Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

ja i moje majtki

14.06.08, 19:42
    Jezdze na spacery, takie do 100 km, w bawelnianych bokserkach i na to
    przewiewne bawelniane lekko dziurawe spodenki. Od czasu jak mam żelowe
    siodełko niczego sobie nie obtarłem. No i co chwila wyprzedzam takich jakichś
    kolesi z pampersem. Po co im to jest potrzebne ? Czy są jakieś przyjemności
    których ja bez tego pampersa nie doswiadczam ? Czy moze im ten pampers ma
    chronic czule miejsca przy ewentualnej wywrotce ?
    Obserwuj wątek
      • Gość: bastardo Re: ja i moje majtki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.08, 22:00
        jeżdze z pampersem. ale w sumie nie wiem po co. Szybciej od tego na pewno się
        nie jeździ.
        • Gość: bezpampersowiec Re: ja i moje majtki IP: *.chello.pl 14.06.08, 23:40
          Ja też się zastanawiam czy to li tylko kwestia mody te pampersy.
          Pierwsze co musiałbym pokonać to zakładanie ich bez bielizny - dziwnie tak jakoś
          i nie wiem czy higienicznie.
          Jedyne co, to może sa one z takiego materiału że pot szybko wyparowuje, bo
          normalnie ostro dajac to pot jakoś z części ciała na która nakłada się pampersy
          lub zwykły zestaw bielizna i szorty się wydobywa. Z drugiej strony ta pianka to
          wręcz wchłania i przechowuje pot, więc sam nie wiem. Możliwe ze dlatego, że nie
          używałem jeszce pampersów.
          Jedno wiem na pewno - człowiek jest wiele w stanie zrobić i znieść, jeśli jest
          przekonany, że tak trzeba, że to świadczy o rozeznaniu w dziedzinie w której
          przejawia aktywność i gdy taka presja środowiska lub środowiskowych magazynów
          (często poprzez sponsorowane artykuły).
        • Gość: Jacu Re: ja i moje majtki IP: *.icpnet.pl 15.06.08, 11:49
          W obcisłym jeździ się szybciej - są sporo mniejsze opory powietrza.

Do tego jest po prostu wygodniej.
          • Gość: bastardo Re: ja i moje majtki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.08, 12:00
            > W obcisłym jeździ się szybciej - są sporo mniejsze opory powietrza.
            >
            > Do tego jest po prostu wygodniej.

z tym się mogę zgodzić, ale odnosiłem się do samego pampersa
          • Gość: wwwwwww Re: ja i moje majtki IP: *.net2u.pl 16.06.08, 15:22
            > W obcisłym jeździ się szybciej - są sporo mniejsze opory powietrza.

LOL

Sporo to znaczy ile? Jakie są różnice?
            Ile mozna zaoszczędzić czasu/energi jadać w obcisłych gaciach a ile stracić jadąc w "plażowych" spodenkach?

• Gość: Jacu Re: ja i moje majtki IP: *.icpnet.pl 16.06.08, 21:10
              Coś mi się wydaje że jak zwykle chcesz się czepiać, ale odpowiem.

Przy sprintach różnice będą około 1s/km, choć oczywiście wszystko mocno zależy
              od konkretnych ciuchów i prędkości względem wiatru.

Źródło:
              www.cyf-kr.edu.pl/rowery/fizyka4.html
              A jak źródło ci się nie podoba to za odrobinę kasy tu ci odpowiedzą dokładniej:
              www.ilot.edu.pl/STRPOL/aero_p.htm
              Tyle w tym temacie z mojej strony.
              • Gość: wwwwwwwwwwww Re: ja i moje majtki IP: *.net2u.pl 17.06.08, 08:45
                od razu czepiać - poprostu jak czytam czymś to zamiast takich eufemizmów jak wiele/dużo/ect wolałbym czytać konkrety -

Ale w temacie - dwie sprawy:
                - mowa o kompletnych strojach wraz z kaskami ("Należy zwrócić uwagę na trzy elementy: bardzo obcisły i gładki ubiór, specjalny aerodynamiczny kask oraz buty o specjalnie dobranych opływowych kształtach.") oraz rowerami do czasówek - gdzie pozycja jest zasadniczo odmienna.
                - ale co ważniejsze zwróć uwagę iż dane te są podawane dla prędkości 50km/h - tutaj fktycznie aerodynamika ma już spore znaczenie - ale przy jezdzie terenowej czy też turystyczno rekraacyjnej jest praktycznie pomijalna.
                • Gość: xxx Re: ja i moje majtki IP: *.adsl.inetia.pl 17.06.08, 11:59
                  > - mowa o kompletnych strojach wraz z kaskami ("Należy zwrócić uwagę na trzy ele
                  > menty: bardzo obcisły i gładki ubiór, specjalny aerodynamiczny kask oraz buty o
                  > specjalnie dobranych opływowych kształtach.") oraz rowerami do czasówek - gdzi
                  > e pozycja jest zasadniczo odmienna.
                  > - ale co ważniejsze zwróć uwagę iż dane te są podawane dla prędkości 50km/h - t
                  > utaj fktycznie aerodynamika ma już spore znaczenie

no my tak co tydzien jeździmy na grzyby z całą rodzinką, tylko babcia troche
                  odstaje bo jeździ z prędkością 45 km/h, ale to pewnie dlatego, że nie lubi
                  obcisłych ciuchów (ale wybaczamy jej bo jest staromodna)
      • Gość: wolf Re: ja i moje majtki IP: *.adsl.inetia.pl 15.06.08, 01:04
        Zazdroszczę, ja np. już po 20-30 km w zwykłych spodenkach mam na nich mokrą plamę - zwłaszcza przy wysoich temp.(uprzedzając pytania, nie z moczu;) a w pampersach nie ma tego problemu. I to, jak dla mnie, wystarczający powód :)

A żelowych siodełek nie trawię, parę razy korzystałem
        • tiresias Re: ja i moje majtki 15.06.08, 10:05
          żelowe siodełka to dobra droga do hemoroidów. patrz tu:
          www.wrower.pl/sprzet/siodelko/siodelko.php
          a twarde siodełko po 50 km może dać się we3 znaki, stąd tzw. pampers. ja widze
          bardzo dużą różnicę. ale ludzie to tak mają, że co jeden to inna dópa...
      • Gość: Sławek Rz. Re: ja i moje majtki IP: *.zeo.pl 16.06.08, 08:00

> ... No i co chwila wyprzedzam takich jakichś kolesi z pampersem...

To od nóg, a nie od "pampersa" zależy, jak szybko się jedzie.

> Po co im to jest potrzebne ?

Znam takich, co jeżdżą w ciuchach roboczych i gumiakach i twierdzą, że jest im wygodnie. Jak widać można i tak, tylko tylko po co?

Jak już pisałem w innym wątku, "pampers" jest po to, by lepiej odprowadzać pot. Jak pod tyłkiem jest sucho to komfort jazdy jest znacznie wyższy, a prawdopodobieństwo powstania otarć lub odparzenia tyłka jest znacznie mniejsze.

Bawełna ma to do siebie, ze bardzo dobrze chłonie wilgoć i trzyma ją bardzo długo. W takim momencie bawełniane spodenki (czy też koszulka) zamieniają się w mokrą szmatę mogącą spowodować np. wychładzanie organizmu i bolesne otarcia.

Spróbuj kiedyś jazdy w takich typowych ciuchach rowerowych, a może się przekonasz :-)
      • Gość: XP Re: ja i moje majtki IP: 213.17.179.* 16.06.08, 08:30
        kontrarian napisał:

> No i co chwila wyprzedzam takich jakichś
        > kolesi z pampersem.

Z dwulatkami się porównujesz?
        • uruk-hai Re: ja i moje majtki 16.06.08, 12:55
          Wyznawcom higieny polecam wrzucić do spodenek-pampersa dodatkowo ...
          podpaskę, zachęcony przez rowerzystki stosuję tą technologię z
          powodzeniem od kilku sezonów. Trzeba się tylko na początek
          trochę ... przełamać :P . Najlepiej mieć jakąś conajmniej 'stałą'
          koleżankę u boku i czerpać z jej zapasów :D
          • Gość: ocia Re: ja i moje majtki IP: *.mofnet.gov.pl 16.06.08, 13:19
            O! tego nie próbowałam, może dlatego że jako kobieta zaczęłam od
            spodenek z typowo kobiecym pampersem (a la podpaska) i ...to był
            pierwszy i ostatni raz kiedy je założyłam - potwornie to niewygodne
            i obciera. Niemniej baaardzo sobie chwalę męskie spodenki, bo z
            pampersem jest po prostu wygodniej, choć i to pewnie zależy od
            gabarytów siedzenia... ;P
            • Gość: XP Re: ja i moje majtki IP: 213.17.179.* 16.06.08, 14:03
              A próbowałś jak się jeździ w stringach?
              • Gość: ocia Re: ja i moje majtki IP: *.mofnet.gov.pl 16.06.08, 15:03
                XP napisał(a):

> A próbowałś jak się jeździ w stringach?

A próbowałeś być zabawny?
                • Gość: XP Re: ja i moje majtki IP: 213.17.179.* 16.06.08, 15:24
                  Tylko pytam.
                  • Gość: ocia Re: ja i moje majtki IP: *.mofnet.gov.pl 16.06.08, 15:45
                    a zatem odpowiadam XP:
                    jeśli ktoś zdecyduje sie na jazdę w pampersiakach, to nie polecam
                    pod spód bielizny, bo mozna sobie krzywdę zrobić, w postaci obtarć.
                    Stringi to też bielizna, a zatem...
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka