galtom 22.02.11, 11:04 Jak prawidłowo pisać i odmieniać? Masz smartphone'a. Masz smartfona. Ktoś wie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
migni Re: Smartphone, smartfone, smart-fon, itd... ??? 22.02.11, 11:54 M. smartfon, smartphone (jeśli upierać się przy niespolszczeniu) D. smartfona, smartphone'a C. smartfonowi, smartphone'owi B. smartfona a. smartfon, smartphone'a a. smartphone N. smartfonem, smartphone'em Ms., W. smartfonie, smartphonie Odpowiedz Link Zgłoś
galtom Re: Smartphone, smartfone, smart-fon, itd... ??? 22.02.11, 12:13 Ok, czyli obie pisownie są poprawne :-) Dobrze wiedzieć... bo cały czas miałem zgryz której używać. Jak pisałem smartphone to mi sie wydawało, że "fon" jest lepiej - i odwrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Mała poprawka 22.02.11, 22:15 {Migni}: ... B. smartfona a. smartfon, smartphone'a a. smartphone... Lepiej: „...B. smartfon a. smartfona, smartphone a. smartphone'a ..." Odpowiedz Link Zgłoś
migni Re: Mała poprawka 22.02.11, 23:19 Zadowoleniem napawa kompromisowe przybliżenie... :) Odpowiedz Link Zgłoś
zbyfauch Po polsku to 23.02.11, 20:23 chyba cwana tuba? cwana tuba cwanej tuby cwanej tubie cwaną tubę cwaną tubą cwanej tubie o, tuboży ty cwana... itd. Odpowiedz Link Zgłoś