Dodaj do ulubionych

Brak zbieżności

04.05.11, 18:50
Brak zbieżności, -2 i -3,blade tarcze, jak się ma taka wada do widzenia, czy dziecko będzie miało problemy z czytaniem (sugestia lekarza)? Czy ktoś ma dzieciątko z brakiem zbieżności, ćwiczenia pomagają? Czy na taką wadę można mieć orzeczenie na "wzrok", bo chyba będzie potrzebne by podjąć gdzieś terapię wzroku. Jak rokuje taka wada? Temat dla mnie nowy, wszystkie opinie bardzo cenne.Proszę o odp.
Obserwuj wątek
    • rene.782 Re: Brak zbieżności 31.05.11, 18:28
      Brak zbieżności mozna bardzo szybko wycwiczyc, ja trafiłam na poczatku na diagnoze ortoptyczną a pozniej na ćwiczenia.
      Brak zbieznosci to tylko słabsze miesnie, niektóre przypadki można wycwiczyc w domu- Ortoptystka dokładnie tłumaczy co i jak cwiczyc.
      Z tego co zrozumiałam to przy braku zbieznosci dzieci maja problemy przy pracy z bliska i szybko sie mecza.
      Bardzo polecam gabinet: www.gabinetortoptyczny.pl
      My tak chodzimy, jest super! Polecam
      • ania.jhr Re: Brak zbieżności 06.06.11, 18:27
        Witam,
        Miałam z córką taki sam problem, psycholog ze szkoły wysłała nas na badanie ortoptyczne, bo zauwazyła, ze podczas badania zbieznosci, oko mojej corce ucieka. :(
        Trafiliśmy na badanie do Pani Iwonki na Woronicza- dziękuje za namiary! :)
        Pani Ortoptystka powiedziała, że to tylko słabe mięśnie, które dzięki systematycznym ćwiczeniom w domu powinny się wycwiczyc.
        Próbujemy a pozniej mamy się zgłosic na badanie kontrolne- jesli nie pomogą cwiczenia w domu to mamy zapisac sie na kilka cw w gabinecie.
        Bardzo miła Pani, która wszystko dokładnie tłumaczy. Mojej córce bardzo podobało się badanie- szkoda, ze wczesniej nie wiedziałysmy o czyms takim, bo może unikneły byśmy problemów z czytaniem... :(
        • zajacowna Re: Brak zbieżności 18.08.11, 10:44
          a moglabys napisac jakie cwiczenia wykonujecie?
          Mam bardzo daleko do warszawy:(musialabym jechac specjalnie do otometryski.
          • maria.t0 Re: Brak zbieżności 07.09.11, 18:09
            Przeczytałam o cwiczeniach ortoptycznych na forum i wybrałam sie do Ortoptystki Pani Iwonki Słotwińskiej- dzięki Wam! :)
            Dziękuje za namiary, nie mogłam trafić lepiej.
            Chodzimy na ćwiczenia od trzech tygodni, dwa razy w tygodniu- juz widzimy postepy.
            Opisze cwiczenia, ktore Pani Iwonka wykonuje:
            Na poczatek cwiczy miesnie w kazda strone na specjalnym aparacie
            pozniej na takim slimaku,
            rysuja na aparacie z lusterkiem, zeby cwiczyc widzenie obu oczu razem
            cwiczenia z linijkami, listwami
            Jeszcze kilka roznych cwiczen, ale nie znam sie na tym dokładnie, wiec nie chce pisac głupot. :)
            Zachecam wszystkich tych, ktorzy maja problemy z czytaniem i pisaniem na takie cwiczenia.
            Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka