniej, no i szybciej wysycha...
                  • gromanik Niebezpieczeństwo na ścieżce wzdłuż trasy S!!! 09.08.07, 10:16
                    Po północnej stronie trasy z 500 m od węzła ostrobramska trwają prace
                    porządkowe, wyrównywanie terenu, itp... i pomysłowa załoga co by nie niszczyć
                    ścieżki przejeżdżając ją w poprzek np traktorem po prostu ją rozebrała,
                    układając potem luźno DWA rzędy kostki, po których da się przejechać, ale minąć
                    już nie, a łatwo też nie zauważyć, że nawierzchnia w ogóle jest zdjęta, bo nie
                    ma żadnych taśm, barierek, nawet Kononowicza nie trzeba, bo jest nic...
                    • sebeqx Re: Niebezpieczeństwo na ścieżce wzdłuż trasy S!! 10.08.07, 16:12
                      Witam!

Ostatnio położyli tam wzdłuż 2 rzędy krawężników... ciekawe kiedy
                      staną się nieprzejezdne :)
      • sebeqx [FOTO] 02.07.07, 09:48
        Witam!

bzaborow.no-ip.org/galer/?f=1&a=464
        • rano1 Re: [FOTO] 15.07.07, 23:47
          bzaborow.no-ip.org/galer/?f=2&a=464&z=6
          Czyżby to miała być mozaika?
          • gromanik Rondo Starzyńskiego też prawie idealne... 16.07.07, 00:17
            Zastanawia mnie przescie dla pieszych przez tory tramwajowe linii 16, 18 i 21
            które w oznakowaniu pionowym jest oznakowane jako przejazd rowerowy.

Po stronie północnej ronda, gdzie ścieżka kończy się zjazdem na jezdnię stoi na
            niej betonowy kosz na śmieci.

Po południowo zachodniej stronie ronda ścieżka rowerowa tuż przy rondzie, a
            chodnik bliżej pawilonów, przez przystanek tramwajowy do przejścia i autobusu.

Przez brak chodnika przy ścieżce piesi będą sobie nią skracali drogę
            • sebeqx Re: Rondo Starzyńskiego też prawie idealne... 20.07.07, 23:08
              Witam!

Będę tam jeździł równiutkim (oprócz torów) asfaltem i estakadą więc
              czerwono_pseudo_droga_rowerowa mnie na szczęście kompletnie nie interesuje :)
      • kultowy_grzech dupa - nie ideał 09.08.07, 10:34
        ze ścieżki wzdłuż trasy siekierkowskiej korzystam prawie każdego dnia (czasem
        również nocą) i napisać muszę, że te wszystkie ciepłe słowa i pozytywne oceny
        były z deka na wyrost.
        ścieżka "osiadła" tu i ówdzie i w niektórych miejscach porobiły się muldy - co
        skutkuje kałużami w razie deszczu (nie są to jakieś radykalne wzniesienia, ale są).
        jakiś miesiąc temu jakieś 500 m. przed ostrobramską w niewiadomym celu kawałek
        ścieżki rozebrano (jak nie zapomnę szczelę fotę i dam linka) i jest dziura na
        całej szerokości (od krawężnika do krawężnika) o długości jakiegoś metra.
        oświetlenie - lampy świecą słabiutko i nie wszystkie. dodatkowo mniej więcej na
        wysokości promenady nie świeci się już żadna, więc kawałek trzeba dymać w
        ciemnościach - dalej ścieżkę oświetlają lampy znad samej trasy.

generalnie do ideału naprawdę jej daleko. a szkoda, bo mogło być tak pięknie.

ale, żeby nie jojczyć na całego dodam, że doceniam fakt jej wybudowania - była
        naprawdę potrzebna i sprawia, że dojazd z wawra na mokotów (mimo defektów) jest
        bezpieczny i przyjemny.

pozdrawiam,
        grzech

ps. jeszcze pytanie techniczne - jako, że na budownictwie się nie znam to
        zapytam: cóż oznacza tajemniczy termin "kostka niefazowana" - z niej bowiem, jak
        wyczytałem powyżej wybudowano ów przybytek? i w czym jest lepsza od kostki,
        której do budowy śmieszek używa się zazwyczaj?
        • ms-kola Re: dupa - nie ideał 09.08.07, 10:41
          kostka niefazowana to taka kostka, która nie ma pościnanych krawędzi.... czerwona na ścieżki.... po równym ułożenu przylega do siebie prawie idealnie i jadąc rowerem nie ma tłuczenia....

kostak fazowana w zasadzie jest taka sama, ale ma ścięte krawędzie.... wszystkie piesze chodniki to mają.... i między kostakmi powstaje taki mały kanalik po ułożeniu...
          • kultowy_grzech Re: dupa - nie ideał 09.08.07, 10:49
            no tą różnicę między ścieżką siekierkowską a innymi, którymi mam nieprzyjemność
            jeździć zauważyłem od razu, ale jakoś nie powiązałem faktów ;-)
            dzięki za wyjaśnienie

grzech
        • roweroraffi Re: dupa - nie ideał 10.08.07, 08:27
          kultowy_grzech napisał:

> ze ścieżki wzdłuż trasy siekierkowskiej korzystam prawie każdego dnia (czasem
          > również nocą) i napisać muszę, że te wszystkie ciepłe słowa i pozytywne oceny
          > były z deka na wyrost.
          > ścieżka "osiadła" tu i ówdzie i w niektórych miejscach porobiły się muldy

No cóż, Robert od razu zaznaczył, że nawierzchnia jest zła. My jak zawsze
          postulowaliśmy asfalt.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka