szaser 27.04.04, 13:56 Mówi się, że postępowanie w jakiejś sprawie zostaje zawieszone. A co się mówi, jak przestaje istnieć przyczyna zawieszenia. Przecież nie powiem, że postępowanie zostaje „odwieszone”? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ala100 Re: zawiesić? odwiesić? 27.04.04, 16:02 szaser napisał: > Mówi się, że postępowanie w jakiejś sprawie zostaje zawieszone. A co się > mówi, jak przestaje istnieć przyczyna zawieszenia. Przecież nie powiem, że > postępowanie zostaje „odwieszone”? > Pewnie, że nie. Ono później jest "zdjęte" z porządku... czy jak tam. Ala Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 wznowić? 27.04.04, 16:27 szaser: > Przecież nie powiem, że postępowanie zostaje „odwieszone”? Chyba będziesz je musiał wznowić. - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
szaser Re: wznowić? 28.04.04, 07:55 Wznowienie ma inne skutki prawne i jest konsekwencją zupełnie innej czynności! PUDŁO! Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: wznowić? 28.04.04, 12:42 szaser: > Wznowienie ma inne skutki prawne i jest konsekwencją zupełnie innej czynności! > PUDŁO! Mam nadzieję, że to pudło Wysoki Trybunał mi zawiesi, bo chciałem dobrze. Jeśli dla Ciebie ,,wznowienie'' nie jest tym samym co ,,odwieszenie'', to znaczy, że nie pytasz o język polski tylko o żargon środowiskowy, prawniczy. Ale w takim razie to jest zła lista dyskusyjna. Gdybyś matematykowi wmawiał, że przeciwieństwem ,,pustego'' jest ,,pełny'', to też by Cię zapudłował, bo powinieneś powiedzieć ,,niepusty'', a ,,pełny'' oznacza co innego. W różnych dziedzinach matematyki ma różne znaczenia ale w żadnej nie oznacza ,,niepusty''. - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
jacklosi Re: zawiesić? odwiesić? 28.04.04, 10:41 Powiedzieć o odwieszeniu postępowania można. Co innego napisać, i tu jest problem. Nie bardzo rozumiem, dlaczego Twoim zdaniem postępowania się nie wznawia, przecież to i logiczne, i semantyczne, i chyba spotykane. Gorzej z zawieszeniem prezesa w wykonywaniu funkcji. Jego się raczej nie wznawia. A może dlatego się go nie odwiesza, że potem zawsze idzie do pudła? JK Odpowiedz Link Zgłoś
ala100 Re: zawiesić? odwiesić? 28.04.04, 14:32 jacklosi napisał: > Gorzej z > zawieszeniem prezesa w wykonywaniu funkcji. Jego się raczej nie wznawia. A może > > dlatego się go nie odwiesza, że potem zawsze idzie do pudła? > JK Ale nieco wcześniej - zdejmuje. Ala Odpowiedz Link Zgłoś
szaser wyjaśnienie 29.04.04, 07:13 W końcu nie dowiedziałem tutaj niczego. Sprawdziłem więc w inny sposób. Postępowanie po zawieszeniu, podejmuje się z urzędu lub na wniosek. Odpowiedz Link Zgłoś
teresa.kruszona Re: wyjaśnienie 29.04.04, 17:02 Według słownika: „Jeśli odwieszono jakąś zawieszoną wcześniej instytucję, organizację lub działalność, to zezwolono jej na wznowienie działalności (...) jeśli ktoś, zawieszony wcześniej w jakichś obowiązkach, został odwieszony, to przywrócono mu prawo ich wykonywania. Słowo potoczne”. (ISJP PWN) Sądzę, że o postępowaniu sądowym można powiedzieć, że zostało zawieszone, a potem wznowione. Odpowiedz Link Zgłoś