Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Art. 33.3 PoRD

29.07.08, 01:01
    Art. 33.3. Kierującemu rowerem lub motorowerem zabrania się:
    1) jazdy po jezdni obok innego uczestnika ruchu;

_Wszyscy_ łamiecie ten przepis. Wydaje się wam, że możecie ot tak ruszyć na miasto i blokować bezkarnie drogi.

Przy okazji następnego spędu możecie się spodziewać interwencji Policji i Straży. Proponuję wszystkim, którzy mają dość tej durnej akcji, zasypać służby porządkowe telefonami z żądaniem interwencji. Mandat wynosi 50 zł. Dostaną go raz, drugi i im się odechce.

Niepozdrawiam.
    Obserwuj wątek
      • czerwony89 Re: Art. 33.3 PoRD 29.07.08, 02:27
        Błysnąłeś niebywale, jak przeczytasz do końca PoRD to daj znać. A tak pozatym
        policja i straż miejska była na miejscu ponieważ policja pilotowała peleton
        który był uprzywilejowany w ruchu (co z tego wynika dowiesz się jak doczytasz
        PoRD do końca), nie musiałeś nigdzie dzwonić ani ich wzywać, wystarczyło podejść
        do któregoś z nich i powiedzieć im to, jestem ciekaw czy powstrzymali by się od
        śmiechu. Przejazd jest zawsze zgłoszony i legalny więc twoja interwencja dała by
        tyle co jak ktoś by zgłaszał że piesi blokują drogę podczas jakiegoś legalnego
        przemarszu ulicami miasta jak tego z okazji juwenaliów. Zawsze w przypadku
        takich imprez dostaje się całą drogę na wyłączność na czas przejazdu bądź
        przemarszu. Ale jak już napisałeś, dzwonić raz, drugi, trzeci, aż wyśmieją na
        tyle, że się odechce i zamiast iść od razu z kimś na wojnę pomógł byś w
        wywalczaniu większej ilości ścieżek rowerowych.

Ps. pamiętaj, że policja i straż miejska będzie na miejscu, nie musisz nigdzie
        dzwonić i czekać aż przyjmą zgłoszenie i przyjadą co potrwa min. 30 minut,
        możesz zgłosić od razu bezpośrednio funkcjonariuszowi i czekać na jego
        natychmiastową interwencję...

Myślę, że jak chciałeś błysnąć to owszem, udało się to tobie, tylko szkoda, że w
        negatywny sposób.
        • roweroraffi Re: Art. 33.3 PoRD 29.07.08, 09:18
          czerwony89 napisał:

> Zawsze w przypadku
          > takich imprez dostaje się całą drogę na wyłączność na czas przejazdu bądź
          > przemarszu.

Swoją drogą, jakby się dobrze zastanowić, to taka jazda jeden za drugim mogłaby
          być ciekawym zaostrzeniem formy Masy, gdyby takie zaostrzenie formy okazało się
          być kiedykolwiek konieczne. 3000 rowerów po 2-3m każdy (wliczając niezbędny
          odstęp między nimi) to >9km długości peleton. Czyli Peleton od Grota po
          Łazienkowski, albo od Woli po Pragę.
          Jeżeli by stosować się do przepisów o minimalnej odległości między kolumnami po
          15 osób (takiego obowiązku również nie mamy dzięki zgłoszeniu), to jeszcze
          kilkukrotnie więcej. Pewnie można by otoczyć sporą część miasta kordonem
          rowerowym. Tylko do tej pory sądziłem, że jest to zbyt radykalne. A tu proszę,
          ludzie spoza Masy tego właśnie pragną ;-)

Bez wątpienia niektórzy, gdy dostaną w swoje ręce tak fascynującą i pobudzającą
          myślenie lekturę jak PoRD, potrafią być błyskotliwi już po przeczytaniu jednego
          paragrafu. Strach pomyśleć, co by było gdyby Pan doczytał do końca i radził nie
          tylko nam. Ruch w Warszawie by zamarł na amen ;-)
      • d_r_e_x Re: Art. 33.3 PoRD 29.07.08, 07:34
        > Art. 33.3. Kierującemu rowerem lub motorowerem zabrania się:
        > 1) jazdy po jezdni obok innego uczestnika ruchu;

Yyy... To nie zapomnij że to chyba działa w obie strony. A spróbujesdz mnie wyprzedzić swoim śmierdzielem jak będę jechał na rowerze? Robiąc to też łamiesz prawo- jak ja nie mogę jechać koło innego pojazdu, to inne pojazdy też nie mogą jechać obok mnie- powodują wtedy złamanie prawa. Nie sądzisz?
        • roweroraffi Drex, spokojnie.... 29.07.08, 09:31
          d_r_e_x napisał:

> Yyy... To nie zapomnij że to chyba działa w obie strony. A spróbujesdz mnie wyp
          > rzedzić swoim śmierdzielem jak będę

Drex, spokojnie, kulturalnie. Pan jest naszym przyjacielem. Jak widzisz, stara
          się doradzać w bardziej radykalnych formach przejazdu. Podsuwa pomysły zwłaszcza
          tym, dla których Masa jest zbyt kompromisową formą protestu i chcieliby
          zorganizować coś bardziej radykalnego: Grono Antymasa, kurierzy, anarchiści -
          ktoś zapewne zrealizuje ten pomysł z czasem.

Poza tym Pan jest tym jednym na kilka tysięcy kierowców, który zagląda w ogóle
          do PoRD po zdaniu na prawko i już chociażby z tego powodu zasługuje na ogromny
          szacunek.

A w ogóle, to o jakim wyprzedzaniu roweru przez samochód mówisz? W Warszawie
          korków przybywa w takim tempie, że to się niedługo nie będzie już zdarzać ;-)
          • d_r_e_x Re: Drex, spokojnie.... 30.07.08, 00:03
            roweroraffi napisał:

> Drex, spokojnie, kulturalnie. Pan jest naszym przyjacielem. Jak widzisz, stara
            > się doradzać w bardziej radykalnych formach przejazdu.

Oh... przepraszam, poniosło mnie... Obraziłem śmierdzieli... :P A wręcz uwielbiam różany aromat tych wszystkich, którzy stoją i czekają ąż MK przejedzie... xD

> A w ogóle, to o jakim wyprzedzaniu roweru przez samochód mówisz? W Warszawie
            > korków przybywa w takim tempie, że to się niedługo nie będzie już zdarzać ;-)

Teraz zaczytna robić się odwrotnie. Do pracy szybciej jadę rowerem niż samochodem... Wychodzi na to, iż to ja wyprzedzam. Strrrraszne... :D
      • roweroraffi Re: Art. 33.3 PoRD 29.07.08, 08:40
        mieczyslaw_wozniak napisał:

> Art. 33.3. Kierującemu rowerem lub motorowerem zabrania się:
        > 1) jazdy po jezdni obok innego uczestnika ruchu;

Cieszę się Twoim szczęściem z zauważenia PoRD - to dość rzadkie wśród kierowców.
        Tym niemniej muszę Cię zmartwić, bowiem to co piszesz tu :

> _Wszyscy_ łamiecie ten przepis. Wydaje się wam, że możecie ot tak ruszyć na mia
        > sto i blokować bezkarnie drogi.

Jest nieprawdą. Ale czytaj kodeks i inne przepisy dalej. Dojdziesz do czego co
        to jest ulica użytkowana w sposób szczególny, przejazd kolumny uprzywilejowanej
        itp.

Pewną podpowiedzią w poszukiwaniach może być dla Ciebie:
        www.masa.waw.pl/pliki/ir-zezw1.jpg
        www.masa.waw.pl/pliki/ir-zezw2.jpg

> Przy okazji następnego spędu możecie się spodziewać interwencji Policji i Straż
        > y.

Spodziewamy się jej, Policja i Straż jedzie z nami podczas każdej Masy i
        zabezpiecza nam drogę ;-)
      • bogsot Re: Art. 33.3 PoRD 29.07.08, 10:39
        bardzo się boimy, tym bardziej że policja kierowała ruchem dając nam
        pierwszeństwo.
      • tvtotal2 normalnie zajady mi popękały.. 30.07.08, 01:06
        ze śmiechu :p jak sie zacznie www.tourdepologne.pl
        to też będziesz dzwonił, że jeżdżą obok siebie, albo jeszcze gorzej "na
        kole"...? Lecz się frustracie!
      • czerwony89 Re: Art. 33.3 PoRD 30.07.08, 01:37
        No koledzy, spokojnie, bo pan Miecio Woźniak nam się speszył bo coś nie
        odpisuje, chyba się pomysły skończyły albo (mam nadzieje) niedługo nas czymś
        jeszcze zaskoczy po przeczytaniu paru kolejnych art. PoRD'u
      • xiontz Art. 45.1 PoRD 30.07.08, 14:03
        Art. 45. 1. Zabrania się:
        9) zaśmiecania lub zanieczyszczania drogi,

Przy okazji jak cię spotkam na drodze, możesz się spodziewać interwencji Policji
        i Straży. Proponuję wszystkim, którzy mają dość durnych kierowców, zasypać
        służby porządkowe telefonami z żądaniem interwencji. Mandat wynosi 50 zł.
        Dostaną go raz, drugi i im się odechce.

X.
      • mackofff Re: Art. 33.3 PoRD 30.07.08, 20:52
        kiepska prowokacja jak na kogoś kto założył nick przed chwilą. nie karmimy...
      • lunana Re: Art. 33.3 PoRD 31.07.08, 20:07
        mieczyslaw_wozniak napisał:

> Przy okazji następnego spędu możecie się spodziewać interwencji
        > Policji i Straży.

Panie Czesiu :)

Pijesz - nie jedz
        Pijesz - nie pisz głupot
        Najlepiej się przspac...... gwarantuje, że przechodzi
      • skurczpoliczka Re: Art. 33.3 PoRD 03.08.08, 03:37
        Dobrze mówi na prezydenta go !!! :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka