Dodaj do ulubionych

rok "dwa tysiące drugi" czy "dwutysięczny drugi"?

06.07.02, 12:37
Uwaźam, źe powinno się mówić np. "w dwa tysiące drugim roku", a nie "w
dwutysięcznym drugim". Przecież w poprzednim tysiącleciu nie mówiliśmy "rok
tysiąc dziewięćsetny piętnasty", prawda? Jak powinniśmy zatem mówić?
Lucyna
Obserwuj wątek
    • teresa.kruszona Re: rok 07.07.02, 15:39
      Ma Pani rację, powinniśmy mówić „w roku dwa tysiące drugim”. Postać liczebników
      porządkowych mają tylko dwa ostatnie określenia (najczęściej dziesiątek i
      jednostek), one też odmieniają się przez przypadki, np. Obraz pochodzi z roku
      tysiąc dziewięćset (mianownik, nie odmieniamy) dwudziestego piątego
      (dopełniacz, odmieniamy).
      • ala100 Re: rok 07.07.02, 16:42
        A co zrobić z rokiem 2000?
        • teresa.kruszona Re: rok 07.07.02, 21:12
          W roku dwutysięcznym.
          • ala100 Re: rok 08.07.02, 12:05
            "W roku dwutysięcznym" na pewno lepiej brzmi niz "w roku dwa tysiące". Według
            mnie również lepiej brzmi "w roku dwutysięcznym drugim" niż "w roku dwa tysiace
            drugim".

Jeżeli "postać liczebników porządkowych mają tylko dwa ostatnie określenia
            (najczęściej dziesiątek i jednostek)", to może w tym trudnym roku 2002
            należałoby pominąć zera, podobnie jak w roku dwutysięcznym? Ala
            • lucynda Re: rok 08.07.02, 21:19
              Rok dwa tysiące drugi brzmi - moim zdaniem - lepiej niż dwutysieczny drugi, a
              poza tym jest to forma bardziej logiczna i konsekwentna (patrz: poprzednie
              tysiąclecie). Najbardziej mnie razi, że ta niesłuszna forma jest tak chętnie
              używana przez media, które przecie powinny być dla nas przykładem poprawności
              językowej.
              L
              • ala100 Re: rok 08.07.02, 23:11
                lucynda napisał(a):

> Rok dwa tysiące drugi brzmi - moim zdaniem - lepiej niż dwutysieczny drugi,

"Rok dwa tysiące drugi " brzmi nieźle, ale "w roku dwatysiące drugim", to już
                wybacz - nie.

> poza tym jest to forma bardziej logiczna i konsekwentna (patrz: poprzednie
                > tysiąclecie).

Nie bardzo widzę analogię, ponieważ poprzednie tysiąclecie ( czy raczej stulecie)
                miało dwie pierwsze cyfry różne od zera. Ale nie będę się upierać co do " roku
                trzy tysiące trzeciego".
            • zdybiec Re: rok 12.07.02, 19:21
              ala100 napisał(a):

> "W roku dwutysięcznym" na pewno lepiej brzmi niz "w roku dwa tysiące". Według
              > mnie również lepiej brzmi "w roku dwutysięcznym drugim" niż "w roku dwa tysiace
              >
              > drugim".
              >
              A ja dodam do tego argument "z klasyka": tytuł utworu C.K. Norwida: "Noc
              tysiączna druga".
              • lucynda Re: rok 12.07.02, 22:24
                zdybiec napisał:

> ala100 napisał(a):
                >
                > > "W roku dwutysięcznym" na pewno lepiej brzmi niz "w roku dwa tysiące". Wed
                > ług
                > > mnie również lepiej brzmi "w roku dwutysięcznym drugim" niż "w roku dwa ty
                > siace
                > >
                > > drugim".
                > >
                > A ja dodam do tego argument "z klasyka": tytuł utworu C.K. Norwida: "Noc
                > tysiączna druga".

I chwała klasykowi, ale od jego czasów trochę się jednak w języku zmieniło...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka