Dodaj do ulubionych

Badanie ERG

15.06.05, 09:18
Czy Wasze dzieci miały wykonywane badanie ERG? (elektroretinografia). Natka
ma terimin na 27 lipca w Klinice Okulistyki w Szczecinie i z tego co
słyszałam, badanie jest dość niemiłe. Trochę sie obawiam, jak Mała to
zniesie. Wiecie może coś więcej o tym badaniu? pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • konwaliowa Re: Badanie ERG 15.06.05, 16:45
      Moj syn mial wykonwywane to badanie dwa razy. Pierwszy raz gdy mial okolo 3
      lata a drugie w wieku 7 lat. Badanie to faktycznie nie nalezy do przyjemnych.
      Pierwsze badanie mial w CZD w Wartszawie, w znieczuleniu ogolnym, wiec
      wlasciwie nie bylo wiekszych problemow bo obudzil sie juz po wszystkim. Drugie
      badanie mial w klinice w Berlinie, juz bez znieczulenia (jedynie krople) no i
      byl juz starszy wiec wiecej rozumial i dzielnie to zniosl ;) Najgorsze chyba
      bylo dla niego to, ze bezposrednio przed badaniem musielismy siedziec 30 min. w
      zupelnie ciemnym pomieszczeniu ;) a potem juz jakos poszlo.
      Jezeli masz jeszcze jakies pytania to chetnie pomoge :)
      Pozdrawiam
      Ania
      • sdr Aniu! 15.06.05, 17:13
        Dziekuję zo to, co napisałaś.Nasza Natka też ma mieć to badanie w znieczuleniu,
        bo przy jej autyzmie i ogromnych lękach nie pozwoli sobie zrobić inaczej.
        Jednak słyszałam, że to badanie w znieczuleniu może nie wyjść miarodajnie.
        Czy Wasze ERG w CZD wyszło rzetelnie?
        • konwaliowa Re: Aniu! 15.06.05, 17:26
          Specjalnie odszukalam wynik tego badania...
          "ERG - wygaszone zapisy fotopowe, zachowane skotopowe"
          i to na tyle :)
          Wyszlo chyba miarodajnie :) u Tymka chodzilo tylko o potwierdzenie diagnozy.
          Zreszta wynik drugiego badania byl taki sam, wiec chyba nie masz co sie
          martwic :)
          • sdr Re: Aniu! 15.06.05, 17:39
            troche mnie uspokoiłaś, bo my te badania robimy pod kątem diagnostyki
            genetycznej i jeśli wyszłyby niemiarodajnie to trudno byłoby genetykom podjąć
            decyzję, czy to kwestie genetyczne, czy jeszcze jakies inne. A jak nie beda
            pewni to w zyciu nie pomyslimy o drugim dziecku. czasem to mam wyrzuty
            sumienia, ze Natę tak męczymy tymi badaniami. Ech, życie...
            • konwaliowa Re: Aniu! 15.06.05, 17:56
              U nas sa to zdecydowanie kwestie genetyczne i postanowilismy, ze Tymek niestety
              bedzie jedynakiem. A jesli chodzi o badania to doskonale cie rozumiem, bo sama
              nie raz plakalam razem z synkiem. Na szczescie mamy to juz za soba, z czasem
              badan bylo coraz mniej i teraz lekarze juz nas tak "nie mecza" ;) Bede trzymac
              za was kciuki :)
    • sdr Re: Badanie ERG 15.06.05, 18:06
      U nas podejrzewają albo LCA, albo syndrom De Morsiera. Już sama nie wiem, co
      gorsze. Oczywiście w necie nie ma żadnych dobrych polskojęzycznych stron.
      Lekarze nie chcą za duzo na razie mówic, skoro to jeszcze nic pwenego. A my
      dłubiemy w światowych zasobach i przez to, że wyjściowo niewiele wiemy to
      jeszcze bardziej dołujemy sie tym, co znajdujemy. Nic to. Koniec marudzenia. Do
      badania jakos dotrzymamy. Raptem 5 tygodni i bedziemy wiedziec więcej niż
      dziś. Jeszcze raz dziekuję aniu. I zmykam , bo mi Pan Mąż chyba wraca do domu ;-
      ). Miłego wieczoru!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka