robertrobert1 30.08.07, 18:41 Oto kilka zdjec z mojej wyprawy do Rumunii. Mysle, ze zdjecia powiedza wiecej niz slowa chociaz slowo jest w trakcie przygotowywania. Zapraszam do ogladania. fotoforum.gazeta.pl/u/robertrobert1.html Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: staryalejary Re: Wyprawado Rumunii-fotorelacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.07, 21:02 Piękne totografie zwłaszcza gór. Ech, łza się w oku kręci. Napisz czy jechaliście Szosą Transforgaraską jeżeli tak to jakie są Twoje wrażenia? Czy ekipa 40- 50 lat (dosyć wytrenowana ) podóżując z sakwami może porywać na przejechania takiej trasy? Link Zgłoś
robertrobert1 Re: Wyprawado Rumunii-fotorelacja 30.08.07, 21:15 Gość portalu: staryalejary napisał(a): > Piękne totografie zwłaszcza gór. Dzieki. > Ech, łza się w oku kręci. I mi takze. Tylko 3 tygodnie a tyle wspomnien... > Napisz czy jechaliście Szosą Transforgaraską jeżeli tak to jakie są > Twoje wrażenia? Jechalem przez Transylwanie ale ta inna trasa. Wrazenia... dzicz zupelna! Jestem pewien, ze gdyby pochodzic z plecakiem po tych gorkach to przez tydzien latwiej byloby spotkac niedzwiedzia niz czlowieka. > Czy ekipa 40- 50 lat (dosyć wytrenowana ) podóżując > z sakwami może porywać na przejechania takiej trasy? Ja mam 39 lat i oprocz codziennego poruszania sie po miescie na rowerku nie zaliczam zadnych specjalnych treningow ...dalem rade wiec i Wy dacie rade. Link Zgłoś
Gość: staryalejary Re: Wyprawado Rumunii-fotorelacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.07, 21:33 Dzięki za szybką odpowiedź i słowa otuchy. Wyprawa w góry Rumunii chodzi za mną już od kilku lat ale ciągle coś staje na przeszkodzie. Czekam niecierpliwie na obzerniejszą relację. Link Zgłoś
Gość: ms Re: Wyprawado Rumunii-fotorelacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.07, 21:03 Pięknie. Myślałem o tych terenach na te wakacje, ale czasu brakło. Jak Ci się Robercie widzi, w pojedynkę nie strach tam jechać? Link Zgłoś
robertrobert1 Re: Wyprawado Rumunii-fotorelacja 03.09.07, 18:12 Nie, absolutnie nie. Ludzie na wsiach sa przychylnie nastawieni do cudzoziemcow. Jedynie na glownych drogach musisz sie liczyc z niska kultura jazdy kierowcow oraz ciaglym trabieniem a w wiekszych miastach zawsze zostaniesz otoczony przez grupke zebrzacych cyganskich dzieci. Jednak mozna tak opracowac trase aby te nieprzyjemnosci ominac. Powodzenia, Link Zgłoś
Gość: kondor Re: Wyprawado Rumunii-fotorelacja IP: *.interq.pl 03.09.07, 21:53 Pozwolę sobie zacytować wpis na forum z dnia 12.08 2007 Relacja z trasy rajdu Bruksela Istambuł.Rajd przebiegał także przez Polskę. ..." No i zanim sie obejrzałam tydzień minąl, trochę krótkawo, ale dobre i to. Przede wszystkim zobaczyłam co nieco rumuńskiej rzeczywistości - bieda, ze aż piszczy - no, ale przyroda nie zawiodła. Wszyscy pokonali wjazd na ponad 2000 m. npm trasą transfogaraską i to jest nisamowite! Wrazenia i widoki niezapomniane, mam nadzieje, że uda nam się co nieco wkrótce zamieścic na stronie. Nastepne 2 dni to niestety walka z tirami i generalnie samochodami na drodze wjazdowej do Bukaresztu - oj, nic ciekawego. Kawalek nawet zaliczyłam pociągiem. Za to do Bukaresztu ywjechalismy jak króle-pany, gdyż bylismy ekskortowanie przez policję - super pomysł!. Zapamiętam tez wałęsające się psy (nieraz coś wyciągnęly z namiotu) i niestety kilka nieprzyjemnych zajść z cygańskimi dziećmi: kamienie, uderzenia kijem (mnie) i batem (Mietek) - tak "gościnnie" tez bywało. Ale obylo bez ofiar. To znaczy pod tym względem sie obyło bez ofiar, bo niestety wśród uczestnikow panuje jakis nietypowy wirus, codziennie kogoś dopada a choroba objawia sie o ogólną niemocą i klopotami żołądkowymi "... robertrobert1- do mnie też jakoś lepiej i wyraźniej dociera obraz niż słowo pisane Link Zgłoś
Gość: ms Re: Wyprawado Rumunii-fotorelacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.07, 23:06 To prawda, na zdjęciach Roberta wszystko wygląda normalnie, jak u nas. Zachęcają. Jeśli te kamienie, kije i wałęsające się psy są tylko koło Bukarzesztu to pół biedy, bo mnie interesują tylko góry. Swoją drogą ciekawe skąd w Rumunii psy, ponoć Czauczesku kazał wybić co do jednego po tym jak policzył ile świń na rok trzeba dodatkowo ubić by psy mialy co jeść. Link Zgłoś
robertrobert1 Re: Wyprawado Rumunii-fotorelacja 04.09.07, 20:54 Gość portalu: kondor napisał(a): > ... Przede wszystkim zobaczyłam co nieco rumuńskiej > rzeczywistości - bieda, ze aż piszczy Rumunia jest kontrastowa, jak kazdy kraj, wiec obok Mercedesow mozna spotkac wozy drabiniaste i osiolki. Ponadto w Rumunii nie jest az tak zle...o wiele wiecej biedy widzialem w Moldawii gdzie co drugi dzien mijalem jakas ziemianke czy mieszkalny szalas. > - no, ale przyroda nie > zawiodła. Ale tylko ta z dala od osad ludzkich bo rzeki na wsiach sa traktowane jak zsyp na smieci. > Nastepne 2 dni to niestety walka z tirami i > generalnie samochodami na drodze wjazdowej do Bukaresztu - oj, nic > ciekawego. I to jest normalne bo na kazdej drodze glownej ruch jest bardzo duzy a TIRy sa takze nieodlaczna czescia tego ruchu. > Zapamiętam tez wałęsające się psy (nieraz > coś wyciągnęly z namiotu) Tego nie doswiadczylem. Psow generalnie bylo tak samo duzo ( labo tak samo malo) jak w kazdym innym panstwie. >... i niestety kilka nieprzyjemnych zajść z > cygańskimi dziećmi: kamienie, uderzenia kijem (mnie) i batem > (Mietek) - tak "gościnnie" tez bywało. Owszem, cyganskie dzieci sa natretne ale glownie w zebraniu. Byc moze i posuwaja sie i do innych zachowan...nie wiem. Jednak cyganskie dzieci spotykalem tylko w wiekszych miastach a ja glownie poruszalem sie po wsiach i mniejszych maisteczkach a tam jest sielski spokoj. >... Ale obylo bez ofiar. To > znaczy pod tym względem sie obyło bez ofiar, bo niestety wśród > uczestnikow panuje jakis nietypowy wirus, codziennie kogoś dopada a > choroba objawia sie o ogólną niemocą i klopotami żołądkowymi "... I to takze jest mi obce. Pomimo, ze wode pilem tylko ze zrodel, klasycznych stodni ipomp ulicznych to zadnych problemow zdrowotnych nie doswiadczylem. Byc moze mialem szczescie a byc moze byla to zasluga ciorby z czuszka i palinki. Link Zgłoś