mania81 Re: Rak płaskonabłonkowy skóry 08.11.06, 22:54 Miało być tak: Czy jest cos takiego? Znajduję tylko rak płasonabłonkowy macicy albo płuc albo gardła. A skóry? Lekarz powiedział mojej teściowej że ma właśnie taki rodzaj raka nic więcej nie wiem proszę pomóżcie i powiedzcie mi coś więcej na ten temat. A może macie jakieś linki. Odpowiedz Link
gontcha Re: Rak płaskonabłonkowy skóry 08.11.06, 23:27 Raki płaskonabłonkowe (łac. carcinoamata planoepitheliales) Raki płaskonabłonkowe powstają w jamie ustnej, przełyku, oskrzelach, skórze, gardle, tarczy szyjki macicy Rak płaskonabłonkowy kolczystokomórkowy (łac. carcinoma planoepitheliale spinocellulare) których cechą charakterystyczną jest pojawienie się zrogowaciałych struktur mikroskopowych, tzw. perłeł rakowych (Waldeyera) Rak płaskonabłonkowy rogowaciejacy/nierogowaciejący (łac. carcinoma planoepitheliae keratodes/nonkeratodes), Rak podstawnokomórkowy (łac. carcinoma basocellulare) dla których cechą charaktystyczną jest palisadowaty układ komórek na obwodzie gniazd nacieku rakowego. Nowotwór ten nie spełnia kryteriów biologicznych raka, tzn. nie tworzy przerzutów odległych (jest nowotorem półzłośliwym, powodując wznowy miejscowe po usunięciu chirurgicznym), lokalizuje się najczęściej w skórze twarzy, Nabłoniak limfatyczny (guz Schminckego) (łac. lymphoepithelioma), dotyczy zwykle migdałków podniebiennych. Odpowiedz Link
mania81 Re: Rak płaskonabłonkowy skóry 09.11.06, 14:39 Bardzo dzięuję za odpowiedź to mi rozjaśniło sytuację. jeszcze raz wielkie dzięki Odpowiedz Link
nikita2006 Re: Rak płaskonabłonkowy skóry 12.11.06, 00:20 witam, szczerze mowiac nie wiem czy ten temat mnie dotyczy ale mam pytanie. Od jakiegos czasu mam przy ustach taki jakby bąbel, na początku był mały i nie było go widać z zewnątrz, czułam go tylko językiem. Teraz natomiast jest większy i widać go gdy sie chociażby uśmiecham. Myślałam, że to znikinie ale się na to nie zapowiada. W rodzinie były nowotwory także jestem przewrażliwiona na tym punckie. Moje pytanie to: czy sam guz boli gdy się go dotyka? czy ktoś miał podobną sytuację? Odpowiedz Link