Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Pomóżcie-jaki kupić rower?

29.07.03, 00:09
    Planuję w najbliższym czasie kupno roweru:proszę o pomoc, jakiego powinnam
    szukać? Mieszkam w górach, ale jeździmy raczej po płaskich terenach, czasem
    jakieś wzniesienia czy podjazdy, ale raczej po utwardzonych drogach. Czy
    decydować się raczej na rower turystyczny czy trekkingowy? Na pewno nie
    górski. Musi być bezpieczny, nie zależy mi na kosmicznym wzornictwie czy
    kosmicznej technologii: chcę, żeby był bezpieczny (bo taszczymy ze sobą
    dzieci), wygodny (jakie siodełko??) i bezawaryjny: dziś słyszałam o rowerze
    za ok. 1000zł, w którym po niespełna roku trzeba bylo wymieniać przerzutki.
    Mój obecny rower ma blisko 50 lat (!) i jedyne, co trzeba było w nim
    wymienić, to ogumienie. Bardzo proszę o podpowiedzi: na co zwracać uwagę przy
    kupnie, ile orientacyjnie mogę zapłacić za takie cudo? Czekam niecierpliwie!
    Obserwuj wątek
      • dr.krisk To jest pytanie! 29.07.03, 22:33
        Najtrudniejsze z możliwych: doradzanie w sprawie kupna. Potraktuj moje uwagi
        jako orientacyjne tylko, ale myślę że wiem o jaki rower ci chodzi.
        No to zaczynamy!

> Czy decydować się raczej na rower turystyczny czy trekkingowy?
        Nie wiem co uważasz za rower turystyczny. Dla mnie rower trekkingowy jest
        pojazdem przeznaczonym do turystyki. A więc trekkingowy.

> Musi być bezpieczny, nie zależy mi na kosmicznym wzornictwie czy
        > kosmicznej technologii: chcę, żeby był bezpieczny (bo taszczymy ze sobą
        > dzieci), wygodny (jakie siodełko??) i bezawaryjny: dziś słyszałam o rowerze
        > za ok. 1000zł, w którym po niespełna roku trzeba bylo wymieniać przerzutki.
        Co do wygody, to moim skromnym zdaniem największy wpływ ma geometria ramy, a
        nie siodełko (wyjąwszy wyjątkowo spartańskie rozwiązania). Zresztą zawsze
        siodełko można wymienić na takie, które będzie ci odpowiadać. Znacznie gorzej
        ze źle dobraną ramą (zwłaszcza jej rozmiarem!!!).

> Mój obecny rower ma blisko 50 lat (!) i jedyne, co trzeba było w nim
        > wymienić, to ogumienie. Bardzo proszę o podpowiedzi: na co zwracać uwagę przy
        > kupnie, ile orientacyjnie mogę zapłacić za takie cudo? Czekam niecierpliwie!

Myślę, że powinnaś porozglądać się za trekkingowym rowerem jakiejś w miarę
        porządnej firmy: Author, Kelly's, Univega, itp. Osprzęt (przerzutki & manetki)
        jak najbardziej typowy Shimano. Pewnie zaraz ktos mnie zwrzeszczy, ale uważam
        że do opisanej przez ciebie eksploatacji wystarczy najprostsza przerzutka,
        dobrze konserwowana wytrzyma lata całe. Oczywiście kupuj w dobrym sklepie
        rowerowym , nie w hipermarkecie (ale pewnie dobrze o tym wiesz). Sądzę, że za
        około 1000 zł dostaniesz coś porządnego.
        Aha - odradzam przerzutki zintegrowane z tylną piastą. Niby to fajnie wygląda
        (nie ma żadnych wózków, itp.), ale bardzo delikatne. A jak się zepsuje...
        koszmar.
        Zresztą sama zobacz rowery na stronie Authora: www.author.pl
        Pozdrawiam i życzę dobrej zabawy!
        KrisK
        • mruwa9 Re: To jest pytanie! 30.07.03, 14:50
          Dzieki za informacje. PO wstepnym rozpoznaniu terenu zastanawiam się nad jednym
          z rowerów firmy Unibike: Nexus 3C lub Luxor Vision. Jakie macie
          doświadczenia z tymi rowerami? Oglądałam rowery Author, ale ich ceny znacznie
          odbiegają od unibike, a ja nie jestem ani wyczynowym rowerzystą, ani oszołomem,
          który musi świecić odpowiednią, markową etykietką.
        • mruwa9 Re: To jest pytanie! 30.07.03, 14:52
          dr.krisk napisał:

> > Co do wygody, to moim skromnym zdaniem największy wpływ ma geometria ramy,
          a
          > nie siodełko (wyjąwszy wyjątkowo spartańskie rozwiązania). Zresztą zawsze
          > siodełko można wymienić na takie, które będzie ci odpowiadać. Znacznie gorzej
          > ze źle dobraną ramą (zwłaszcza jej rozmiarem!!!).
          >
          > Czy możesz podpowiedzieć, w jaki sposób dobiera się ramę? Jakieś szczegóły!
          > Pozdrawiam.
          • dr.krisk Unibike/Author 30.07.03, 22:51
            mruwa9 napisała:

> >
            > > Czy możesz podpowiedzieć, w jaki sposób dobiera się ramę? Jakieś szczegóły
            > !

Co do doboru rozwiaru ramy - był tu taki wątek, niestety nie mam czasu go
            znaleźć. Ogólnie rzecz biorąc to jest wzór, do którego podstawiasz
            swoje "charakterystyki geometryczne": wzrost, długość rąk, itp., itd. Okropnie
            skomplikowany - dla ciekawości sprawdziłem, i wyszło mi że od wielu lat jeżdże
            na zbyt małej ramie. A mnie akurat taka jaką mam pasuje. Myślę więc, że
            najlepiej pomaszerować do dobrze zaopatrzonego sklepu rowerowego
            i "przymierzyć" rower - przejechać się nawet kawałek. W trekkingowym powinnaś
            bez problemu sięgać pedałów, noga powinna być w dolnym położeniu pedału prawie
            całkowicie wyprostowana. Ciężar ciała nie powinien opierać się za bardzo na
            kierownicy (tak na oko około 60% ciężaru ciała powinno przenosić siodełko,
            resztę - kierownica). Ogólnie mówiąc: wygodna, niewysilona postawa,
            umożliwiająca długotrwałe pedałowanie w rownym tempie.

O Unibike wiem niewiele: widziałem kilka rowerów. Najtańszy Author trekkingowy
            (nazywany przez producenta "crossowym" - bez sensu) kosztuje około 700 zł. Tak
            więc Author to raczej firma produkująca popularne rowery dla ludu (czyli nas).
            Ale myślę, że jeżeli Unibike wyposażony jest w markowy osprzęt, to będzie
            dobrze służył (w końcu rower to dośc jednak proste urządzenie).

Wesołej zabawy!
            KrisK
          • stefan4 Rama 01.08.03, 11:57
            mruwa9:
            > Czy możesz podpowiedzieć, w jaki sposób dobiera się ramę? Jakieś szczegóły!

Klasycznie (czyli sprzed ery rowerów górskich) robiło się tak:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka