Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

reforma masy

15.07.03, 13:10
    poniewarz masa urosla nam do durzych rozmiarow, jej uczestnicy nie radza
    sobie z utrzymaniem porzadku a pewne sluzby przestaja tolerowac huliganskie
    wybryki na masie, potrzebne sa zmiany, aby masa mogla sie wogole odbywac.
    Wczoraj przedstawiciele Patrolu i FZ odbyli spotkanie z komendantem
    stołecznym policji, jego zastepca ds. prewencji, naczelnikami roznych
    wydzialow oraz przedstawicielami miasta i strazy miejskiej.
    Podjete zostaly wstepne ustalenia oraz umowilismy sie na kolejne spotkanie,
    tym razem bardziej robocze, gdzie bedziemy ustalac role policji w przebiegu
    masy. Dzis o 16 spotykamy sie na nowogrodzkiej, gdzie ustalimy nasze
    oczekiwania które przedstawimy na spotkaniu w srode.
    Mysle, ze wszyskie osoby zainteresowane czynnym udzialem w rozwoju masy
    nawiazaly juz kontakt z patrolem i o ile nie wyjechaly teraz na wakacje sa o
    wszystkim dobrze poinformowane. A jakby ktos chcial miec jeszcze jakis wplyw
    na nasze rozmowy, niech sie szybko kontaktuje z webmasterem strony masy.
    Dyskusja na tym forum nad kazdym z punktow omawianych na spotkaniu z policja
    chyba nie ma sensu, bo dzialac trzeba teraz szybko i jak ktos nie chce sie
    wlaczyc w te rozmowy aktywniej, to przed masa przedstawie tutaj ich wyniki.
    Obserwuj wątek
      • olecky Re: reforma masy 15.07.03, 16:13
        skeler napisał:

> Dzis o 16 spotykamy sie na nowogrodzkiej, gdzie
        ustalimy nasze
        > oczekiwania które przedstawimy na spotkaniu w srode.

jesli chodzi o oczekiwania, to ja mam takie oczekiwanie,
        zeby przestac oczekiwac ze 1000-osobowa masa bedzie
        zostawiac jakies wolne pasy.

jak polucja ma hopla na tym punkcie, to niech zajmie sie
        egzekwowaniem pasow dla autobusow w dzien powszedni w
        godz. szczytu porannego.
        • rano1 Re: reforma masy 15.07.03, 22:52
          Popieram !
          No ...jak chcą to na jezdni z 3ma pasami w danym kierunku możnaby było robić
          jeszcze lewy wolny, ale na 2 pasach to już utopia przy takim peletonie.
        • roweroraffi Re: reforma masy 24.07.03, 20:05
          olecky napisał:

> skeler napisał:
          >
          > > Dzis o 16 spotykamy sie na nowogrodzkiej, gdzie
          > ustalimy nasze
          > > oczekiwania które przedstawimy na spotkaniu w srode.
          >
          > jesli chodzi o oczekiwania, to ja mam takie oczekiwanie,
          > zeby przestac oczekiwac ze 1000-osobowa masa bedzie
          > zostawiac jakies wolne pasy.
          >
          > jak polucja ma hopla na tym punkcie, to niech zajmie sie
          > egzekwowaniem pasow dla autobusow w dzien powszedni w
          > godz. szczytu porannego.

Hehehe... podpisuję się tu pod Olkiem, choć jak są 4 pasy jak np na
          Siekierkowskim to lewy wolny nie byłby złym pomysłem... z resztą nie lubie
          wypominać, ale kiedyś Olek także namawiałeś by ten 1 wolny pas dać kierowcom,
          bo wtedy nawet bardziej nas widać i się bardziej rozciągamy... zgadzam się
          jednak, że na 2 pasach to niewykonalne przy 1000 uczestników... na 3 trudne do
          wykonania, ale gdy są 4 to jakoś problemu nie widzę.
      • robbck PRECZ Z ORGANIZATORAMI !!! 22.07.03, 23:01
        Tragedia. Masa umiera. Cała idea ulega zaprzepaszczeniu.

Koleżko, kto upoważnił cię w występowaniu w czyimkolwiek imieniu?

Kurwa, wszystko trzeba rozpierdolić.. taka to nasza polska mentalność.

ROB
        • skeler Re: PRECZ Z ORGANIZATORAMI !!! 23.07.03, 00:29
          sądząc po słowach użtych prze ciebie, to wlasnie dzieki takim jak ty masa moze
          umrzec - byla zarzynana regularnie przez kilka ostatnich miesiecy, szczegolnie
          jak sie zrobilo cieplo i rozni pozerzy wyjechali na ulice. Legalizacja to w tej
          chwili jedyna metoda aby ocalic to co jeszcze z masy zostalo - a jak jej stan
          sie juz poprawi, to bedzie mozna sprobowac znowu przeprowadzac ją w takiej
          formie jak do tej pory...
          A co do masy, to chyba nie ty ją tworzyles...
          • robbck Re: PRECZ Z ORGANIZATORAMI !!! 23.07.03, 07:58
            skeler napisał:
            > sądząc po słowach użtych prze ciebie, to wlasnie dzieki takim jak ty
            > masa moze umrzec - byla zarzynana regularnie przez kilka ostatnich miesiecy,
            > szczegolnie jak sie zrobilo cieplo i rozni pozerzy wyjechali na ulice.
            > Legalizacja to w tej chwili jedyna metoda aby ocalic to co jeszcze z masy
            > zostalo - a jak jej stan sie juz poprawi, to bedzie mozna sprobowac znowu
            > przeprowadzac ją w takiej formie jak do tej pory...

Ale głupoty. Po prostu oddacie Masę na łaskę lub niełaskę Kaczyńskiego. Dopiero
            się oberwie od policji masowiczom jak po zalegalizowaniu Kaczyński zabroni jej
            urządzania, a ludzie wyjadą na ulicę. Wtedy powrót do niezalegalizowanej formy
            będzie bardzo trudny.. jeśli nie niemożliwy.

> A co do masy, to chyba nie ty ją tworzyles...

Mam dla ciebie coś nowego.. Tworzyłeś ją ty, ja i jeszcze kilka setek innych
            osób. Każdy kto ściągał znajomych, każdy kto rozwiesił choć jeden plakat. Nikt
            nie może teraz nazwać się oficjalnym organizatorem

_NIE_TAKIE_BYŁY_WCZEŚNIEJ_ZASADY

rob
            • skeler Re: PRECZ Z ORGANIZATORAMI !!! 23.07.03, 11:10

> Ale głupoty. Po prostu oddacie Masę na łaskę lub niełaskę Kaczyńskiego.
              Dopiero
              > się oberwie od policji masowiczom jak po zalegalizowaniu Kaczyński zabroni
              jej
              > urządzania, a ludzie wyjadą na ulicę. Wtedy powrót do niezalegalizowanej
              formy będzie bardzo trudny.. jeśli nie niemożliwy.

;-) Cyba jestes troche niezorientowany w temacie - w tej chwili po tym co
              niektorzy wyczyniali w czerwcu policja nie wyrazila zgody na taka mase jak do
              tej pory i jasno dala do zrozumienia, ze jak jej nie zglosimy to powturzy sie
              scena z mostu. a urzednicy od kaczynskiego wiedza, ze masy nie da sie zatrzymac
              i zadeklarowali pomoc w jej legalizacji, z czego sie dobrze wywiazuja. Jakby
              nie dali zgody na przejazd, to masa i tak sie odbedzie.

> Mam dla ciebie coś nowego.. Tworzyłeś ją ty, ja i jeszcze kilka setek innych
              > osób. Każdy kto ściągał znajomych...
              wiele komercyjnych imprez odbywa sie w taki sposob, ze znajomi zapraszaja
              znajomych i wcale nie staja sie przez to organizatorami..

>
              > _NIE_TAKIE_BYŁY_WCZEŚNIEJ_ZASADY

Zasady sie zmienily, bo nie pasowaly do mentalnosci niektorych rowerzystow ;(
              zreszta ktos te zasady wczesniej ustalil, i teraz moze sobie je zmienic, skoro
              sie nie sprawdzily
              • robbck Re: PRECZ Z ORGANIZATORAMI !!! 23.07.03, 15:36
                skeler napisał:
                > ;-) Cyba jestes troche niezorientowany w temacie - w tej chwili po tym co
                > niektorzy wyczyniali w czerwcu policja nie wyrazila zgody na taka mase jak do
                > tej pory

Nikt nigdy nie patrzył na zgodę policji. Eskortowali bo nie mieli wyboru.

> urzednicy od kaczynskiego wiedza, ze masy nie da sie zatrzymać i
                > zadeklarowali pomoc w jej legalizacji, z czego sie dobrze wywiazuja.

Wywiązują? A kto czegokolwiek od nich potrzebuje?!

Chyba nie jesteś tak naiwny aby myśleć, że urzędnicy i policja zaakceptują masę
                _ZAWSZE_BĘDĄ_DĄŻYĆ_DO_JEJ_CAŁKOWITEJ_LIKWIDACJI_ Na razie po prostu muszą ją
                tolerować, a w tym przypadku legalizacja to pierwszy stopień do zamknięcia.

> wiele komercyjnych imprez odbywa sie w taki sposob, ze znajomi zapraszaja
                > znajomych i wcale nie staja sie przez to organizatorami..

Jeśli nawet podejść do tego w ten sposób to nadal tłum ludzi, w tym ja
                chociażby rozdawali ulotki czy wieszali plakaty.

> Zasady sie zmienily, bo nie pasowaly do mentalnosci niektorych rowerzystow ;(
                > zreszta ktos te zasady wczesniej ustalil, i teraz moze sobie je zmienic,
                > skoro sie nie sprawdzily

Tak zasady ustaliły osoby, które wymyśliły Masę Krytyczną. Zdecydowanie do nich
                nie należałeś. Ty, oraz kilku twoich kolesi, nie macie żdanych praw zmieniać
                tych zasad.

Kurcze, z tego co kojarzę to twój wkład w organizację Masy jest spory. Przykro
                stwierdzić, iż tak bardzo się pomyliłem myśląć iż główni "organizatorzy" są
                bezinteresownymi ludzmi walczącymi o ideę.

Jak dla mnie masa się sypie właśnie przez osoby takie jak ty...

_ZMIEŃIMY_WAM_ZASADY_

_OD_DZIŚ_MY_JESTEŚMY_ORGANIZATORAMI_

nie.. nigdy się na to nie zgodzę i podejrzewam, żę nie będę sam.

ROB
                • skeler Re: PRECZ Z ORGANIZATORAMI !!! 24.07.03, 11:35
                  skoro uwazasz ze mozliwa jest masa na zasadach takich jak dotychczas i ze jest
                  duzo osob myslacych tak jak ty, to mozesz przeciez ruszyc ze swoja masa tak jak
                  zwykle o 18:15, a my poczekamy ze swoja kilkam minut, a pozniej porownamy czyja
                  masa udala sie lepiej ;)
                  a jak masa w nowej formie sie nie uda to po prostu sie z niej wycofam, bo nie
                  bede bral odpowiedzialnosci za grupe ktora nie bedzie potrafila sie zachowac, a
                  w niezorganizowanej wersji masy tez juz nie mam ochoty brac udzialu, bo wstyd
                  mi sie przyznac przed znajomymi ktorzy to widzieli, ze ja tez bralem w tym
                  udzial - skoro kazdy moze byc organizatorem masy i jest ich tak duzo, to na
                  pewno poradzicie sobie bezemnie..
                  • robbck Re: PRECZ Z ORGANIZATORAMI !!! 24.07.03, 16:46
                    skeler napisał:

> skoro uwazasz ze mozliwa jest masa na zasadach takich jak dotychczas i ze
                    > jest duzo osob myslacych tak jak ty, to mozesz przeciez ruszyc ze swoja masa
                    > tak jak zwykle o 18:15, a my poczekamy ze swoja kilkam minut, a pozniej
                    > porownamy czyja masa udala sie lepiej ;)

Świetnie, jeszcze Masę dzielić chcesz? Masa jest jedna, nie twoja, nie moja
                    tylko wszystkich uczestników.

> a jak masa w nowej formie sie nie uda to po prostu sie z niej wycofam, bo nie
                    > bede bral odpowiedzialnosci za grupe ktora nie bedzie potrafila sie zachowac,

Kwestia odpowiedzialności jest jednym z najważniejszych następstw braku
                    organizatorów w Masie. Każdy jest odpowiedzialny za zachowanie swoje oraz
                    innych masowiczów.

> a w niezorganizowanej wersji masy tez juz nie mam ochoty brac udzialu, bo
                    > wstyd mi sie przyznac przed znajomymi ktorzy to widzieli, ze ja tez bralem w
                    > tym udzial

Jej? Nie kumam, jest sporo osób, które na masie zachowują się niewłaściwie, ale
                    żeby było ci wstyd twojego uczestnictwa? Niech się wstydzą ci, którzy odwalają
                    burackie akcje. Obawiam się, że o ile zjawisko buractwa można ograniczyć to
                    zupełnie nie wyeliminuje się go nigdy..

ROB
                    • roweroraffi Re: PRECZ Z ORGANIZATORAMI !!! 24.07.03, 20:15
                      robbck napisał:

> skeler napisał:
                      >
                      > > skoro uwazasz ze mozliwa jest masa na zasadach takich jak dotychczas i ze
                      > > jest duzo osob myslacych tak jak ty, to mozesz przeciez ruszyc ze swoja ma
                      > sa
                      > > tak jak zwykle o 18:15, a my poczekamy ze swoja kilkam minut, a pozniej
                      > > porownamy czyja masa udala sie lepiej ;)
                      >
                      > Świetnie, jeszcze Masę dzielić chcesz? Masa jest jedna, nie twoja, nie moja
                      > tylko wszystkich uczestników.

Tu się muszę zgodzic z Wami obydwoma... Masa jest wszystkich, ale z drugiej
                      strony tak jak sobie pokombinuję, to sądzę, że ta organizowana, gdzie chamom
                      mówi się głośne NIE byłaby bardziej udana. Poza tym ROB... kto broni Ci brać
                      udział w spotkaniach Patrolu czy tych ludzi, którzy starają się coś zrobić by
                      było lepiej??? Także w spotkaniach z Policją, władzami itp. Miesiąc temu nie
                      przypominam sobie, by ktoś na tym spotkaniu mówił, że ma ksywę ROB, więc chyba
                      Ciebie tam jeszcze nie było.

> > a jak masa w nowej formie sie nie uda to po prostu sie z niej wycofam, bo
                      > nie
                      > > bede bral odpowiedzialnosci za grupe ktora nie bedzie potrafila sie zachow
                      > ac,
                      >
                      > Kwestia odpowiedzialności jest jednym z najważniejszych następstw braku
                      > organizatorów w Masie. Każdy jest odpowiedzialny za zachowanie swoje oraz
                      > innych masowiczów.

Każdy??? A czytałeś jakie pretensje miała część 'każdych' do ludzi, którzy choć
                      trochę starali się by Masa wypadłą lepiej??? Nie wiem ile psów powieszono na
                      biednym Czajniku, Skelerze i innych, którzy upominali osoby nie znające zasad i
                      robili wszystko by było OK. Nawet później były pretensje, że jakto się 'służby
                      porządkowe Masy nie wywiązały'. Jak to się ma do tych twoich 'każdych'???

> > a w niezorganizowanej wersji masy tez juz nie mam ochoty brac udzialu, bo
                      > > wstyd mi sie przyznac przed znajomymi ktorzy to widzieli, ze ja tez bralem
                      > w
                      > > tym udzial
                      >
                      > Jej? Nie kumam, jest sporo osób, które na masie zachowują się niewłaściwie,
                      ale
                      >
                      > żeby było ci wstyd twojego uczestnictwa? Niech się wstydzą ci, którzy
                      odwalają
                      > burackie akcje. Obawiam się, że o ile zjawisko buractwa można ograniczyć to
                      > zupełnie nie wyeliminuje się go nigdy..

Nie rozumiesz chyba ROB... chłopakowi po prostu jest głupio, że jedzie wśród
                      takich ludzi... nietsety z zewnątrz wygląda to jak biała owca w stadzie
                      czarnych... siłą rzeczy On też jest odbierany jako czarna owca, a tego już nie
                      koniecznie musi chcieć.

> ROB
                      • robbck Re: PRECZ Z ORGANIZATORAMI !!! 25.07.03, 16:38
                        Obawiam się, iż w kilku punktach i tak się nie zgodzimy.

Pozostaje więc życzyć nam wszystkim spokojnej, udanej masy :)

Ja za 30 min wychodzę, w końcu muszę z tego Pcimia dojechać ;)

do zobaczenia

ROB
                        • roweroraffi Re: PRECZ Z ORGANIZATORAMI !!! 26.07.03, 02:11
                          robbck napisał:

> Obawiam się, iż w kilku punktach i tak się nie zgodzimy.
                          >
                          > Pozostaje więc życzyć nam wszystkim spokojnej, udanej masy :)
                          >
                          > Ja za 30 min wychodzę, w końcu muszę z tego Pcimia dojechać ;)
                          >
                          > do zobaczenia
                          >
                          > ROB

Myślę, że wygląd i przebieg zorganizowanej Masy choć trochę Cię przekonał, że
                          nie taki diabeł straszny :-))). A zgadzać się nie musimy... im więcej różnych
                          zdań tym ciekawsza dyskusja... nudno byłoby na tym forum, gdybyśmy tylko sobie
                          przytakiwali.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka