1-agusia 07.11.08, 22:22 dziewczyny czy słyszałyście coś na temat zabiegu przeciw jaskrowego. Zabieg polega na zamrożeniu płynu w oku przy temperaturze -70 stopniach. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
urson77o2.pl Re: Mam pytanie (jaskra) 08.11.08, 08:01 Nie słyszałam,Antoś miał robioną operację przeciwjaskrową trabeluktomie z irydyktomią,ma taką małą dziurkę na oczku. Odpowiedz Link
1-agusia Re: Mam pytanie (jaskra) 08.11.08, 09:47 Ten zabieg polega na tym że oko zostaje nienaruszone. Odpowiedz Link
1-agusia Re: Mam pytanie (jaskra) 16.11.08, 11:56 DZiewczyny napiszcie jak u Waszych dzieci okazało sie że mają jaskre po zaćmie i czy były operowane jaką metodą i jak teraz to wszystko wygląda. W środe po rałszu okazało sie że Marzenka ma jaskre wtórną po zaćmie obuocznej i po zaćmie wtórnej,oka prawego. Ciśnie ma nagranicy normy lub leko podwyszone dotego rogówka się powiększyła i popękała oraz gałka oczna się wydłużyła.Bieże Betoptik i Trusopt.Zabiegu nie miała bo jeszcze się niekwalifikuje. Odpowiedz Link
asiak2007 Re: Mam pytanie (jaskra) 16.11.08, 18:58 Moja Olka miała zabieg p/jaskrowy robiony cyklodiodą, to było w czerwcu 2006r. Od tego czasu brała trusopt i betoptic, po pewnym czasie brania tych leków dziwnie zareagowała jakby uczuleniem na betoptic, lekarka zmieniła na xalatan, w kwietniu tego roku doktor Sarti wykluczyła nam trusopt z powodu grubych rogówek i bierzemy teraz tylko xalatan raz dziennie. W środę byliśmy w Centrum, pani dr zbadała Olę bez narkozy co było dla mnie wielkim zdziwieniem że sie dała, bo do tej pory nikt oprócz jej jedynej dr Marzenki nie mógł się zbliżyć do jej oczek, a tu taka niespodzianka. Ciśnienie dobre 8 i 10, okularków niestety nie zmieniłyśmy bo podobno niewielka byłaby to różnica, następna kontrol 10 lutego Czemu Twoja córka nie kwalifikuje się do zabiegu? czy poprostu sprawdzają może leki zadziałają i obejdzie się bez ingerencji skalpela lub lasera? Odpowiedz Link
1-agusia Re: Mam pytanie (jaskra) 16.11.08, 21:14 Naczym polegał zabieg cyklodiodą,i jaka była grubośc rogówki skoro dr.Safti wykluczyła trusopt. Marzenka też ma grubą rogówke i bieże Trusopt. Na zabieg sie niekwalifikuje bo ciśnie ma na granicy normy( czyli 18) Mam pytanie czy jeśli jaskra jest na jednym oku to może być potem na obu. Odpowiedz Link
asiak2007 Re: Mam pytanie (jaskra) 19.11.08, 20:58 pachymetria op: 696um, ol:722um, tylko może ten xalatan tak dobrze działa w przypaku Olki że dr tak zaordynowała. A jeżeli chodzi o ciśnienie to bodaj 24, 25 to jest granica normy, bo tak było u nas a dopiero przy ciśnieniu 30 w oczu lewym i 17 w prawym już na betopticu i trusopcie dopiero została "zoperowana" tą diodą. To był taki zabieg jak laserem. Teraz ma dobre ciśnienie praktycznie cały czas na jednym poziomie w granicach 10 Odpowiedz Link
1-agusia Re: Mam pytanie (jaskra) 20.11.08, 10:45 ciśnienie w narkozie op 3I-8III ol 4I-9III Srednica rogówki op 11,5*12mm ol 11*11,5mm jeśli sie znasz na wynikach to odpisz. gonioskopia: opl-kąt śr. szerokości nieznacznie przypruszony barwnikiem,poj mostki biegnące od tęczówki do trabekulum i do lini Schwalbego i częściowo do rogówki,B/C 20 -25-30stopni 1-2 PTM czy to znaczy że ma jaskre wtórną barwnikową. Odpowiedz Link
asiak2007 Re: Mam pytanie (jaskra) 22.11.08, 15:38 Olka nie miała robionego tego badania, więc my nie wiemy jakiego typu jest to jaskra, ale myślałam już o wykonaniu tych badań bo jak słyszałam może się okazać że ona wogóle nie ma jaskry i potrzebna jest dokładna ocena tarczy nerwu wzrokowego Odpowiedz Link
1-agusia Re: Mam pytanie (jaskra) 22.11.08, 21:06 Rok temu Marzenka też miała to badanie,i wtedy niemiala jeszcze jaskry tylko ciśnienie podwyszone i rogówka przymglona. Teraz po roku tak jak pisałam rogówka popękała gałka sie wydłużyła i to ciśnienie. Dzieki za informacje mało jest w internecie na temat jaskry u dzieci. Gdzie Olka miała zabieg. Odpowiedz Link
asiak2007 Re: Mam pytanie (jaskra) 23.11.08, 19:22 Oli wykryto tą jaskrę we Wrocławiu i tam też dr chciała od razu robić operację ale ja nie wyraziłam zgody bo obydwoje z mężem stwierdziliśmy że skoro prowadzimy ją w CZD a to badanie miał robione tam przypadkowo to spróbujemy najpierw kroplami a jak będzie dalej nie tak, to zrobią to w centrum. I tak też się stało, zadzwoniłam do dr Ślączki, która nas wtedy prowadziła i powiedziałam o całej sytuacji, umówiłyśmy się na badanie w znieczuleniu już na sali operacyjnej, dr przeprowadziła najpierw badanie i wyszla do nas przekazać że jednak trzeba wykonać zabieg. I tak to u nas wyglądało. A na temat jaskry jest dużo w necie ale większość niestety dotyczy dorosłych, więc musimy się dzielić informacjami i tu prośba do wszystkich: jeśli macie jakieś nowinki z tej dziedziny to proszę piszcie Odpowiedz Link
1-agusia Re: Mam pytanie (jaskra) 23.11.08, 22:04 Jaki lekarz w Wrocławiu jej to załważył.My po soczewki jeździmy do dr Markuszewskiej. skąd jesteście my z wielkopolski Odpowiedz Link
asiak2007 Re: Mam pytanie (jaskra) 24.11.08, 09:11 my jesteśmy z okolic Kłodzka, a jaskrę stwierdziła dr Turno w klinice akademickiej Odpowiedz Link
1-agusia Re: Mam pytanie (jaskra) 01.12.08, 13:04 Jutro jedziemy do Jaworskiego bo Marzenka zgubiła soczewke i zastanawiam sie jak długo sie czeka za odbiorem. Spodziewaliśmy sie że soczewka wypadnie bo gałka oczna sie wydłużyła przez ciśnienie wiec soczewka zrobiła sie mała. A po drugie jestem ciekawa jego opini. Odpowiedz Link
asiak2007 Re: Mam pytanie (jaskra) 02.12.08, 09:16 no widzisz a słyszałam opinię że to dobrze gdy dziecko nosi soczewkę bo to niejako zapobiega jaskrze i że ta soczewka utrzymuje oczko, ale na Waszym przykładzie jeśli mogę tak powiedzieć można zobaczyć że jedno nie ma nic z drugim wspólnego i gdy ciśnienie się pojawia to soczewka w niczym nie pomaga Odpowiedz Link
1-agusia Re: Mam pytanie (jaskra) 02.12.08, 15:46 Ja nigdy niesłyszałam otym aby soczewki pomagały przy jaskrze. Pytałam o wszczep soczewek więc teraz przy jaskrze jest za duże ryzyko i on by niewszczepiał,tylko nosił cały czas soczewki twarde a z czasem może miękie. Odpowiedz Link