Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

rower w górzystym mieście

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.09, 21:04
    postanowiłam kupić rower :) i tu zaczynają się schody bo nie potrafię się zdecydować:(. Teraz coś bliżej:
    - mieszkam w górzystych terenach - Bielsko-Biała (niestety, bo najbardziej podobają mi się rowerki takie bardziej retro,które zazwyczaj nie maja przerzutek albo 3)
    - rowerem będę jeździła głównie po asfalcie (m.in.do sklepu, może do pracy), czasami jakiś las
    - chciałabym aby rower nie był masakrycznie ciężki
    - co by się na nim wygodnie siedziało siedziało (jak to mówi mój mąż "jak pańcia")
    - chciałabym aby był ciekawy w wyglądzie :)
    - koszt do 2.000zł
    Czy możecie mi coś doradzić? Czy 8 przerzutek wystarczy? Czy koła 26 cali będą ok?
    ratujcie bo rower kupuję nieustająco od 2007 roku:(
    pozdrawiam serdecznie i dziękuję
    scholes
    Obserwuj wątek
      • Gość: Jacu Re: rower w górzystym mieście IP: *.hsd1.or.comcast.net 22.02.09, 23:23
        Ilość biegów ma małe znaczenie przy pokonywaniu wzniesień.

Skoro chcesz retro to można śmiało założyć że szybkość jazdy nie jest istotna.
        Dla Ciebie ważne jest aby bieg używany do jazdy górkę zapewniał dostatecznie
        lekkie przełożenie(szybko i lekko kręcisz) - można to osiągnąć montując większy
        tryb z tyłu (lub mniejszy z przodu, ważny jest wynik dzielenia ilości ząbków z
        przodu i z tyłu).

Używając przekładnię z większą ilością biegów zyskujesz jedynie 2 rzeczy:
        - większą prędkość maksymalną (cecha którą możemy uznać w tym przypadku za
        nieistotną)
        - większą ilość biegów umożliwiającą lepsze dobranie biegu do warunków terenu
        (to też na wiele się nie przyda, po prostu czasem pojedziesz 3km/h wolniej albo
        pokręcisz korbą nieco szybciej/mocniej niż teoria sugeruje)

Podsumowując:
        - 3 biegi w zupełności wystarczą do holendra
        - jak chcesz podjeżdżać pod górki bez trudu to montujesz odpowiedni zestaw
        trybów (można wymienić małym kosztem)
        - kupujesz co ci się podoba, jak będą problemy z jazdą pod górkę to wstawiasz z
        tyłu większy tryb

(przy zakupie powiedz że planujesz większy tryb z tyłu i chcesz kilka ogniwek do
        łańcucha w woreczku albo od razu każ sobie zamontować większy trybik z tyłu)
        • Gość: scholes Re: rower w górzystym mieście IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.09, 10:57
          dzięki za te info - niewiele z tego zrozumiałam ale liczę ze panowie w sklepie się na tym znają wiec wydrukuje sobie powyższego posta :)
          chyba ze ktoś jeszcze ma jakieś propozycje?
          • Gość: aaa Re: rower w górzystym mieście IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.09, 16:40
            > dzięki za te info - niewiele z tego zrozumiałam
            i słusznie bo takiego bełkotu to jeszcze nie słyszałem
            • settembrini Re: rower w górzystym mieście 04.03.09, 17:16
              czy z czytaniem normalnej gazety tez masz problem? porada calkiem uwazam
              trafiona i rzetelna.
              • Gość: aaa Re: rower w górzystym mieście IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.09, 18:28
                > porada calkiem uwazam trafiona i rzetelna.
                Żeby się nie pastwić:
                > Ilość biegów ma małe znaczenie przy pokonywaniu wzniesień.

> Używając przekładnię z większą ilością biegów zyskujesz jedynie 2
                rzeczy:
                > - większą prędkość maksymalną (cecha którą możemy uznać w tym
                przypadku za
                > nieistotną)

> chcesz kilka ogniwek do łańcucha w woreczku

Starczy?
              • Gość: scholes Re: rower w górzystym mieście IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.09, 22:00
                dlatego znalazłam się na tym forum bo się nie znam na sprzęcie rowerowym i dlatego też nie rozumiem pewnych sformułowań. również w związku z powyższym nie oceniam jakości tej porady.
                pytanie settembrini uważam za zbędną i nie na temat (a może kolega/koleżanka wypowie się czy czytuje coś poza normalnymi gazetami?)
                cóż,nie spodziewałam się takiej złośliwości.
                wątek uważam za zamknięty.

• Gość: Sławek Rz. Re: rower w górzystym mieście IP: *.adsl.inetia.pl 04.03.09, 22:22
                  Tobie jest potrzebny rower holender z piastą wielobiegową, np. z Nexusem 7.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka