Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

hamulce tarczowe piszcza

30.07.09, 12:00
    witam piszcza mi hamulce tarczowe podczas hamowania,tyle ze nie
    podczas samego hamowania ale juz w koncowej fazie jak trzymam dluzej
    i rower sie juz zatrzymuje a ja hamulec trzymam i wtedy
    piszczy,zarowno przedni jak i tylny,nie wiecie co z tym zrobic?
    Obserwuj wątek
      • ofcorse Re: hamulce tarczowe piszcza 30.07.09, 21:27
        też miałem do czynienia z podobnym problemem i spotkałem się z dwoma rozwiązaniami. Piszczenie nie przeszkadza w skuteczności hamowania, więc można sobie sprawę odpuścić, ale w dobrym serwisie rowerowym można kupić specjalny smar do hamulców tarczowych i on powinnien rozwiązać sprawę.
      • Gość: adacho Re: hamulce tarczowe piszcza IP: *.adsl.inetia.pl 30.07.09, 22:34
        Zacznijmy od przyczyny. Jeżeli piszczą od urodzenia, to albo rower wraz z hamulcami to złom z hypermarkietu (tu odpuśćmy sobie dalsze kroki, bo to strata czasu i pieniędzy), albo przy procesie składania w sklepie na tarcze lub klocki poleciał jakiś syf. Mogło to stać się później, u mnie efekt piszczenia spowodował odtłuszczacz typowy do napędu rowerowego, którym chciałem przywrócić hamowanie (wcześniej na tarczy osiadło trochę smarowidła do amortyzatora, co spowodowało zdechnięcie hamulca, lecz nie piszczenie), podobno powoduje go też benzyna. Od olejów, smarów to raczej obniża się skuteczność hamowania, i to drastycznie, ale nie ma piszczenia (chyba, że w jakichś specyficznych przypadkach).

Co do najskuteczniejszych sposobów na powyższe, to ja wypróbowałem znany sposób wypiekania wyjętych klocków w piekarniku (kilkanaście min w ok. 200 st.), wszystkie dziwne substancje wyparowują i zostaje tylko czysty klocek który hamuje lepiej niż po 50 km po wyjeździe ze sklepu, czyli rewelacyjnie, pisków brak. Hamulce to hayes stroker ryde. Niektórzy robią to też z tarczą, ale u mnie wystarczyło solidne jej umycie, wolałem nie ryzykować odkształcenia pod wpływem temp. Podobno dobrze działają środki do mycia silników.
        • kaziu.rosolowski Re: hamulce tarczowe piszcza 31.07.09, 08:32
          nie piszcza od urodzenia,rower mam juz od prawie roku i bylo
          wszystko ok a teraz od niedawna to sie zaczelo dziac,mysle ze to nie
          jest zlom bo zaplacilem za niego 5000pln to scott scale 40,do
          niedawna bylo ok tylko teraz to piszczenie juz na sam koniec kiedy
          rower staje przy hamowaniu,hamulce dzialaja dobrze
          • Gość: adacho Re: hamulce tarczowe piszcza IP: *.adsl.inetia.pl 31.07.09, 11:28
            Skoro rower ma już rok, to może po prostu klocki padają i trzeba je wymienić - w końcu to część eksploatacyjna, zużywająca się po przebiegu zależnym od sposobu/warunków jazdy. W każdym razie bez zdjęcia klocków i przyjrzenia się im nim piszczenie nie ustąpi.
      • Gość: Tomek Re: hamulce tarczowe piszcza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.09, 22:22
        A jakie masz te hamulce mechaniczny zacisk czy hydrauliczne ??
        • Gość: Tomek Re: hamulce tarczowe piszcza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.09, 22:24
          Mozna w razie czego wymieniac klocki ja robie to co rok ;)
        • kaziu.rosolowski Re: hamulce tarczowe piszcza 01.08.09, 00:01
          a ja tam wiem?

podsylam link : scott.pl/product.php?id_cat=84&id_prod=420
          • emdzin Re: hamulce tarczowe piszcza 03.08.09, 19:14
            Ja miałem ten sam problem, ale tylko na tylnym kole. A rower nie jest kupowany w
            hipermarkecie, bo tam nie kupuję - to Giant XTC A1 - wymieniłem klocki i problem
            zniknął :-)
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka