Dodaj do ulubionych

Kamery w windach?

20.08.11, 11:56
Mam pytanie do zarządu i osób odpowiedzialnych we wspólnocie na jakiej podstawie i którą uchwałą podjęto decyzję o montażu kamer w windach? (chodzi o blok nr 13)

Czy odbyła się jakakolwiek dyskusja w tym temacie, zbieranie podpisów, rozmowa o kosztach itd. ?

Gdzie jest przekazywany (do kogo konkretnie) oraz gdzie jest rejestrowany obraz z tych kamer?

Czemu mają służyć te kamery? Mogę się jedynie domyślać ale chcę otrzymać odpowiedź od Państwa w tym temacie.

Z poważaniem
Obserwuj wątek
    • kranek2 Re: Kamery w windach? 20.08.11, 17:18
      Przepraszam ale czy ja coś przeoczyłem ,zmieniliśmy adres na ALTERNATYWY 4.
    • zarzadabrahama Re: Kamery w windach? 01.09.11, 22:08
      Proszę czytać materiały dostarczane przed zebraniami Wspónoty i uchwały podpisywane przez Właścicieli.
      Zarząd i Administrator nie podejmujążdnych działań bez uzyskania formalnej zgody Włascicieli.
      Ale na zebraniu w tym roku było 15 osó.
      O stosowne uchwały proszę się zwracać do Administratora.
      Oczywiście dyskusje się odbywały. Przybajmniej przez ostatnie 4 lata.

Kamery służą tylko jednemu celowi - identyfikacji osób, które dotychczas bezkarnie zanieczyszczają i dewastują windy. Mam nadzieję, że pozwoli to na ograniczenie kosztów jakie ponowi Wspónota na nusuwanie skutków zanieczyszczania, dezodoryzacji i napraw uszkadzanych i dewastowanych elwmentów wyposażenia wind.
      Mam nadzieję, że zasadność i potrzeba monitoringu jest w dzisiejszej rzeczywistości dość oczywista. Odwołania do "Alternatywy 4" przyjmuję jako żart.

Zarząd
      • luk_80 Re: Kamery w windach? 07.09.11, 17:44
        Być może dyskusje się odbywały ale w bardzo wąskim gronie. Niska frekwencja na zebraniach nie wynika z lenistwa ale z pewnego przeświadczenia ludzi, że dyskusja tam do przyjemnych nie należy.

Dla jednych zasadność monitoringu jest oczywista dla innych nie. Oczywiście nie pochwalam przejawów dewastacji mienia, śmiecenia itp ale sama kwestia monitoringu w windach jest mocno dyskusyjna. Jesteśmy podglądani na ulicy, w szkole, pracy, sklepie czy koniecznie musimy być podglądani we własnym bloku. Teraz panuje chora moda na grodzenie osiedli, montowanie kamer pod każdymi drzwami. Przestaje być przyjemnie mieszkać we własnym bloku.

Kamery takie oczywiście w sposób prosty mogą wyeliminować akty wandalizmu ale równie dobrze dostarczają szeregu zupełnie innych, poufnych informacji takich jak: kto o której wraca do domu, w jakim stanie trzeźwości, z kim itp Przestajemy czuć się komfortowo we własnym bloku i akurat moje zdanie nie jest odosobnione.

Nie padła odpowiedź kto jest dysponentem obrazu z tych kamer, kto przegląda materiały i u kogo finalnie znajdują się taśmy. Nie posiadamy ani recepcji ani ochrony u której zazwyczaj takie materiały się składuje.

Ponadto o ile się nie mylę powinno się wywiesić informację o tym, że winda jest monitorowana. Brak takiej informacji jest łamaniem prawa tak samo jak brak informacji o nagrywaniu głosowym np: przez telefon przed rozpoczęciem rozmowy.

Mam prośbę aby podać konkretny numer uchwały i datę jej uchwalenia oraz liczbę głosów na Tak i na Nie, faktycznie być może glosowanie się odbyło co nie do końca pamiętam.

Dziękuję z góry za odpowiedzi.
        • luk_80 Re: Kamery w windach? 06.10.11, 22:35
          Od miesiąca nie można uzyskać odpowiedzi na prosto zadane pytania. Jako mieszkaniec wspólnoty mam prawo do bycia informowanym o wszystkim co się dzieje w miejscu w którym mieszkam.

Ponawiam pytania:

1 - Na podstawie której uchwały (numer i data podjęcia) oraz jaką ilością głosów (na Tak oraz Nie) została podjęta decyzja o montażu kamer w windach?

2 - Kto jest dysponentem taśm z ww. kamer oraz kto przegląda materiały na nich zgromadzone oraz gdzie są one przechowywane?

3 - Dlaczego nie ma tabliczki informującej, że obiekt jest monitorowany?

Pytanie dodatkowe:

4 - Dlaczego podobnych kamer nie ma w bloku nr 11 (jesteśmy przecież wspólnotą) ?

Bardzo proszę zarząd wspólnoty o jasną i pełną informację a nie przemilacznie tematu. Jeżeli jest to samowolka to nie pozostaje nic innego jak to zgłosić powyższe fakty do Urzędu Dozoru Technicznego oraz innych służb.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka