Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Przyczepka rowerowa

15.12.07, 09:18
    Jest ktos szczesliwym posiadaczem takiego urządzenia:>?
    Obserwuj wątek
      • Gość: jantor Re: Przyczepka rowerowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.07, 10:48
        Moi bliscy znajomi uzywaja takiej -maja niepelnosprawne
        dziecko,sprawdza sie swietnie,a Gosia podrozuje
        rozchachana.Oczywiscie w Polsce jest to niedozwolone,gdy wozi sie
        dziecko,ale my i tak uzywamy jej poza ogolnym ruchem(lesne
        asfalty,szutry-bez problemu).Natomiast jako towarowa jest
        dopuszczona.Tak slyszalem,poprawcie mnie jakby co.
        • robertrobert1 Re: Przyczepka rowerowa 15.12.07, 11:46
          Gość portalu: jantor napisał(a):

> Oczywiscie w Polsce jest to niedozwolone,gdy wozi sie
          > dziecko,

Ja bym byl ostrozny z ta wypowiedzia. Wprawdzie jest powiedziane, ze
          dziecko nalezy przewozic w foteliku ale nigdzie nie ma adnotacji, ze
          zabrania sie przewozic w przyczepkach. Osoby, ktore uzywaja
          przyczepki doskonale wiedza, ze dla dziecka ta forma podrozowania
          jest i bezpieczniejsza i bardziej komfortowa. Coz PORD a takze
          poslowie nie nadazaja za postepem cywilizacyjnym a zwlaszcza nie
          znaja "nowinek" ze swiata rowerowego. Nalezy tu wspomniec, ze
          kilkanascie lat temu nie bylo samochodowych fotelikow dla dzieci a
          tym samym nie bylo zapisu w PORD. Podobnie jest ze swiatkiem
          rowerowym z tym, ze tu "postep cywilizacyjny" jest znacznie
          wolniejszy.
          • Gość: Maciux88 Re: Przyczepka rowerowa IP: *.lodz.mm.pl 15.12.07, 11:56
            Dzieki za wypowiedzi, ale chyba powinienem był bardziej sprecyzowac moje pytanie. Chodizlo mi o przyczepki rowerowe typowo trekingowe - takie jakie mozna zabrac na dłuzsza wyprawe i cieszyć się sprzetem zapakowanym nanią:)
            • Gość: Jacu Re: Przyczepka rowerowa IP: *.icpnet.pl 15.12.07, 12:36
              ExtraWheel się sprawdza - tak przynajmniej stwierdził znajomy który ciągnął taką
              jedną szosówką przez >6tyś km.
              • yostahoo Re: Przyczepka rowerowa 15.12.07, 13:23
                Dokładam z drugiej ręki pozytywną opinię dla ExtraWheel, także mój
                znajomek takiej uzywa i jest zadowolony.
          • Gość: Sławek Rz. Re: Przyczepka rowerowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.07, 14:11
            robertrobert1 napisał:
            > Ja bym byl ostrozny z ta wypowiedzia. Wprawdzie jest powiedziane,
            > ze dziecko nalezy przewozic w foteliku ale nigdzie nie ma
            > adnotacji, ze zabrania sie przewozic w przyczepkach...

Owszem, jest taka adnotacja, więc nie wprowadzaj ludzi w błąd.

USTAWA

z dnia 20 czerwca 1997r.

Prawo o ruchu drogowym.

(Dz. U. z dnia 19 sierpnia 1997 r.)

Art. 63

3. Zabrania się przewozu osób w przyczepie, z tym że dopuszcza się przewóz:

1) dzieci do szkół lub przedszkoli i z powrotem w przyczepie dostosowanej do przewozu osób, ciągniętej przez ciągnik rolniczy;

2) konwojentów, drużyn roboczych i osób wykonujących czynności ładunkowe w przyczepie ciągniętej przez ciągnik rolniczy pod warunkiem, że:

a. liczba przewożonych osób nie przekracza 5,
            b. osoby stojące trzymają się uchwytów,
            c. osoby nie znajdują się pomiędzy ładunkiem a przednią ścianą przyczepy,
            d. prędkość zespołu pojazdów nie przekracza 20 km/h.

4. Przepisów ust. 1-3 nie stosuje się do przewozu pojazdami Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej, Policji, Straży Granicznej, Służby Więziennej oraz straży pożarnej.

Prawo może i bzdurne, ale jednak jest.
            W razie spotkania z policjantem trzymającym się ślepo przepisów - mandat murowany.
            • marzena.sa Re: Przyczepka rowerowa 15.12.07, 16:37
              no pięknie, właśnie mam ten sam problem:
              co lepsze, przyczepka czy sakwy?
              sakwy (bylejakie) przerobiłam na pierwszej wyprawie i było ok., a
              teraz się zastanawiam co nabyć, porządne sakwy czy przyczepkę - ja
              się skłaniam w stronę sakw, mój facet rozważa przyczepkę ....
              .........
              • maciux88 Re: Przyczepka rowerowa 15.12.07, 16:52
                No właśnie o ten problem mi chodzi. Sakwy już są obcykane - i rozwazam zakup sakw firmy crosso albo jakiejś zajnej przyczepki i worka nieprzemakalnego. Co do samen przyczepki to mam nawet pomysl jak mozna takową zrobic i chyba nawet sie skusze na jej wykonanie. Wzorowałbym sie na takim modelu - www.velorestposten.ch/Zube%F6r/Anh%E4nger/images/Monoporter.jpg ale ulepszyłbym projekt o bandy - tak abym mozna tez bylo wrzucic ewentualnie sprzet "luzem"
                • marzena.sa Re: Przyczepka rowerowa 15.12.07, 16:56
                  podoba mi sie ... ale cały czas chciałabym wiedzieć jak TOTO się
                  spisuje w trasie, jak jest na podjazdach, i takie tam praktyczne
                  spostrzeżenia użytkowników ...
                  • Gość: Super Zgred Re: Przyczepka rowerowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.07, 17:29
                    Jeżżeli sakwy to oczywiście CROSSO. Są też inne marki np.ORTLIEB ale
                    są one bardzo,bardzo drogie. Crosso są bardzo dobre, sprawdzałem i
                    OK.
                    • marzena.sa Re: Przyczepka rowerowa 15.12.07, 17:40
                      no dobra, jeżeli wybiorę sakwy, to już wiem :))
                      .....................
                      ale proszę o dyskusję na temat:
                      ... wyzszości sakw nad przyczepką ...
                      ... albo odwrotnie ...
                      .................
                      :)))
                      • robertrobert1 Re: Przyczepka rowerowa 16.12.07, 11:16
                        Ja od lat jezdze z sakwami i nie widze zadnych wad czyli sa same
                        zalety. A oto kilka porownan:
                        1. Majac tradycyjny zestaw sakw z mapnikiem wlacznie mozesz na
                        bierzaco sledzic trase. Przy wylacznym posiadaniu przyczepki musisz
                        w celu kontroli trasy za kazdym razem zatrzymac sie, ustawic rower,
                        przejsc do przyczepki, wyciagnac wor transportowy, rozlozyc
                        zapiecie, wyjac mape i ...powtorzyc cala procedure tylko w odwrotnym
                        kierunku. Chyba nie musze umyslawiac, ze takie rozwiazanie jest
                        czasochlonne i bardzo meczace.

picasaweb.google.com/Robertnarowerze/RumuniaLipiec2007/photo#5116471797260401234

2. Jazda z sakwami ma kolejna zalete. Daje mozliwosc suszenia prania
                        w czasie jazdy. Ilosc miejsca jest przeogromna. W przyczepce ubrania
                        sa tylko w worach wiec nijak nie moga sie suszyc.

picasaweb.google.com/Robertnarowerze/RumuniaLipiec2007/photo#5120828775209476482

3. Kolejna sprawa. W sakwach masz mozliwosc przewozenia delikatnych
                        rzeczy typu jaja, chleb, bulka, sloiki, mapy, aparat etc. Osiaga sie
                        to przez mnogosc miejsca. W przypadku przyczepki i worow
                        transportowych wszystko jest stlamszone razem.

picasaweb.google.com/Robertnarowerze/RumuniaLipiec2007/photo#5120829853246268450

4. I jeszcze jedna zaleta wynikajaca niejako z pkt 3. W sakwach
                        mozesz wszystko miec olozone, posegregowane. Ja np:
                        - w jednej sakwie mam cala kuchnie z jedzeniem wlacznie.
                        - W drugiej mam apteczke techniczna i kosmetyczke.
                        - w trzeciej mapy, przewodniki, dziennik podrozny, aparat i
                        wszelkiego typy zasilacze
                        - w czwartej mam spiwor i ciepla odziez
                        - w kolejnej, mini sakwie przewoze recznik papierowy
                        - nastepna mini sakwa sluzy mi do transportu pieczywa i jaj
                        - etc

W przypadku przyczepki i tylko! 2 worow wszystko by musialo byc
                        wymieszane razem. Znalezienie czegos wiazaloby sie z ustawicznym
                        oproznianiem calego wora i ponownym jego pakowaniem. Absurd!

Tak wiec jak widac sakwy sa zdecydowanie bardziej uzyteczne niz
                        przyczepka z worami, nieprawdaz?
                        • Gość: Jacu Re: Przyczepka rowerowa IP: *.icpnet.pl 16.12.07, 14:56
                          > 1. Majac tradycyjny zestaw sakw z mapnikiem wlacznie mozesz na
                          > bierzaco sledzic trase.

Co za problem przyczepić mapnik albo gps na kierze...

> 2. Jazda z sakwami ma kolejna zalete. Daje mozliwosc suszenia
                          prania

Co za problem wrzucić wilgotne ciuchy bezpośrednio do siatki...

> 3. Kolejna sprawa. W sakwach masz mozliwosc przewozenia delikatnych

Co za problem wrzucić na przyczepkę dodatkowy mnieszy worek...
                          Wszystko można poukładać w mniejszych siatkowych workach, da się utrzymać
                          porządek zupełnie jak w 80L plecaku wyprawowym z 2 komorami.
                          Jak ktoś ma problem z porządkiem to nie ma zakazu przewozu 2 dużych i 2 małych
                          worków...

> Tak wiec jak widac sakwy sa zdecydowanie bardziej uzyteczne niz
                          > przyczepka z worami, nieprawdaz?

Nieprawdaż. Wyjątkowo tendencyjnie potraktowany temat.
                          • Gość: aronek Re: Przyczepka rowerowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.08, 10:43
                            dokladnie zgadzam w 100%
                            1 mapnik. kupilem mapnik i mam go niezaleznie od przyczepki.
                            na bagazniku na tym zdjeciu
                            www.welocypedy.pl/?x=galeria&p=img&id_img=312
                            mam mala torbe na rzeczy bardziej przydatne w ciagu dnia. jednak na kolejniej
                            wyprawie dolozoe do tego male sakwy po boku.

2 na przyczepce sama siatka nie wystarcza. i tak wiele rzeczy mocujesz gumami,
                            jak na sakwach. wiec co za problem ulozyc na przyczepce suszace sie rzeczy? lub
                            na bagazniku roweru.

3 w worach tez mozna przewozic delikatne. i powotrze - kto powiedzial ze na
                            przyczepce musza byc TYLKO wory?
                            do powyzszego zdjecia dokladam jeszcze to:
                            www.welocypedy.pl/?x=galeria&p=img&id_img=309
                            w worach mozna miec szereg mniejszych worow w ktorych wszystko jest poukladane.
                            sadzisz ze w sakwach crosso czy ortileb bedace duzymi worami mocowanymi do
                            bagaznika jest wiekszy pozadek?
                            pamietam zdjecie kolegi, ktory w sakwie crosso o pojemnosci 30 czy 40L wywalal
                            kolejno rzeczy. a opis byl "gdzies tutaj mialem ta sol"
                            niepozadek w sakwach to nie wynik konstrukcji sakwy czy wora na przyczepke :)

ja polecam uklad sakwowo-przyczepkowy.
                            nie ma co ukrywac ze wyladunek rzeczy z przyczepki jest klopotliwy.
                            na przyczepce trzymaj rzeczy uzywane tylko w trakcie postojow, noclegow.
                            w sakwach rzeczy z ktorych korzystasz czesto w ciagu dnia.

przyczepka ma inna zalete :)
                            na wyprawie 4-5 osob podjezdza pod supermarket.
                            zakupy to wyladowany wozek.
                            wez to teraz upchaj w sakwach :P
                            wiec sprowadzalo to sie do tego ze kazdy pakowal co mogl, a reszte bralem ja na
                            przyczepke.
                  • yostahoo Re: Przyczepka rowerowa 16.12.07, 12:28

...aby się przekonać ja sie jedzie z czyms takim mozesz ewentualnie
                    wypozyczyć ExtraWheel

extrawheel.com/wynajem.php
                • Gość: Jacu Re: Przyczepka rowerowa IP: *.icpnet.pl 15.12.07, 21:40
                  Polecam zapoznać się z treścią (gość zna się na rzeczy):
                  cyklotur.pl/igor/porady_przyczepka.htm
                  Od siebie dorzucę że z przyczepką tracisz możliwość jazdy w kolumnie (nikt za
                  tobą się nie schowa) co jest pewną niedogodnością. Więcej wad nie ma - to 3
                  kółko extrawheel jest przy obciążonym sakwami rowerze niewyczuwalne, nie wymaga
                  jakiejś szczególnej techniki jazdy.
                  Rower ma drastycznie niżej położony środek ciężkości i prowadzi się dużo lepiej
                  niż obciążony z sakwami.

Nie wiem jak inne konstrukcje, tą chwalą sobie wytrawni globtroterzy (wszyscy
                  których znam, a znam tylko dwóch o sportowo/wyczynowym podejściu do turystyki).

Jeśli masz trekinga to na mniejsze ciężary sakwy są bardziej praktyczne - można
                  montować 1 albo 2 - całość waży mniej, montaż/demontaż sakw Ortlieba trwa jakieś
                  3-5sekund, crosso troche dłużej.

Na duże ciężary i do sportowego roweru przyczepka będzie lepsza - na odludziu
                  jednak warto jednak zawsze mieć 2litrową sakwę na narzędzia i ciuchy.
                • Gość: diafora Re: Przyczepka rowerowa IP: *.toya.net.pl 09.02.08, 21:52
                  Od marca Extrawheels wprowadza nowy model przyczepki - dopasowanej do przewozu
                  sakw - modelu Crosso Expert.
                  Będę jedną z pierwszych właścicieli tejże :)
                  • nakole Re: Przyczepka rowerowa 09.02.08, 23:27
                    Jakies wiadomości spod lady? Na stronie producenta nie natrafiłem na
                    zapowiedź nowego modelu (może nie dość dokładnie szukałem)?
                    • maciux88 Re: Przyczepka rowerowa 10.02.08, 01:03
                      Diafora z tego co sie orientuje to wytrawna rowerzstka trekkingowa, wiec zapewne nakole, trafnie to ujales
                    • diafora spod lady :) 11.02.08, 07:23
                      Mam wiadomości z pierwszej ręki - dział marketingi Extrawheels :) Niewierni
                      Tomasze mogą sobie obejrzeć poglądowe filmy z przejażdżki z nawet taka przyczepką.
                      www.extrawheel.com/przyczepkireklamy.php
                      A co do nowości he he - jestem na bieżąco - o nowych sakwach Crosso Expert ( z
                      odpinanymi kieszeniami ! )też wiedziałam, zanim Sebastian wrzucił to na Stronę www.
                      Co do Extrawheels - konstrukcja będzie tak pomyślana, by nie było konieczności
                      wymiany szybkozamykacza na jakiś specjalny - ułatwi to zamianę koła z używanymi
                      w rowerze w razie awarii na trasie.
                      Nie mogę się już doczekać tego cudeńka!!!
            • robertrobert1 Re: Przyczepka rowerowa 16.12.07, 10:45
              I ja mam racje i Ty gdyz ja poruszam PORD odnosnie rowerow a Ty
              cytujesz odnosnie pojazdow silnikowych.
              Tak wiec wracajac do "swiata" rowerow zapisu odnosnie zakazu
              przewozu dzieci w przyczepkach rowerowych nie ma.
              • Gość: Sławek Rz. Re: Przyczepka rowerowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.07, 11:36
                Czy Ty potrafisz czytać ze zrozumieniem?...

W PORD nie występuje rozróżnienie na przyczepki ciągnikowe, rowerowe czy jakieś inne w kontekście przewożenia osób.
                Jest JEDEN przepis mówiący precyzyjnie o przewożeniu ludzi w przyczepach. KONIEC i KROPKA!

Jeśli mimo to nadal masz jeszcze wątpliwości do tego co napisałem, to zapoznaj się z tym:
                tinyurl.com/9j8qm
                Artykuł jest co prawda z 2005r., ale nadal aktualny, bo prawo pod tym względzie się nie zmieniło.
                • Gość: r Re: Przyczepka rowerowa IP: *.broadband.pl 16.12.07, 22:37
                  Oto zapis z linku

kodeksdrogowy.com.pl/obowiazujace/dzial2.html#rozdzial3oddzial11

2. Dziecko w wieku do 7 lat może być przewożone na rowerze, pod
                  warunkiem że jest ono umieszczone na dodatkowym siodełku
                  zapewniającym bezpieczną jazdę.

To jest jedyny zapis odnosnie przewozu dzieci na rowerze.
                  • Gość: Sławek Rz. Re: Przyczepka rowerowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.07, 23:08
                    r napisał(a):
                    > To jest jedyny zapis odnosnie przewozu dzieci na rowerze.

Zgadza sie: jest to przepis mówiący o przewożeniu dziecka NA rowerze.

Natomiast JEDYNY przepis regulujący przewóz osób W przyczep(ie)ce przytoczyłem już wcześniej.
                    • Gość: Jacu Re: Przyczepka rowerowa IP: *.icpnet.pl 17.12.07, 00:12
                      Stan prawny jest oczywisty, przewóz osób rowerem w przyczepce jest zakazany.

Art. 63. ust 3. Zabrania się przewozu osób w przyczepie, z tym że dopuszcza się
                      przewóz:

1. dzieci do szkół lub przedszkoli i z powrotem w przyczepie dostosowanej do
                      przewozu osób, ciągniętej przez ciągnik rolniczy;

2. konwojentów, drużyn roboczych i osób wykonujących czynności ładunkowe w
                      przyczepie ciągniętej przez ciągnik rolniczy pod warunkiem, że:

1. liczba przewożonych osób nie przekracza 5,
                      2. osoby stojące trzymają się uchwytów,
                      3. osoby nie znajdują się pomiędzy ładunkiem a przednią ścianą przyczepy,
                      4. prędkość zespołu pojazdów nie przekracza 20 km/h.

4. Przepisów ust. 1-3 nie stosuje się do przewozu pojazdami Sił Zbrojnych
                      Rzeczypospolitej Polskiej, Policji, Straży Granicznej, Służby Więziennej oraz
                      straży pożarnej.

Nie ma nad czym debatować, rower na drodze publicznej obowiązują PoRD które
                      jasno zakazują przewozu osób w przyczepkach. Idiotyczność tego przepisu również
                      nie budzi wątpliwości - podobno jesteśmy jedynym krajem w europie który tego
                      zakazuje.
                      • Gość: Sławek Rz. Re: Przyczepka rowerowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.07, 00:46
                        Jacu napisał:
                        > Nie ma nad czym debatować, rower na drodze publicznej obowiązują
                        > PoRD które jasno zakazują przewozu osób w przyczepkach.
                        > Idiotyczność tego przepisu również nie budzi wątpliwości - podobno
                        > jesteśmy jedynym krajem w europie który tego zakazuje.

Przepisy przytoczone przez Ciebie (i trochę wcześniej również przeze mnie ;-) ) są jednoznaczne.

"Dura lex, sed lex" - w tym przypadku można by to przetłumaczyć jako: "głupie prawo, ale prawo".
                        I dopóki nie zostanie ono zmienione, posiadacze przyczepek przewożący nimi dzieci po drogach publicznych muszą liczyć się z mandatem... :-(
                        • Gość: Maciux88 Re: Przyczepka rowerowa IP: *.gdynia.mm.pl 17.12.07, 01:38
                          Ale off top;]. Wracajac do tematu, rozumiem ze zdecydowana wiekszosc miala do czynienia z przyczepka rodzimą - extra wheel. Wiec moze ktos ma jakies doświadczenia z zagranicznymi produktami?
                          • Gość: Jacu Re: Przyczepka rowerowa IP: *.icpnet.pl 17.12.07, 01:56
                            Troche szacunku dla rodzimej myśli technicznej
                            - masz doskonały produkt Polski, bardzo lekki, w bardzo atrakcyjnej cenie a ty
                            sie zastanawiasz nad hamerykańskimi - wstydź się ;)

Zawsze możesz zapłacić w euro czy dolarach ;)
                            • maciux88 Re: Przyczepka rowerowa 17.12.07, 02:09
                              wiesz, ja z checia bym kupil nasz produkt, ale jestem jeszcze na garnuszku rodzicow a z tego co sam sobie zarobie po prostu szoda mi wydawac na tą przyczepke. Mysle ze za 2 moze 3 lata sytuacja sie zmieni i bede juz na swoim i wtedy bede mogl sobie na takie rzeczy odkladac pieniążki. Na tę pore szukam jakiegos dobrego rozwiazania - najlepiej prostego, ktore mozna skopiowac i wykonać samemu w warsztacie z drobną pomocą spawarki TIG;]
                              • Gość: Sławek Rz. Re: Przyczepka rowerowa IP: *.zeo.pl 17.12.07, 10:13
                                Może to Ci pomoże: :-)
                                www.bobtrailers.com/trailers/trailers.php
                                www.weber-products.de/monoporter/index.html
                          • Gość: marcin ha Re: Przyczepka rowerowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.07, 18:26
                            Gość portalu: Maciux88 napisał(a):

> Ale off top;]. Wracajac do tematu, rozumiem ze zdecydowana
                            > wiekszosc miala do czynienia z przyczepka rodzimą - extra wheel.
                            > Wiec moze ktos ma jakies doświadczenia z zagranicznymi produktami?

Owszem - o tyle, że np. BOB-a nie da się przyczepić do roweru w niektórych
                            sytuacjach. Np. ja mam bagażnik tylny (SL Bike) do którego zaczep BOB-a nie
                            pasuje i musiałbym wybierać jedno ALBO drugie.

Praktycznie wszystkie przyczepki poza Extrawheelem są mocowane na sztywno. To
                            wada: uderzone przez samochód, zaczepione o coś itp. ciągną za sobą
                            nieodwracalnie rowerzystę. IMHO w kategorii przyczepek jednokołowych Extrawheel
                            jest najlepszy na świecie, nawet pamiętając o jego wadach (kordura, siatki, b.
                            słabe koło fabryczne).

Chyba, że chcesz jeździć z dwukołową przyczepką - tu najlepsze są zagramaniczne,
                            ale dwukołowe to inna bajka. Inne możliwości, inne zastosowania, inne (liczne)
                            wady i - z drugiej strony - zalety, których jednokółki nie mają. Zobacz na
                            www.rowery.org.pl - tam jest pare tekstów o przyczepkach (dział porady).

marcin ha
                            www.rowery.org.pl
              • Gość: Jacu Re: Przyczepka rowerowa IP: *.icpnet.pl 16.12.07, 15:00
                W PORD nie ma świata rowerów... jeśli nie jest explicite napisane że nie dotyczy
                rowerów to dotyczy...
                • Gość: marcin ha Re: Przyczepka rowerowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.07, 18:20
                  Gość portalu: Jacu napisał(a):

> W PORD nie ma świata rowerów... jeśli nie jest explicite napisane
                  > że nie dotyczy rowerów to dotyczy...

Czołem,

Przepis dotyczy WSZYSTKICH pojazdów, czyli explicite także rowerów a wyjątki są
                  wymienione w ustawie - przyczepy holowane przez ciągniki rolnicze. No i pojazdy
                  "mundurowe". Niestety, bzdura ale kosztowna - mandat jest 100-300 PLN.

Jeśli chodzi o przyczepki bagażowe - używam extrawheel i na stronie u siebie
                  popełniłem na jej temat tekst. IMHO są sytuacje kiedy przyczepka jest jak
                  najbardziej przydatna, ale czasami to tylko ekstra 5 kg bagażu ;-)

marcin ha
                  www.rowery.org.pl
      • Gość: gość Re: Przyczepka rowerowa IP: *.aster.pl 09.02.08, 18:45
        A co sądzicie, o jednokołowej przyczepce, np. coś takiego: www.allegro.pl/item304673620_przyczepka_rowerowa_jednokolowa_a_la_bob_warszawa.html
        • Gość: Jacu Re: Przyczepka rowerowa IP: *.icpnet.pl 10.02.08, 01:43
          Wygląda tandetnie, jest nitowana i droga...
          do tego w konstrukcji widać kawałki do mocowania belek stropowych i inne dziwactwa.

Nie budzi zaufania... zrobiona w domu bez narzędzi, więc pewnie i bez wiedzy. Po
          prostu poszedł do castoramy/praktikera/leroy'a, kupił pare kilo stali i sklecił
          tak dobrze jak potrafił bez narzędzi (pomijając brzeszczot, nitownicę i ołówek).
          Używanie nitów w takiej konstrukcji nie wróży jej długiego i bezproblemowego życia.

Sam osobiście lubię robić takie wynalazki, ale rozpadająca się przyczepka może
          spowodować spory problem i skutecznie zniweczyć urlop.
          • Gość: kondor Re: Przyczepka rowerowa IP: *.interq.pl 10.02.08, 12:00
            Było to sporo lat temu.Kumpel przyczepił podobną przyczepkę do
            swojego komarka i po ziemniaki na wioskę pojechaliśmy.Już na samą
            myśl ciarki mnie przechodziły co się może po drodze przydarzyć.Pora
            wieczorowa była i w drodze powrotnej tak ze 2 km przed metą
            przyczepka na wyboju podskoczyła,a kartofelki zamiast w piwnicy to
            po drodze się rozsypały.Dyszel skończył swój żywot.
            Co do wskazanej przyczepki to jak na mój gust na dalekie wyprawy się
            nie nadaje.
            • marzena.sa Re: Przyczepka rowerowa 14.02.08, 09:09
              już ją mam!
              www.extrawheel.com/.......
              po próbnej opowiem :))
              • marzena.sa Re: Przyczepka rowerowa 14.02.08, 09:14
                www.extrawheel.com/
              • Gość: diafora Re: Przyczepka rowerowa IP: *.lodz.mm.pl 14.02.08, 22:02
                jak wrażenia ? Była już ta próbna jazda?
              • Gość: Sławek Rz. Re: Przyczepka rowerowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.08, 09:00
                marzena.sa napisała:

> po próbnej opowiem :))

Czekamy z niecierpliwością...
                • marzena.sa Re: Przyczepka rowerowa 16.02.08, 00:23
                  jeszcze chwila, pierwszy wypad z namiotem, jeszcze chwila .... :)
                  • Gość: marcin ha Re: Przyczepka rowerowa IP: *.gprs.plus.pl 16.02.08, 11:07
                    Czołem,

ja bym radził tę próbną jazdę (a nawet jazdy) zrobić ZANIM wybierzesz się z
                    namiotem. Extrawheel wymaga dość precyzyjnego pakowania (z mojego doświadczenia:
                    ciężkie na sam dół i jak najbardziej do przodu). Warto to przećwiczyć "na
                    sucho", podobnie jak jazdę z dużym ciężarem i samo przypinanie i wypinanie
                    przyczepki. Na stronie u mnie jest recenzja Extrawheela (maj 2007) i parę uwag,
                    które mogą być pomocne w jego eksploatacji. Podobno może się też okazać, że
                    trzeba wyregulować (dokręcić) sam zaczep/dyszel.

Miłego jeżdżenia z przyczepką ;-)

pozdrower,

marcin ha
                    www.rowery.org.pl
                    • marzena.sa Re: Przyczepka rowerowa 17.02.08, 17:10
                      jasne, pierwsza-pierwsza będzie "tam i z powrotem", natomiast
                      prawdziwa pierwsza to będzie wypad z jednym noclegiem z namiotem w
                      promieniu 30-50 km od domu, gdzie wszystko się okaże ... :))
                      co do pakowania ... hmmm, przerabiałam kiedyś taki przedmiot jak
                      fizyka :))) poza tym podobnie pakuje się sakwy, plecak na pieszą
                      wędrówke itd. Ciężkie na dół, równy rozkład ... Przyczepkę
                      instalujemy do roweru mojego faceta, ja mam nieduże sakwy na
                      podręczne niezbędniki i tyle. Na naszej pierwszej wyprawie rowerowej
                      mieliśmy byle-sakwy ...
                      picasaweb.google.pl/mala.sawicz
                      a i tak było pięknie :)
                      ...........
                      dzięki za porady, jako nowicjusz rowerkowy wiele się na tym forum
                      dowiedziałam i cały czs dowiaduje ...
                      jestem uzależniona coraz bardziej i chyba sobie zażyczę coby
                      pochować mnie z moją kobyłką jak nie przymierzając książe
                      scytyjski ... hehe, facetowi daruję!
                      .........
                      pozdrawiam
                      M.

• turbomini Re: Przyczepka rowerowa 18.02.08, 20:21
                        Jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami owej przyczepki. Spisała się nieźle, również
                        w górach. Jeśli chodzi o filmik instruktażowy, to faktycznie wygląda imponująco,
                        w rzeczywistości jest jednak parę mankamentów. Po pierwsze, trzeba uważać na
                        obciążenia. Filmik nie był chyba kręcony przy dużych obciążeniach, a przecież
                        właśnie po to większość z nas kupuje tą przyczepkę. My przy większych
                        dociążeniach musieliśmy spinać dodatkowo od góry siatkę na wory, bo inaczej
                        tarło nam koło. Takie rozwiązanie jest chyba również zastosowane w tym filmiku,
                        o ile pamiętam. Jeśli chodzi o jeżdżenie na piaszczystej powierzchni, to też bym
                        nie szarżowała, bo piasek dostaje się między zaczepy i zaczyna się tarcie.
                        Reszta bez zastrzeżeń. Przyczepka się nie wypina, jest lekka, łatwo się nią
                        manewruje (trzeba się nauczyć stawiania roweru z przyczepką :)), budzi sensację,
                        ludzie chcą sobie z tobą robić zdjęcia :), i na pewno odciąża znacznie rower.
                        Jest również udogodnieniem w przypadku, kiedy nie chcesz mieć nic na tylnym
                        kole, np. bagażnika. Aha, ze względu na żółty kolor worów wszyscy myślą, że
                        jedziesz uprawiać windsurfing...nieważne, że śródlądowy ;). Za to mieliśmy
                        problem z transportem tego w pociągach, o samolocie nie wspomnę. Zależy kto
                        czego oczekuje, my jesteśmy zadowoleni.
                        Jest również trochę wątków na ten temat na forum Turystyka Rowerowa.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka