Dodaj do ulubionych

Przedstawiamy się :)

• karola_19 Re: Przedstawiamy się :) 26.11.07, 09:32
      Witam,
      mam na imię Karina. Mojej córce Ani ( ur.w 35 tc )okulista w
      Katowicach na Ceglanej stwierdziła wadę wzroku: na lewo ok +7
      dioptrii na prawe +5 dioptrii.
      Poszłam do okulisty dlatego, ponieważ lewo oczko jej zezowało.
      Pani dr przepisał córce od 4-mca życia okulary, teraz ma 10 miesięcy
      oczko nadal zezuje, ale wada zmienjszyła sie OL +3 dipotrie OP+3
      dioptrie. Nie wiem na ile wiarygoden to jest, bo mała ma badane
      duioptromierzem, przy czym strasznie płacze, jak jest badana. Mała
      chętnie chodzi w okularach, ale jeśli chodzi o zaklejanie nie
      zezujacego oczka, nie ma szans, mała płacze i zrywa plasterki.
      Teraz lekarka kazł nam zakraplać TROPICAMIDUM raz dziennie przez
      miesiąc.
      A za miesiac mamy zakraplać atropiną przez pieć dni i mamy przyjśc
      do badania.
      Kurczę nik u mnie nie miał problemu z oczami.
    • aga_polen Re: Przedstawiamy się :) 27.02.08, 21:08
      no to ja sie tez dopisuje, Agnieszka, mam 4 letniej NAIDY, nie widzi na prawe
      oczko, lewe -17,00
    • illusia Re: Przedstawiamy się :) 28.02.08, 20:25
      Witam,
      Mam na imię Ania i 34 lata, moja córeczka ma 11 miesięcy i miesiąc
      temu zauważyliśmy że lekko zezuje, bardzo nas to zaniepokoiło. Od
      razu poszliśmy do lekarza i przeżyłam szok, po badaniu dna oka +8 i
      +7 i zalecone okulary +3,5 i +3,5. Marysia bardzo chętnie nosi
      okularki, na szczęcie teraz okulary dla dzieci są lekkie jak piórko
      i kolorowe :)Mamy się zgłosić w czerwcu na kontrole, zez ma sam
      ustąpić jak córcia zacznie lepiej widzieć. Mieszkam w Krakowie i
      leczymy sie u dr E. wójcik
      • katarzyna34470 Re: Przedstawiamy się :) 09.03.08, 01:05
        Wypowiadam się czasem na tym forum, ale jeszcze się tu nie "Zarejestrowałam".
        Jestem mamą 4,5 letniej Wiktorii: wysoka krótkowzroczność (-6, -6,5), oczopląs
        poziomy, zez skośny.
        • mmwmk2002 Re: Przedstawiamy się :) 29.03.08, 21:06
          Mam na imię Małgorzata. Jestem szczęśliwą mamą 5 - letnich bliźniąt: Wiktorii i
          Mateusza. Dzieci urodziły się w 37 tygodniu ciąży. Wadę wzroku u swojej córci
          podejrzewałam, kiedy Wikusia była na tym świecie już miesiąc, bowiem bardzo
          leciało jej oczko. Lekarze "specjaliści" twierdzili, że wszystko się unormuje.
          Jedna okulistka po badaniu, po atropinie stwierdziła nawet, że dzieci nie mają
          wady wzroku. Ale pewnego dnia moja córcia (miała z rok i 8 miesięcy)nie poznała
          z daleka swojej babci.Mateuszek (faktycznie ma zdrowe oczy) pobiegł do niej a
          Wikusia powiedziała mi, że nie widzi.Przestraszyłam się,a przeraziłam kilka dni
          później podczas infekcji wirusowej Wiktorii, kiedy moja córcia patrząc na mnie,
          patrzyła tylko prawym okiem, a lewo "odpłynęło" Zakryłam jej jedno oczko -
          widziała wszystko. Drugie - nie widziała nic. Przerażona zaczęłam szukać
          okulisty, trafiłam na "specjaliste" z Łodzi z CZMP, ale prywatnie, bowiem
          państwowe terminy były zbyt odległe. Kazała zaklejać oczko, samodzielnie ćwiczyć
          i wyznaczała kolejne wizyty. Zapisała okularki, w których córcia w ogóle nie
          chciała chodzić. Po dwuletnim leczeniu, Wiktoria zdjęła okulary i stwierdziła,
          że nie będzie w nich chodzić, bo nie widzi (miała rację, źle dobrane okulary,
          źle stwierdzona wada)Zmieniłam lekarza, na kolejnego specjalistę, również w
          Łodzi. Jednakże wcześniej opisałam swój przypadek w internecie, lekarz z
          poznańskiej kliniki kazał mi szukać specjalisty w dziedzinie zeza i
          niedowidzenia. Znalazłam. Na dzień dobry dostaliśmy z mężem opr..., że tak
          długo nie leczyliśmy dziecka. Okazało się, ze Wikusia ma niedowidzenie na lewe
          oko, ogromną różnowzroczność (prawe oko prawie zdrowe, a lewe - 5,5), ponadto
          astygamtyzm. I co najważniejsze pani doktor stwierdziła, że jest to wada
          wrodzona. Jak lekarz, nie potrafił tego stwierdzić po badaniu, nie
          wiem???.Obecnie Wikusia jest po serii ćwiczeń ortoptycznych i codziennym
          zaklejaniu oka zdrowego (jest niesamowicie dzielna). Oczko drgnęło (wcześniej
          było zupełnie wyłączone z patrzenia, córcia patrząc nie korzystała z niego), po
          czym ponownie sie zatrzymało ale wada się pogłębiła, było -4,5, a jest- 5,5.
          Pani docent przepisała nam soczewki kontaktowe (wypisała receptę z wadą wzroku i
          skierowała do salonu optycznego)i tu zaczęły się schody, nie możemy znaleźć
          lekarza, który dobrałby Wikusi soczewki. Mieszkamy w okolicach Płocka. Proszę
          pomóżcie w miarę możliwości, bowiem czytając to forum widzę, że i mniejsze
          dzieci mają dobierane soczewki. W kilku salonach odmówiono mi ze względu na wiek
          dziecka (za mało ma lat)A to, czytając Was, nie powinno być problemem.
          Pozdrawiam Was wszystkie mamy (i ojców)i cieszę się, że powstało to forum.
          • katacha Re: Przedstawiamy się :) 30.03.08, 20:54
            soczewki dla dziecka na pewno dobierze ci w Warszawie prywatnie dr oleszczyńska-
            Prost (zob. www. okulistykadziecieca.pl)ale ona jest ciężka w strawieniu. sama
            szukam alternatywy. We wrocławiu Wrocławskie Centrum okulistyki (www.wco.com) -
            dr MArkuszewska - b. polecana na tym forum. poszukaj na tym forum - jest też
            namiar na jakiegoś lekarza z wawy, który dobiera dzieciom z którymi jest
            kontakt, czyli twoja córcia się łapie. ludzie jeżdżą też do Katowic i SZczecina
            - szczegółów szukaj na forum.
            jakie soczewki zapisała ci lekark? bo moje dziecko i wiele chyba z tego forum
            nosi twarde gazopszepuszczalne.
            powodzeinia
            • mmwmk2002 Re: Przedstawiamy się :) 01.04.08, 18:52
              Bardzo dziękuję za odpowiedź.Moja córcia dostała soczeki toryczne i
              nic więcej nie wiem, tylko tyle, że wiele osób z moich okolic nie
              chce się podjąć doboru soczewek dziecku. Słyszałam o Prostach i o
              Markuszewskiej. Bliżej mi będzie do Warszawy.Mam około 150 km,
              natomiast do Wrocławia to już 350. Ale czego się nie robi dla
              własnych dzieci. Nieba bym jej uchyliła. Jest tak dzielnym
              dzieckiem, a w tym wszystkim taka wdzięczna. Jeszcze raz ardzo
              dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
              • katacha Re: Przedstawiamy się :) 01.04.08, 19:42
                gdzie nie pojedziesz do Wrocławia czy Warszawy to i tak zbadają twoją córkę od
                nowa i nie będą specjalnie się sugerować poprzednią lekarką.
                pozdrawiam
              • katacha Re: Przedstawiamy się :) 03.04.08, 23:23
                ponieważ wolałabym Ci nie polecać dr prost to zobacz na forum gazety ZEZisko,
                tam jest podanych wiele nazwisk lekarzy. tam też znalazłam opinię że prostowa
                kiepsko dobiera soczewki toryczne.
                pozdrawiam
    • katacha Re: Przedstawiamy się :) 30.03.08, 20:57
      od zeza też są dobrzy ponoć w Krakowie Witkowicach. dobrze poczytaj to dużo
      informacji znajdziesz na tym forum.
      • juscia27 Re: Przedstawiamy się :) 04.04.08, 18:03
        To i ja sie przedstawie. Bardzo dlugo przegladam to forum i w koncu
        sie zdecydowalam napisac. Jestem mama 15 miesiecznej Julii ktora
        urodzila sie z wada wrodzona wzroku ma LCA czyli Lebers congenital
        amarousis chyba dobrze napisalam mala widzi ale bardzo slabiutko
        dotego ma nadwzrocznosc i oczoplas. Rozwija sie prawidlowo troszke
        dluzej zajmuje jej nauka np chodzenia, ale daje rade jest uparta i
        dzielna.Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka