acoetzer 16.10.04, 11:36 Czy można powiedzieć "po lewo" zamiast "po lewej" (i "po prawo" zamiast "po prawej")? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zakrencik Re: "po lewo"? 16.10.04, 11:50 acoetzer napisała: > Czy można powiedzieć "po lewo" zamiast "po lewej" (i "po prawo" zamiast "po > prawej")? Że niby co? Jak już to 'na lewo':D Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: "po lewo"? 16.10.04, 12:19 acoetzer: > Czy można powiedzieć "po lewo" zamiast "po lewej" (i "po prawo" zamiast "po > prawej")? To zależy od budowy narządu mowy. ,,Po prawo'' jest ciut trudniejsze ze względu na ,,r'', ale ,,po lewo'' da się powiedzieć całkiem spoko. Ta forma zawojowuje polszczyznę. Jest niezbyt logiczna i sprawia na mnie wrażenie jakiegoś dowcipu, który rozpowszechnił się i zatracił swoją żartobliwość. Mnie się niezbyt podoba, ale chyba czas już uznać jej istnienie. - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak Odpowiedz Link Zgłoś
acoetzer Re: "po lewo"? 16.10.04, 12:31 Mnie się też nie podoba... Hm, ale w każdym razie nie powinnam poprawiać używających tej formy? Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: "po lewo"? 16.10.04, 14:19 acoetzer: > Hm, ale w każdym razie nie powinnam poprawiać używających tej formy? A, to już zależy od tego, jaki masz zawód. Jeśli jesteś kierowcą i pytasz o drogę a ktoś Ci mówi ,, Odpowiedz Link Zgłoś
vatseq Re: "po lewo"? 20.10.04, 17:13 "Mnie się niezbyt podoba, ale chyba czas już uznać jej istnienie." To może uznać też "ROŻNO"?? :-) Buuee, fuj.... Nigdy! vatseq Odpowiedz Link Zgłoś
empeka Można, ale po co? 16.10.04, 16:14 Stefan rzecz wyjaśnił, ja tylko usilnie się dopraszam, żeby nie pytać czy coś można, czy nie można. To zawsze rzecz preferencji, zakazu niet. Odpowiedz Link Zgłoś
teresa.kruszona Re: Można, ale po co? 18.10.04, 23:09 Poprawne formy to: po lewej stronie, po prawej stronie; po lewo, po prawo - niepoprawne. Odpowiedz Link Zgłoś