Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

licznik - potrzebna pomoc;)

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.07, 19:35
    kupiłam licznik (shark #4087)ale bez instrukcji obsługi. Zna sie ktos moze na
    montażu takiego cuda? jesli tak to byłabym wdzięczna za wskazówki (mam
    problem z położeniem sensora i magnesu)

ps; proszę o sugestie na olimpail@vp.pl
    Obserwuj wątek
      • Gość: to ja;) Re: licznik - potrzebna pomoc;) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.07, 19:36
        ps: na olimpial@vp.pl ;)
        • Gość: ssj44 Re: licznik - potrzebna pomoc;) IP: 80.51.198.* 12.07.07, 09:18
          Nie ma znaczenie w którym miejscu bedzie sensor i magnes aby na przeciwko siebie
          i w takiej odległości by sygnał przechodził. Jak dasz mi email lo prześle ci
          skan instrukcji
          • Gość: drobo Re: licznik - potrzebna pomoc;) IP: 80.51.212.* 12.07.07, 12:27
            i tu się mylisz - na korpusie sensora mogą być wytłoczone
            linie ( na obu krańcach korpusu czujnika ) które wskazują,
            że magnes powinien być zamocowany na takiej wysokości względem
            czujnik, by przebiegał na wysokości górnej lub dolnej linii.
            • Gość: ssj44 Re: licznik - potrzebna pomoc;) IP: 80.51.198.* 12.07.07, 13:13
              Uznalem to za oczywiste a miałem na myśli wysokość w stosunku do położenia
              czujnika względem osi kola
              • Gość: Olimpia21 Re: licznik - potrzebna pomoc;) /do ssj44/ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.07, 13:49
                ssj44 jak możesz to prześlij mi tą instukcję na olimpial@vp.pl
                z góry dziękuję!
                • Gość: tomek Re: licznik - potrzebna pomoc;) /do ssj44/ IP: 82.139.48.* 10.05.08, 13:28
                  niech mi tez ktos wysle ta instrukcje tom1351@wp.pl
          • Gość: asikap Re: licznik - potrzebna pomoc;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.07, 20:46
            ja też poproszę o tą instrukcję, bo ta co mi załączono przy tym
            liczniku jest kiepska:(
            moj adres asikap@wp.pl
          • Gość: Rafał Re: licznik - potrzebna pomoc;) IP: *.icm.edu.pl 30.08.07, 10:36
            Jeśli chodzi o odległość magnesu od osi koła, to lepiej, zeby był
            jak najbliżej osi. Po pierwsze koło będzie lepiej wyważone a po
            drugie podczas zakręcania koło się troszeczkę ugina i magnes może
            się odsunąć na tyle, że czujnik go przestanie wykrywać lub w drugą
            stronę może uderzać o czujnik (to jest raczej problem starych kół,
            gdzie szprychy są już sporo wypracowane)
          • Gość: krzysztof Re: licznik - potrzebna pomoc;) IP: *.netis.net.pl 10.07.09, 18:17
            potrzebuje tez instrukcji podeslesz mi dziara0@poczta.onet.pl z góry dziękuje
      • jusytka Ja mam instrukcję, ale mało jasną :( 28.08.07, 23:07
        Namęczyłam się z tym strasznie, aktualnie wszystko działa z czego jestem bardzo
        dumna :) A co było nie jasne? Polecono mi umocować sensor i magnes wg rysunku na
        którym nic nie było widać, mimo ze inne proste kwestie były ładnie zobrazowane.
        Podano, ze odległość między magnesem, a miejscem oznaczonym na sensorze ma
        wynosić 1 mm, problem w tym ze nie miałam pojęcia o które miejsce chodzi i
        zrobiłam to na wyczucie. Trzeba się było trochę pomęczyć z samym licznikiem,
        który jest 13 funkcyjny i nieco skomplikowany. Teraz jednak wszystko działa i z
        prawdziwą przyjemnością zerkam sobie na różne wskaźniki na monitorze :)
        • Gość: asikap Re: Ja mam instrukcję, ale mało jasną :( IP: *.teta.com.pl 29.08.07, 09:37
          No własnie, z montażem jakoś sobie poradziłam:), ale nie dzieki tej
          instrukcji co miałam:(
          Teraz mam problem z obsługą tego licznika. Jakoś (też wcale nei
          dzieki instrukcji) udało mi się wprowadzić średnicę koła. Ale nie
          wiem jak uruchomić aktualny przebieg. Bo dystans dotychczasowy mi
          zlicza odległość, pokazuje tez prędkość, ale nie widze ile np dziś
          przejechałam:( są same zera cały czas... jesli nie masz jak
          zeskanować tej instrukcji którą masz, to moze spróbuj mi wytumaczyć
          jak go uruchomić:)
          • jusytka Re: Ja mam instrukcję, ale mało jasną :( 29.08.07, 23:30
            Nie mam ani skanera, ani instrukcji, bo rower trzymam u rodziców na drugim końcu
            miasta.
            Są rożne liczniki, jeśli sensor i magnes jest dobrze umocowany - u mnie po
            wciśnięciu przyciskiem mode funkcji dst pokazują sie dwie wartości podczas
            jazdy: u góry aktualna prędkość jazdy, na dole dzienny licznik km. Po powrocie
            do domu zeruje ten licznik poprzez wciśnięcie przycisku mode przez 3 sek.
            Jak sensor był źle umocowany - widziałam same zera.
            • Gość: Jacu Re: Ja mam instrukcję, ale mało jasną :( IP: *.icpnet.pl 29.08.07, 23:52
              Nie ma czegoś takiego jak uniwersalna instrukcja obsługi licznika...
              jeśli macie inne modele to możecie sobie długo i bezowocnie opowiadać co jak
              ustawić...

Instrukcji warto poszukać w internecie na stronie producenta.
              • Gość: Jusytka Re: Ja mam instrukcję, ale mało jasną :( IP: *.uznam.net.pl 30.08.07, 10:13
                Masz rację Jacku, ale znalezienie takiej instrukcji nie zawsze jest łatwe, a
                czasem całkiem niemożliwe niestety. Zwróć uwagę, ze jak nauczysz sie obsługi
                jednego programu, z innym podobnym często radzisz sobie "na wyczucie". Nie
                zaszkodzi sprawdzić czy rozwiązanie zastosowane w moim liczniku zadziała u niej.
                • Gość: Jacu Re: Ja mam instrukcję, ale mało jasną :( IP: *.icpnet.pl 30.08.07, 11:51
                  Łącząc oba zdania: można zassać z internetu instrukcję do innego licznika i
                  liczyć na podobieństwa...

Dyskusja na ten temat bez podania producenta i modelu jest bezsensowna ;)
                  • Gość: asikap Re: Ja mam instrukcję, ale mało jasną :( IP: *.teta.com.pl 30.08.07, 12:00
                    Ja mam taki licznik jak olimpia czyli (shark #4087).
            • Gość: asikap Re: Ja mam instrukcję, ale mało jasną :( IP: *.teta.com.pl 30.08.07, 12:04
              Ale jakbym miala źle sensor umocowany to bym nie widziała żadnego
              dystansu, a mi te ogolne kilometry zlicza (jest to funkcja ktora u
              mnie sie nazywa ODO), nie potrafie uruchomic go aby widziec aktualny
              dystans, co u mnie nazywa się DYST, ani nie widzę średniej prędkości:
              ( Byc moze sensor jest na tyle dobrze mumocowany ze jedno zlicza a
              drugiego nie???:(
              • Gość: Jacu Re: Ja mam instrukcję, ale mało jasną :( IP: *.icpnet.pl 30.08.07, 12:31
                Sensor albo dziala albo nie - jeśli na liczniku pojawia się prędkość to wszystko
                jest ok i nie ma sensu winić biednego sensorka, układu, czegokolwiek.
                • Gość: asikap Re: Ja mam instrukcję, ale mało jasną :( IP: *.teta.com.pl 31.08.07, 14:06
                  W koncu udalo mi sie wlaczyć to mierzenie odleglosci dziennej, nie
                  wiem wprawdzie jak ale udalo sie:)
      • Gość: Kamil Re: licznik - potrzebna pomoc instrukcja obsługi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.09, 16:28
        Cześć czy może mi ktoś napisać na koło 24 w ustawieniach licznika co tam sie
        wpisuje jaki nr bo ja zgubiłem instrukcje proszę pisać na nr GG 985527 lub na
        mail kamilos3210@op.pl

Z góry dzięki
        • Gość: kuba Re: licznik - potrzebna pomoc instrukcja obsługi IP: 212.91.25.* 07.08.09, 10:36
          Dokładnie. Ja też gdzieś posiałem instrukcje. Prosiłbym o przysłanie skanu
          instrukcji na e-mail kubulek_1997@o2.pl
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka