dobiasz 31.08.07, 15:49 Jakie znacie sposoby na bolące kolana? Zażywam glukozaminę na regenerację stawów, jeżdżę w opaskach stabilizujących. Czy można zrobić coś jeszcze, żeby chronić kolana (na wyleczenie raczej nie mam szans)? Link Zgłoś Obserwuj wątek
nakole Re: bóle kolan 31.08.07, 18:32 To zależy co się dzieje w Twoich kolanach. Moze powodem bolesności jest przeciążenie, zależy jaki styl jazdy uprawiasz. Dużo rocznie km? Link Zgłoś
Gość: drobo Re: bóle kolan IP: 80.51.210.* 31.08.07, 20:24 znalazłem link odnośnie glukozaminy: www.sfd.pl/WIELKA_ŚCIEMA_Z_GLUKOZAMINA-t177372.html jaka jest prawda o tym preparacie - nie mam pojęcia... Link Zgłoś
nakole Re: bóle kolan 01.09.07, 00:22 Oczywiście rózne są opinie nt tego specyfiku. Osobiście nie musiałem go przyjmować,ale jedna z bliskich mi osób, nie jeżdżąca rowerem przyjmuje glukozaminę+Vit.C+chondroitynę ( w takim połaczeniu) z dobrym rezultatem. Staw kolanowy tej osoby był bardzo zniszczony. Badania obrazowe wykazały właściwie brak chrząstki, przestrzeń wewnątrzstawowa minimalna, co było też powodem trudnosci w poruszaniu sie i tak znacznej bolesności, że konieczne okazało się zastosowanie blokady. Już półroczna kuracja przyniosła duży postępw odbudowie chrząstki. Najgorsze zostało oddalone i to jest najważniejsze. Na więcej liczyć nie można, ale to i tak bardzo dużo. Kuracja z pewnymi przerwami zaleconymi przez lekarza trwa nadal. W tym przynajmniej przypadku nic nie wskazuje na to, aby przytoczona wyżej kompozycja była nieskuteczna. Być może róznie wygląda sprawa przyswajania glukozaminy u róznych osób. Lekarz twierdzi, ze Vit. C wspomaga przyswajanie glukozaminy. Link Zgłoś
Gość: Slav4 Re: bóle kolan IP: *.zicom.pl 01.09.07, 22:09 Z glukozaminą - absolutnie żadna ściema. Być może zależy to od organizmu, ale u mnie działa. Poza tym nie przechładzać, nie przeciążać (wyższa kadencja bezpieczniejsza) i ruszać nimi. Maź stawowa najefektywniej smaruje i odżywia kolano właśnie w trakcie ruchu. Oczywiście że dużo zależy od przyczyny bólu, bo mogą być ich tysiące, ale ogólne zasady - j/w Czasem oczywiście nie obejdzie się bez skalpela, ale też da się wrócić do sprawności, o czym w zimie szeroko wypowiadała się lemuriza. Gdyby mi wtedy ktoś powiedział że bez łąkotki i więzadła będzie śmigać w maratonach - popukałbym się w czoło. Ale da się ? Da się :o) Link Zgłoś
parispari Re: bóle kolan 31.08.07, 20:33 Mój kolega skorzystał z pomocy bioterapeuty (to mu pomogło), bo lekarze twierdzili, że musi oszczędzać kolana i nici z jazdy na rowerze. Link Zgłoś
Gość: Jacu Re: bóle kolan IP: *.icpnet.pl 01.09.07, 00:42 Nie wiem na ile pomaga, ale na 100% nie szkodzi Solux. Nie obciaza nerek, nie ma dzialan ubocznych bo to nie chemia a lampa z czerwonym swiatlem... W kazdym razie rozgrzewa, z wlasnego doswiadczenia moge powiedziec ze po jakis extremalnych dystansach przynosi ulge, na stluczenia jest calkiem skuteczna. Matka ma reumatyzm i uzywa tego na stawy. Naswietlania tym wynalazkiem w ramach fizykoterapii refunduje NFZ. Link Zgłoś
Gość: dobiasz Re: bóle kolan IP: *.dip.t-dialin.net 01.09.07, 13:57 > Nie wiem na ile pomaga, ale na 100% nie szkodzi Solux. > > Nie obciaza nerek, nie ma dzialan ubocznych bo to nie chemia a lampa z czerwony > m > swiatlem... Mam wynalazek o nazwie Bioptron. Może to coś podobnego? Świeci żółtym spolaryzowanym światłem i przynosi niezłą ulgę przy problemach z zatokami, na kolana nie próbowałem. > Naswietlania tym wynalazkiem w ramach > fizykoterapii refunduje NFZ. Gott sei dank, z NFZ nie mam nic wspólnego ;-P @all Dzięki za porady. Link Zgłoś
Gość: Jacu Re: bóle kolan IP: *.icm.edu.pl 03.09.07, 00:36 Podobne pewnie tak, ten solux jest polecany na stawy przez lekarza reumatologa mojej matki i taki tez kolor byl stosowany na fizykoterapii stad moj wybor ;) (oba byly w tej samej kategorii w sklepie) - niemniej na zatoki to tez pomaga (sprawdzalem). Z tym NFZ to chodzilo mi ze to taki troche bardziej medyczny niz znachorski zabieg. Przeczytaj ulotke od bioptrona i przetestuj. Link Zgłoś
Gość: dobiasz Re: bóle kolan IP: *.dip.t-dialin.net 03.09.07, 08:55 Ulotka od bioptrona to dopiero brzmi znachorsko ;-) Link Zgłoś
Gość: bikej Re: bóle kolan IP: *.chello.pl 01.09.07, 12:52 a może odpowiedż jest prostsza? jakich pedałów używasz? może Twoim problemem są żle ustawione bloki SPD? Link Zgłoś
Gość: dobiasz Re: bóle kolan IP: *.dip.t-dialin.net 01.09.07, 13:54 @bikej, nakole Moje problemy z kolanami to raczej rzecz chroniczna i daleko sprzed momentu, kiedy zacząłem jeździć na rowerze. Wręcz mam wrażenie, że jazda na rowerze mi pomaga - tzn. od kiedy jeżdżę, to bóle występują rzadziej i są mniej intensywne :-) SPD nie używam. Ostry ból pojawia się czasami w momencie bardzo silnego obciążenia. Inny rodzaj atakuje (nie tak ostry ale narastający z czasem), kiedy muszę siedzieć bez możliwości wyprostowania nóg parę godzin - samolot, opera, autobus itp. Prześwietlenia niczego nie wykazują (wszystko wygląda OK - żadnych ubytków chrząstki itp. rzeczy), tomografii jeszcze nie robiłem. Stosując opaski stabilizujące do jazdy da się z tym jakoś żyć, ale nurtuje mnie pytanie czy mogę robić coś jeszcze, by te kolana chronić? Link Zgłoś
Gość: juri666 Re: bóle kolan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.07, 22:38 rozumiem, ze nie masz plaskostopia albo szpotawosci kolan?:> nawet przy minimalnych wadach bardzo pomagaja wkladki ortopedyczne do butow - od razu sa inne obciazenia dla stawow. mnie bardzo pomoglo poza tym, jak juz ktos napisal, polecam masc borowinowa i unikanie przechlodzen Link Zgłoś
dobiasz Re: bóle kolan 06.09.07, 10:57 Gość portalu: juri666 napisał(a): > rozumiem, ze nie masz plaskostopia albo szpotawosci kolan?:> Na szczęście aż tak źle to ze mną nie jest ;-) Link Zgłoś
Gość: Super Zgred Re: bóle kolan IP: *.dream.net.pl 06.09.07, 15:21 Okresowo kolana dają znac o sobie. Było i tak, że ortopeda zastosował blokadę ( w odstępach tygodniowych injekcja w kolano ). Nad to glukozamina, maść o nazwie Ortholan ( bez recepty w aptece) oraz codziennie wieczorem kisiel. Pomaga, dolegliwości zmiejszają się. Do uwag poprzedników dołączę tę, że opaska to TYLKO ocieplająca. Link Zgłoś
Gość: kondor Re: bóle kolan IP: *.interq.pl 01.09.07, 15:32 Miałem takie dni gdzie kolana dawały o sobie znać.Całe szczęście że nie był to ból ciągły lecz jakiś okresowy.Z tego co się mogłem zorientować następował wówczas gdy w krótkich spodenkach wyskakiwałem na traskę gdy na zewnątrz dość chłodno i silny wiejący wiatr.Przechłodzenie rozgrzanych kolan to pierwszy krok do sporych kłopotów.Teraz staram się tego unikać i od paru sezonów problemów z nimi nie mam. Link Zgłoś
ariston1 Re: bóle kolan 01.09.07, 22:08 Borowiny, hydromasaż, masaż, bioptron, moczenie np w soli iwonickiej, bocheńskiej. Link Zgłoś
skuter70 Re: bóle kolan 03.09.07, 20:31 1 - poszukaj lekarza sportowego - jesli masz w swojej miejscowosci klub kolarski to tam pewnie beda takiego znali 2 - opaska stabilizujaca moze ci wlasnie szkodzic, sprobuj moze bez niej jezdzic, za to z opaska ocieplajaca ale nie ciasna 3 - sprobuj poeksperymentowac z ustawieniem siodelka 4 - jesli uzywasz to odstaw kliki zaznaczam ze nie jestem lekarzem- to tylko moje prywatne subiektywne opinie:) Link Zgłoś
Gość: mj Re: bóle kolan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.07, 01:33 Witam trenowałem na szosie 6 lat, niestety przez kolana musiałem przestać. przyczyn bólu może być dużo a to od przyczyny zalezyt sposób leczenia. Robiłem około 20K/rok niby niedużo jak na powiedzmy młodego zawodnika, bóle zaczeły się po 5 roku treningów. Przyczyna była prozaiczna. Byliśmy na zgrupowaniu na Krymie od stycznia do marca. Robiliśmy sporo km po górach w temperaturach około 15 stopni. Wszystko było ok, do momentu powrotu do kraju. Tu było około 5 stopni, pojechalismy w tatry, leżał jeszcze śnieg(było chłodno) i po tygodniu w polskich górach się zaczeło. Nic nie pomagało, zmniejszenie ilości km, leki, na wyścigi zakładali mi blokady jednak to pogarszało sprawę gdy przestawała działać. Przestałem trenować do kolejnego sezonu (tzn. siedziałem na rowerze max 1K / miesiąc) W kolejnym sezonie bóle były mniejsze ale nieustępliwe, za poradą kilku specjalistów z różnych miast zaprzestałem treningów dla swojego dobra. Nie trenuje już kilka lat, mogę przejechac rowerem kilkadziesiąt km ale kolana nie jestem pewny, nie jest ono już tak sprawne jak lewe. A najśmiszniejsze jest to że nikt nie wie co sie stało, prześwietlenia nic nie wykazały ;/ Link Zgłoś
Gość: ida Re: bóle kolan IP: *.autocom.pl 13.09.07, 17:44 Witam, u mnie prześwietlenia też nic nie wykazywały, wyszło dopiero na USG (chondromalacja rzepki)po paru latach leczenia w ciemno, pewnie tomografia też by wykazała, w każdym razie warto zrobić te badania, bo problemy z kolanami potrafią być paskudne. Link Zgłoś
olabogga Re: bóle kolan 14.09.07, 03:16 w pewien sposób jestem specjalistką od bolących kolan:-) które przeszły operacje, rehabilitację, tabletki, zastrzyki, opaski, krioterapię. jeśli ból nie jest wynikiem jakiegoś mechanicznego urazu w obrębie stawu kolanowego, to może być spowodowany np. niewystarczającą ilością mazi, czyli tego smaru, który sprawia, że staw chodzi gładko. bardzo pomagają zastrzyki z kwasu hialuronowego, przyjmuje się je w seriach, są dość kosztowne, ok. 200 zł jeden. glukozaminę możesz łykać, wspomaga odbudowę chrząstki jeśli nie jest skandalicznie wytarta, ale nie spodziewaj się radykalnej poprawy. opaski, jak już pisali poprzednicy, mogą narobić więcej szkody niż pożytku. no i jak najwięcej pedałuj. rower jest błogosławieństwem dla stawów kolanowych, groźne są jedynie sytuacje typu: nagłe hamowanie i amortyzowanie go nogami. a najbardziej to ci polecam wizytę u dobrego ortopedy. Link Zgłoś
voytexbezportek Re: bóle kolan 18.09.07, 06:32 moze siodlo masz za nisko, zamiast pedalow spd uzywaj egg beaters lub speedplay do szosowek, w polsce zimno- uzywaj ocieplacze na nogi, jezdzij czesciej i dalej. Link Zgłoś