Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Centrowanie koła

11.09.03, 12:12
    Czy jest to trudna sprawa ? Chciałabym sobie sama wycentrować, ale nie wiem,
    czy ma to sens !!! Ale w sumie dobrze jest się nauczyć...
    Obserwuj wątek
      • robertrobert1 Re: Centrowanie koła 11.09.03, 13:30
        Aby wycentrowac dobrze kolo nalezy:
        1. co nieco wiedziec o sposobie centrowania,
        2. miec cierpliwosc
        3. oczywiscie narzedzia.

ad 1. Trzeba wiedziec, ze kolo ninacentowane kolo oprocz bic poprzecznych moze
        miec rowniez bicia pionowe i te wlasnie na pierwszym miejscu nalezy usuwac.

ad.2 zentrowane jest zmudne bowiem po kazdorazowym naciagnieciu badz
        odpuszczeniu musisz sprawdzic bicia na calym kole.
        ad. 3 najlepsz bylaby centrownica ale i domowym sposobem, czyli po prostu na
        rowerze, uda ci sie wczesniej czy pozniej nacentrowac kolo.

• kelo Re: Centrowanie koła 11.09.03, 13:38
          Małe bicia osiowe centruję sam. Większe w serwisie za 15 zł. Do tego naprawdę
          trzeba cierpliwości.
      • stefan4 Re: Centrowanie koła 11.09.03, 14:14
        hejho:
        > Czy jest to trudna sprawa ? Chciałabym sobie sama wycentrować, ale nie wiem,
        > czy ma to sens !!! Ale w sumie dobrze jest się nauczyć...

Ma właśnie taki sens, jak piszesz: żeby się nauczyć. Ja to robiłem kilka razy,
        ale na ogół oddaję koło do magika. Jemu to zajmuje kilkanaście minut, mnie
        zajmuje ok. dwóch godzin (jedno koło), być może jestem antytalentem. Jednak raz
        poprawiałem po magiku, który zrobił źle.

Jest to ćwiczenie na nerwy i staranność. Wobec tego opłaca się zapewnić sobie
        relaksujące warunki. Trzeba wygodnie siedzieć, ma z cicha grać kojąca muzyczka
        i należy mieć pod ręką dużą ilość herbaty lub innych napojów poprawiających
        nastrój (zależnie od osobistych upodobań). Koło BEZ OGUMIENIA zamontować w
        widelcu roweru postawionego na głowie; tylne koło też w przednim widelcu, bo tam
        jest łatwiejszy dostęp. Ja wiem, że w warsztatach centrują nie zdejmując
        ogumienia, ale ono przeszkadza, więc łatwiej jest bez niego.

Kluczem do szprych wykonywać po ćwierć obrotu na każdej szprysze opuszczając te,
        które są mocniej naciągnięte niż sąsiadki. Stale kontrolować:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka