Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Rower miejski

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.08, 16:06
    Witam, wiem, że wątki w rodzaju "jaki rower za tyle, a tyle?" pojawiają się często, ale odpowiedzi o interesujący mnie rower nie znalazłem, pozwolę więc sobie zapytać.

Zamierzam zakupić na wiosnę (więc już bardzo wkróctce) rower do jeżdżenia przede wszystkim po asfalcie, czasami leśne dróżki, ale żaden hardcore. Co do "specyfikacji" to zależy mi na przeżutce w piaście (5 lub 7 "biegów" zupełnie mnie zadowala), ważę sporo tak ok. 100 kg, acha cena jaką chciałbym wydać ogranicza się do 1400-1500 pln.

Na jakie solidne rowery, które mogłyby spełnić powyżej wskazane warunki warto zwrócić uwagę?
    Obserwuj wątek
      • Gość: bajbus Re: Rower miejski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.08, 17:03
        Twoje wymagania nie są wielkie (tzn. nie ma problemu wagi, wytrzymałosci czy
        innych zaawasowanych cech roweru), a potrzeby na tyle sprecyzowane, że nie widze
        problemu żebys sam sobie poszukał takiego roweru. Cena podana przez ciebie jest
        już na tyle wysoka, że w grę nie wchodzą marketowe szmelce tylko już markowe
        rowery, których oferta w tym segmencie jest bardzo podobna i szeroka (unibike,
        kellys, kross, giant, author itp itd...). Jedyne co to można poszukać jakiejś
        okazji (np wyprzedaż modeli z 2007 roku i nie sugeruj sie ceną katalogową), ale
        tego za Ciebie nikt nie zrobi.
        a konkretnie może np taki www.unibike.pl/nexus7rgts.html

Poza tym zawsze istnieje możliwość kupienia używanego roweru...
      • Gość: siur_kowski Re: Rower miejski IP: *.as.kn.pl 27.01.08, 20:02
        Jeżeli nie będzie za mały...

www.allegro.pl/item302288782_avenue_2008r_nexus_7_19cali_jedyna_w_kraju_okazja.html

:-)
      • Gość: siur_kowski Re: Rower miejski IP: *.as.kn.pl 27.01.08, 20:04
        Ten jest trochę większy:

www.allegro.pl/item302807886_batavus_nexus_7_20_5cala_jedyna_w_kraju_okazja.html

• Gość: siur_kowski Re: Rower miejski IP: *.as.kn.pl 27.01.08, 20:08
        I inne rowery tego sprzedawcy przejrzyj.

I jeszcze ten Peugeut. Damski, ale jako kawał chłopa powinieneś
        lubić jeździć na damkach :-D
      • Gość: przestroga Uwaga na holenderskie rowery sprzedawane w Polsce IP: *.acn.waw.pl 28.01.08, 12:42
        Odnośnie propozycji siur_kowski'ego:
        Qba, pamiętaj, że ceny używanych zachodnioeuropejskich rowerów oferowane przez
        pośredników w Polsce są MOCNO zawyżane! Nie warto u nich kupować.

Dodatkowo trzeba pamiętać, że często stan roweru nie jest tak dobry, jak
        obiecuje sprzedawca. I bardzo często rowery te pochodzą z kradzieży.
        • Gość: siur_kowski Re: Uwaga na holenderskie rowery sprzedawane w Po IP: *.vlan15.corcoran.lubman.net.pl 29.01.08, 10:20
          A gdzie dowody, panie sprzedawco nowych rowerów? Obniż razem z
          producentem ceny, to ludzie będą kupować u was, a nie z drugiej
          ręki.
          • Gość: wwwwwwwww Re: Uwaga na holenderskie rowery sprzedawane w Po IP: *.net2u.pl 29.01.08, 11:51
            ceny używek które podaleś wcale nie sa niskie. Wiecje IMO sa bardzo wysokie.
            Za podobna da sie wychaczyć równie dobry rower w sklepie choć faktem jest ze nie tak efektowny (choć to kwestia gustu).
            Ale przynajmniej mozna sie przymierzyc i sprawdzic czy pasuje czy jest wygodny. Rozczarownie z zakupów na odleglość moze w tym wypadku wiele kosztować.

Poza tym w tym wypadku nie wie sie co tak naprawde sie kupuje, nie ma serwisu/gwarancji, a czesto do wymiany sa np: opony, detki, ect. Warto zauważyć iż wilobiegowe piasty w wypadku awarii wymagaja serwisu którego wiele zakładów nie chce sie podejmować.

Zadna okazja.
            • Gość: siur_kowski Re: Uwaga na holenderskie rowery sprzedawane w Po IP: 212.182.117.* 29.01.08, 15:47
              Masz rację, nie przeczę, jednak ja kupuję na allegro prawie
              wyłącznie towar, który mogę odebrać osobiście, czyli sprzedawany w
              moim mieście. W ten sposób zabezpieczam się przed niespodziankami.
              Te rowery z allegro mają wyjątkową formę, dlatego zwróciłem na nie
              uwagę. Poza tym, nie jest raczej łatwo znaleźć nowy rower z napędem
              planetarnym w tej cenie. "Klasyczne" napędy to co innego...
              • Gość: przestroga Jaki masz cel wprowadzając autora wątku w błąd? IP: *.acn.waw.pl 29.01.08, 20:13
                Gość portalu: siur_kowski napisał(a):

> Poza tym, nie jest raczej łatwo znaleźć nowy rower z napędem
                > planetarnym w tej cenie.

Łatwo. Nawet w niższej cenie. Z porządnym osprzętem shimano. Spory wybór nowych,
                nieużywanych. Do tego gwarancja. Przejdź się po sklepach, sprawdź.

Jaki masz cel wprowadzając autora wątku w błąd?
          • Gość: przestroga Nie kupujcie przez polskich pośredników IP: *.acn.waw.pl 29.01.08, 14:39
            Siur, drogi sprzedawco rowerów z allegro, nie denerwuj się

Nie twierdzę, że nie warto kupować używanych holenderskich rowerów. Twierdzę, że
            nie warto tego robić u polskich pośredników. Z powodów, które wymieniłem. I też
            z powodów, które wypisał Ci "wwwwwwwww".

A producenci sprzedają w Polsce NOWE rowery z GWARANCJĄ i możliwością obejrzenia
            roweru na żywo w sklepie, o podobnych parametrach do tych używanych i to w
            podobnych lub NIŻSZYCH cenach. Dlatego ludzie kupują chętnie nowe rowery.
            • Gość: siur_kowski Re: Nie kupujcie przez polskich pośredników IP: 212.182.117.* 29.01.08, 15:52
              A ja nie twierdzę, że warto kupować rowery na allegro. Pytałem o
              dowody, że są złej jakości i kradzione. Trzepać jęzorem łatwo, tylko
              czy możesz tę trzepanię udowodnić?
              • Gość: przestroga wygląda jakbyś drżał ze strachu IP: *.acn.waw.pl 29.01.08, 20:08
                Wygląda, jakbyś coraz bardziej się denerwował. Spokojnie, człowiek pyta o radę.
                I tyle. Nikt tu nie będzie na polecanego przez Ciebie sprzedawcę nasyłał
                policji, nie obawiaj się aż tak. Chyba, że masz czego.
                • Gość: siur_kowski Re: wygląda jakbyś drżał ze strachu IP: *.as.kn.pl 29.01.08, 20:49
                  Hahahahaha!!!!
                  Tak, mam się czego obawiać: spotkań z nieodpowiedzialnymi za słowa
                  idiotami. A ty jakoś mało rozgarnięty jesteś, bo sensu zrozumieć nie
                  potrafisz. I odważny na odległość. Z gatunku małych kreatur
                  korzystających z anonimowości internetu. Więcej się do ciebie nie
                  odezwę, to poniżej mojej godności.
                  • Gość: Jacu Re: wygląda jakbyś drżał ze strachu IP: *.icpnet.pl 30.01.08, 02:23
                    Drogie dzieci, nie kłóćcie się ;)

A rowerki ciekawe, niebanalne - sprzedawca trafił do ulubionych ;)
                    • Gość: Mieszkałam w Holan Kradzieże rowerów w Holandii to plaga! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.08, 14:05
                      Cieszę się, że ktoś uprzedza o tym, jakie pochodzenie ma wiele ze sprzedawanych
                      używanych rowerów holenderskich.
                      Kradzieże rowerów w Holandii to plaga!
                      Wiele z nich trafia na sprzedaż z powrotem w Holandii, można je kupić za grosze.
                      A część jest wywożona poza granice Holandii.
                      Z uwagi na powszechne kradzieże, kupując używany rower holenderski, wymagałabym
                      od sprzedawcy jakichś dokumentów potwierdzających, że wszedł w posiadanie roweru
                      legalnie.
                      • Gość: Jacu Re: Kradzieże rowerów w Holandii to plaga! IP: *.icpnet.pl 02.02.08, 14:43
                        Niby jakich dokumentów...

Nie istnieją żadne obostrzenia w handlu rowerami, nie ma ewidencji, rejestracji,
                        jakiegokolwiek potwierdzenia własności.

Paragon dowolnej treści może wystawić każdy.
                        • Gość: Mieszkałam w Holan Jak nie dać sobie wcisnąć kradzionego roweru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.08, 11:04
                          Na szczęście to już problem sprzedawcy, by przekonać klienta do roweru i jego
                          pochodzenia.

Z resztą w przypadku rowerów nie składanych z części, niedawno kupionych, prawie
                          nowych, które sprzedawca zachwala
                          "przejechal jakies 100km po miescie"
                          "jest w bardzodobrym stanie, wyglada i jedzi jak nowy, igielka, jest naprawde w
                          swietnym stanie , ani jednej ryski na lakierze, nie wymaga nakladow fonansowych,
                          aktualnie przygotowany do sezonu wiosennego"
                          sprzedawca pewnie nie będzie miał kłopotów z przedstawieniem np. paragonu zakupu
                          czy gwarancji (choćby już wygasłej).
                          O ile rower rzeczywiście nie jest kradziony.

A jak Ty proponujesz się zabezpieczyć, by nie dać sobie wcisnąć kradzionego roweru?
                      • Gość: Mieszkam na Marsie Re: Kradzieże batonów na Marsie to plaga! IP: *.as.kn.pl 02.02.08, 21:13
                        Kradzieże batonów na Marsie to plaga!
                        Wiele z nich trafia na sprzedaż z powrotem na Marsa, można je kupić
                        za grosze. A część jest wywożona poza granice Drogi Mlecznej.
                        Z uwagi na powszechne kradzieże, kupując baton Mars wymagałbym
                        od sprzedawcy jakichś dokumentów potwierdzających, że wszedł w
                        posiadanie batona legalnie.
                        • Gość: jacki To była reklama sprzedawcy z allegro IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 05.02.08, 13:45
                          hohoho, Pan siur_kowski vel IP: *.as.kn.pl żywo reaguje na każdą uwagę nt
                          sprzedaży kradzionych rowerów.

Pomyślałby kto, że jednak trzeba zlecić kontrole tego sprzedawcy zaborski1 z
                          allego, którego Pan siur_kowski reklamuje.

A i tak zareklamowane rowery się nie sprzedały. Albo zaborski1 sprzedał je poza
                          allegro, w końcu na swoich aukcjach nalega na kontakt poza allegro "zadajesz
                          pytanie na email podaj nik i numer telefonu to moze przyspieszc sfinalizowanie
                          tranzakcji".
        • Gość: gonzo Re: Uwaga na holenderskie rowery sprzedawane w Po IP: *.ztpnet.pl 29.01.08, 20:23
          www.giant-bicycles.com/pl-PL/bikes/lifestyle/1983/31523/A
          ja Ci proponuję to, rower do którego nie musisz dokładać nawet
          złotówki, w Zielonej Górze kosztuje 1999,90 zł.
          • Gość: siur_kowski Re: Uwaga na holenderskie rowery sprzedawane w Po IP: *.as.kn.pl 29.01.08, 21:26
            Quba chce wydać 1500,- więc ten Giant jest trochę za drogi. Może
            Tourer 2.0 będzie tańszy?
            Nowego do 1.500,- można dostać Arkusa Classica, Kros Deco, Merida
            City 9300 08...
      • Gość: przestroga Qba, jesteś w komfortowej sytuacji. IP: *.acn.waw.pl 29.01.08, 14:49
        Qba, jesteś w komfortowej sytuacji. Mając tyle pieniędzy do dyspozycji na rower
        o takich parametrach (niewyśrubowane wymagania) i jeszcze wiele tygodni do
        rozpoczęcia sezonu rowerowego, na pewno znajdziesz coś satysfakcjonującego Cię.

Odwiedź kilka sklepów, przyjrzyj sie ofercie.
        Przejedź się na kilku rowerach.
        Poczytaj, jakie rozwiązania ludzie polecają.
        Pamiętaj, że jeśli producent lub zakład montujący jest polski, to mogą Ci złożyć
        rower o pożądanych prze Ciebie parametrach, osprzęcie (np. ilość biegów, rodzaj
        hamulców, siodełko, kierownica, ewentualnie dodatkowe wyposażenie - choć to
        można sobie potem dokupić i domontować samemu). Nawet jeśli taka konfiguracja
        nie występuje w katalogu.
      • jano0244 Re: Rower miejski 30.01.08, 14:13
        W zeszłym roku zakupiłem żonce rowerek miejski Kross Mansfield Park
        Pro. Kosztował 1399 PLN. Ten model w tym roku kosztuje już około 200
        PLN mniej. Rowerek kompletnie wyposażony (osprzęt naprawdę dobrej
        klasy) z przerzutkami w tylnej piaście (7 biegów). Zonka jest
        wniebowzięta, a i ja lubię sobie nim czasami polatać. Jako rower
        miejski oraz na łagodny teren na pewno sobie poradzi. Polecam
        zwrócić na niego uwagę.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka