Dodaj do ulubionych

Jakie książki o wielojęzyczności - po angielsku

09.02.11, 23:13
Jak w temacie.
Poszukuję książek o wychowywaniu dzieci wielojęzycznych. Czy możecie mi coś polecić?

Mogą być po polsku (wtedy będą tylko dla mnie), ale lepiej po angielsku (mój narzeczony też chętnie poczyta, bo wiedza marna a potrzeba coraz pilniejsza wink).

Będę wdzięczna za porady i pomoc smile
Obserwuj wątek
    • syswia Re: Jakie książki o wielojęzyczności - po angiels 10.02.11, 00:28

To ja tez poprosze - moze byc jeszcze po francusku - kolezanka z pracy mnie molestuje, a mi dziwnym sposobem poginely moje zasoby i zakladki. A wiem, ze kiedys byly tu takie fajne watki z zrodlami. Jeden nawet podawal przyklady z Kanady...
      • ciotka_paszczaka Re: Jakie książki o wielojęzyczności - po angiels 10.02.11, 11:16
        syswia napisała:

Te wszystkie watki sa w archiwum. Mozna je znalezc wyszukiwarka na forum. Nie wiem, jak to wyglada w innych komputerach (firefox/macintosh moze miec inaczej); ale trzeba wejsc na strone glowna forum, potem wpisac slowa wyszukiwania plus np. boolean searches * + - etc.
        i wtedy sie pojawia. Czasami trzeba kilka razy przeszukac, tj. nie od razu pojawia sie to, o co nam chodzi.
        Ale wszystkie watki sa archizowane.
        Powodzenia. smile

>
        > To ja tez poprosze - moze byc jeszcze po francusku - kolezanka z pracy mnie mol
        > estuje, a mi dziwnym sposobem poginely moje zasoby i zakladki. A wiem, ze kiedy
        > s byly tu takie fajne watki z zrodlami. Jeden nawet podawal przyklady z Kanady.
        > ..
        >
    • bachula_gr Re: Jakie książki o wielojęzyczności - po angiels 10.02.11, 09:23
      z mojej domowej biblioteczki- takie cegly podstawowe:

The billingual family- a handbook for parents
      Edith Harding, Philip Riley
      Cambridge University Press

A parents' and teachers' guide to bilingualism
      Colin Baker
      Multilingual Matters Ltd

Psychologiczne aspekty dwujezycznosci
      red, Ida Kurcz
      Gdanskie Wydawnictwo Psychologiczne
      • mr_cellophane Re: Jakie książki o wielojęzyczności - po angiels 12.02.11, 07:50
        > The billingual family- a handbook for parents
        > Edith Harding, Philip Riley
        > Cambridge University Press

Bardzo polecam - była to pierwsza pozycja z jaką się spotkałem w tym temacie. Naprawdę pomogła mi podjąć decyzję co do systemu wychowania. Na uwagę zasługują przejrzyste i pomocne schematy językowa w rodzinach o różnych konfiguracjach językowo środowiskowych.
    • ambivalent Re: Jakie książki o wielojęzyczności - po angiels 10.02.11, 21:59
      Po niemiecku mam jedna, ale do bani, wiec nie polecam (w sumie to maz ma, bo moj niemiecki jeszcze nie jest dosc dobry).
      A z angielskim to mam Growing up with three languages Xiao-lei Wang, ale nie polecam. Jezeli bylabym totalnie zielona, to ta ksiazka by mnie tylko zdolowala. Czytajac ja ma sie wrazenie, ze wielojezycznosc nie jest dla normalnych ludzi.
      • toya666 Re: Jakie książki o wielojęzyczności - po angiels 12.02.11, 17:38
        Witam Was,
        bardzo dziękuję za porady co polecacie. Ale dziękuję też ambivalent za rady czego nie czytać smile
        • ambivalent Re: Jakie książki o wielojęzyczności - po angiels 12.02.11, 23:27
          Ja nawet nie wiem czy dokoncze...
          A jak znajdziesz cos dobrego na temat trilingual families to daj znac. Chetnie przeczytam smile
    • zojka33 Re: Jakie książki o wielojęzyczności - po angiels 11.02.11, 10:32
      Po polsku jest jeszcze "Jezyk ojczysty jezyk obcy" Ewy Lipinskiej i "Przezyc dwujezycznosc" Bogumily Baumgartner, a po francusku "Le défi des enfants bilingues" Barbary Abdelilah-Bauer.
    • mali-nki Re: Jakie książki o wielojęzyczności - po angiels 27.09.11, 20:51
      od kogos kto przeczytal moge polecic
      www.amazon.de/Make-Child-Multilingual-Silke-Rehman/dp/1449953638/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1317149419&sr=8-1
      • kocianna Re: Jakie książki o wielojęzyczności - po angiels 05.10.11, 13:39
        Mnie sie ta podobala - stara, bo stara, ale czytało się ją dobrze.
        www.amazon.com/Sun-Feminine-Acquisition-Bilingual-Communication/dp/0387122389
    • toya666 Re: Jakie książki o wielojęzyczności - po angiels 30.09.11, 20:06
      i.marianko napisał:

> polecam
      >www.(...).pl
      >
      > w zakładce Family / Parenting oraz Chiidcare - mają ponad 7 milionow tytułów -
      > cenowo atrakcyjne
      > Adam

Wiadomość nadaje się do skasowania za naruszenie regulaminu. Gdzie jest admin? Co to za reklama?

Sam sobie wybieraj z 7 milionów pozycji... uncertain
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka