salicki 28.07.04, 14:54 Czy dopełniacz lm. rzeczownika "rola" (w znaczeniu "rola papieru") jest taki sam jak "roli teatralnej" i brzmi "ról"? Czy "roli"? Bo chyba nie "rol"? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
efedra Re: rola 28.07.04, 15:03 salicki napisał: > Czy dopełniacz lm. rzeczownika "rola" (w znaczeniu "rola papieru") jest taki > sam jak "roli teatralnej" i brzmi "ról"? Czy "roli"? Bo chyba nie "rol"? > > Wydaje mi sie, ze "rol" (bez kreski), ale brzmi to tak niedobrze, ze unikalabym po prostu tego slowa w dopelniaczu. Uzylabym raczej rownoznacznych, a czesciej nawet uzywanych "bel papieru". pzdr efedra Odpowiedz Link Zgłoś
salicki Re: rola 28.07.04, 15:39 Ja bym bardzo chętnie zmienił słowo, ale tu chodzi tak naprawdę o rolę etykiet (czy nie mogłem tak napisać od razu ?) i trudno tu mówić o "beli". Zdecydowanie jest to rola :-( Chyba że ktoś podpowie mi inny bezproblemowy synonim. Dzięki Sal Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: rola 28.07.04, 19:17 A może by tak - zwojów lub rulonów? Skoro 'ról' się nie podoba :) Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: rola 28.07.04, 19:58 Rulon podoba mi sie najbardziej (moze byc dowolnej wielkosci). Ale jesli to nie jakis gigantyczny zwoj, to moze byc zwitek i rolka. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: rola 28.07.04, 20:42 Tyle że, widzisz, droga Efedro, zwój i rulon kojarzą się z czymś zwiniętym dość luźno, rola natomiast - o, to coś zrolowanego dość ściśle :) Niechaj P.T. Inicjator wątku rostrzygnie, jak zwinięte czy też zrolowane są jego etykiety! Swoją drogą, nie widzę nic zdrożnego w wyrażeniu, np., 5 ról etykiet... Też pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
teresa.kruszona Re: rola 28.07.04, 23:13 Dopełniacz liczby mnogiej rzeczownika rola (zwój, duża rolka) ma formę ról. Odpowiedz Link Zgłoś