aneta-1989 20.11.13, 22:24 Widziałam zdjęcia córeczki śliczna dziewczynka.Jak jest teraz u córki ze wzrokiem? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
beataklaudia Re: Do beataklaudia 24.11.13, 11:53 :) to jeszcze gdzieś w necie są fotki Klaudii? Chyba bardzo stare :) Wadę wzroku Klaudia ma niewielką, pierwsze okularki dostała jak miał 10 mies i jak pamiętam miały szkła L:-3 i -2,5 astygmatyzm P: -2, ale wada się co roku zmniejszała i aktualnie Klaudia ma P: -0,5, L: -0,5 i -1,0 astygmatyzm, generalnie czy w okularach czy bez to widzi bardzo podobnie. Natomiast w kość nam daje niedowidzenie i tu okulary nic nam niestety nie pomagają. Klaudia miała Retinopatię 4 a - siatkówka się skroniowo odwarstwiła pomimo dwóch laserów, ale później się przyłożyła, niestety są blizny i zrosty stąd te problemy. Ale i tak uważam , że jest świetnie, bo rokowania były marne. Funkcjonalnie, w zabawie, w domu radzi sobie bez problemów, kłopot jest z czytaniem - musi być większa czcionka i nos przy kartce, z pisaniem podobnie. Klaudia ma jeszcze oczopląs o niewielkiej amplitudzie związany ze skutkami retinopatii, ale to akurat jej kompletnie nie przeszkadza, ma ten oczopląs od samego początku czyli od kłopotów z oczkami które pojawiły się w drugim mies życia, i mózg całkowicie dostosował się do takiego widzenia. Generalnie cieszymy się tym co jest i mam nadzieję, że tak pozostanie :) Pozdrawiam, Beata Odpowiedz Link
aneta-1989 Re: Do beataklaudia 24.11.13, 19:35 Tak są zdjęcia córki,Ja też mam problem z czytaniem w jednym oku wogóle nie przeczytam miałam zmieniane szkiełko ale nie widze żadnej róznicy jeszcze dodatkowo mam oczopląs i uszkodzony nerw wzrokowy mam -3 i - 3,5 z astygmatyzmem od urodzenia.Też miałam ROP ale się cofnela mam fałdy na siatkówce przechodzące przez plamkę żółtą,Co rok jeżdze do prof Prosta.Zawsze siedziałam w szkole w pierwszej ławce.Najważniejsze żeby się u córki nie pogarszało jest córka wczesniakiem?Niech pani doda aktualne zdjęcia córeczki.Tak co do zaswiadczenia to ma pani racje ze profesor wypełnia na wizycie gratis Co do wniosku to się jeszcze zapytam na wizycie.Pozdrawiam. Odpowiedz Link