red.aneta
06.11.12, 22:52
Witam wszystkich.
Dzisiaj bylismy na wizycie u dr. Kaczmarek. Corka ma usuniete PHPV oka lewego (+20) i -4 z astygmatyzmem w oczku prawym. Chcielismy sie skonsultowac w zwiazku z zezem i oczoplasem.
Po wstepnych badaniach pani dr. stwierdzila, ze nie podoba sie jej to, jak widzi corka na oczko prawe (zdrowsze). Na tablicach przeczytala zaledwie 3 linijki od gory! i widzi w ok 16%.
Oczywiscie badanie wykonala w okularkach, z tym, ze zapisane okularki nie byly astygmatyczne.
Zakropilismy wiec oczka i znowu badanie. Potwierdzilo ono ze dioptrie sa dobrze dobrane ale nie jest uwzgledniony astygmatyzm.
Wypisala wiec recepte na nowe szkla.
Ale najwazniejsze:
Pani dr. powiedziala, zebysmy CALKOWICIE przestali zaklejac oczko prawe na POL ROKU. Po tym okresie sprawdzimy czy zdrowsze oczko lepiej widzi. Na moje pytanie "co z lewym oczkiem, w ktore wlozylismy tyle wysilku, aby widzialo" odpowiedziala, ze lepiej miec 1 oczko dobre, niz 2 ktore widza slabiutko. Dodala, ze gdyby to bylo jej dziecko, to wlasnie tak by postapila i ze jestesmy pierwsi, ktorym mowi, zeby nie zaklejac oczka zdrowszego.
Jestem rozbita, zdolowana i chce mi sie plakac...
3 lata walki o to nasze kochane oczko ma pojsc na marne? Przeciez po pol roku bez zaklejania chore oczko moze juz nie ruszyc! To dlugi termin! Nie wyobrazam sobie, zeby przestac je rehabilitowac... z drugiej strony, boje sie, ze oczko zdrowe na tym bardzo ucierpi...
Nie wiem co robic!
11 grudnia mamy wizyte w Spektrum u dr Turskiej. Myslicie ze doradzi co zrobic? czy moze udac sie do innego lekarza?
Blagam doradzcie cos! Kazda rada i kazde zdanie sie przyda...Musze wziac wszystkie mozliwosci pod uwage.
Myslalam zeby zmniejszyc godziny zaklejania do 2 godzin dziennie i w tym czasie intensywnie cwiczyc oczko. Pani Kaczmarek stwierdzila ze to i tak dlugo dla zdrowszego oczka...
Co o tym sadzicie? Dziekuje za kazda rade. Pozdrawiam