afilipinka 08.11.04, 14:36 Witam! Chcialabym dowiedziec sie jaka jest prawidlowa odmiana nazwiska Snieg. Czy obowiazuje tylko forma :pani Sniezyna i panna Sniezanka czy tez pani Sniegowa? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ja22ek Re: odmiana nazwiska 08.11.04, 15:21 Jeszcze możliwa jest pani Śnieg. J22 Odpowiedz Link Zgłoś
afilipinka Re: odmiana nazwiska 08.11.04, 16:57 A dziecko dostalo gorszy stopien, bo napisalo : pani Sniegowa i panna Sniegowna. U pani liczyla sie tylko forma : pani Sniezyna i panna Sniezanka. Ciekawa jestem jak pani odmienilaby nazwisko Stóg... Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: odmiana nazwiska 08.11.04, 17:00 Łomatko! To ta pani nie ma nic lepszego do roboty, jak tylko formy żeńskie ćwiczyć? Toż to zajęcie dla zapaleńców, nie dla biednych dzieciątek. Stóg pół biedy, ale Jemgo! J22 Odpowiedz Link Zgłoś
teresa.kruszona Re: odmiana nazwiska 16.11.04, 00:17 Sposób tworzenia nazwisk odmężowskich i odojcowskich uzależniony jest od zakończenia nazwiska męskiego: nazwiska żon są tworzone za pomocą przyrostka -owa dla nazwisk zakończonych spółgłoską (np. Śnieg - Śniegowa) oraz -ina, -yna dla nazwisk zakończonych samogłoską -a (np. Skarga - Skarżyna; Puzyna - Puzynina). Nazwiska córek mężczyzn, których nazwiska kończą się spółgłoską, są tworzone za pomocą przyrostka -ówna (np. Kuc - Kucówna), a zakończonych samogłoską -a za pomocą -anka (np. Skarga - Skarżanka). Za pomocą przyrostka -anka tworzone są także nazwiska odojcowskie od nazwisk zakończonych na -g, -go, -ge (Lange - Lanżanka, nie: Langówna; Śnieg - Śnieżanka). Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: odmiana nazwiska 16.11.04, 00:48 teresa.kruszona napisała: > Nazwiska córek mężczyzn, których nazwiska kończą się spółgłoską, są tworzone za pomocą przyrostka -ówna (np. Kuc - Kucówna), a zakończonych samogłoską -a za > pomocą -anka (np. Skarga - Skarżanka). Za pomocą przyrostka -anka tworzone są > także nazwiska odojcowskie od nazwisk zakończonych na -g, -go, -ge (Lange - > Lanżanka, nie: Langówna; Śnieg - Śnieżanka). W przypadkach, kiedy ostatnia spolgloska nazwiska ojca jest 'g', to bardzo dobrze rozumiem i wspolczuje corkom wszelkich glupich dowcipow od szkoly podstawowej poczawszy. pzdr, e. Odpowiedz Link Zgłoś
jacklosi Re: odmiana nazwiska 30.11.04, 13:45 Czyli Pani miała pół racji: Śniegowa i Śnieżanka. Odpowiedz Link Zgłoś