kn72 27.06.05, 08:26 Moja firma posiada certyfikat ISO. Często wię słyszę słowo "audit". Powiem szczerze, że poprawne wydaje mi się wyrażenie "audyt". A jak jest w rzeczywistości? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ja22ek Re: audyt czy audit? 27.06.05, 10:42 Właświwie to jest "kontrola". Problem z auditem jest taki, że jakiś niedouczony pisaciel przepisów dotyczących audytu napisał to-to prze 'i' (serdeczne pozdrowienia dla tego tumana), i teraz wszyscy audytorzy działający wedle przepisów mówią o audicie. Pozdrawiam J. Odpowiedz Link Zgłoś
jacklosi Re: audyt czy audit? 27.06.05, 12:29 Ten tuman chyba chciał na siłę odróżnić audyt finansowy od audytu ISO-wskiego. I mu się niestety udało. Odpowiedz Link Zgłoś
dialektolog Re: audyt czy audit? 10.07.05, 15:47 jacklosi napisał: > Ten tuman chyba chciał na siłę odróżnić audyt finansowy od audytu ISO-wskiego. > I mu się niestety udało. Co było chorym zamysłem (ale dystansuję się od określenia "tuman", bo jeszcze by mnie ówże osobnik tak przez Ciebie nazwany po sądach zaczął ciągać). Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: audyt czy audit? 11.07.05, 22:42 dialektolog napisał: > (ale dystansuję się od określenia "tuman", bo jeszcze by > mnie ówże osobnik tak przez Ciebie nazwany po sądach zaczął ciągać). Spokojnie możesz go nazwać zerem, skoroś taki lęklywy :) Odpowiedz Link Zgłoś
aamg Re: audyt czy audit? 28.06.05, 15:42 ja22ek napisał: > Właświwie to jest "kontrola". Często w informacjach, zaleceniach i w papierach urzędowych wymienione są oba działania jako różne - na własne oczy widuję. Nie tak dawno na tym forum usiłowałam ustalić, jaka jest właściwie różnica między kontrolą, audytem a monitoringiem; niby trochę więcej wiem, ale... Odpowiedz Link Zgłoś
gatta13 Re: audyt czy audit? 28.06.05, 20:23 W mojej firmie działa audyt z audytorami. Ale pani doktor na studiach mówiła i pisała "audit". W podręcznikach raczej bywa audyt. Ale może tylko w tych, na które ja trafiłam. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
yagres Re: audyt czy audit? 08.07.05, 11:14 A u mnie w firmie jest przeprowadzany audit przez auditorów. Śmieszne prawda? A co tam sie będę przejmował. Dzisiaj idę do banku po kredit. Odpowiedz Link Zgłoś
jaborygyn Re: audyt czy audit? 13.07.05, 12:15 Kej Wy sie dziepjyro terouzki nade tym zastanowjouciy, to podle Mje nojlepi kejbys'cie se na muster Ustawy uo polski goudce przijyni: "ałdit" lebo "ałdyt"! Bo szrajboongi nade kjerymi s'lynczycie soom jurz uode douwna dobrze szkryflane podle mustra uortografije goornouszloonzkygo kryjoula: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=374&w=14341949 Przeca tu rzoondzi zasada pjyrszyn'stwa!? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
teresa.kruszona Re: audyt czy audit? 13.07.05, 19:03 Audyt. Cytuję „Łatwy słownik trudnych słów” Andrzeja Markowskiego: „audyt, rodzaj rewizji, kontroli polegający na sprawdzaniu zgodności wykonania czegoś z przyjętymi założeniami, obowiązującymi zasadami, regułami itp.; audyt finansowy - sprawdzanie poprawności wyliczeń finansowych; ang. audit, auditor”. Odpowiedz Link Zgłoś
jaborygyn Re: audyt czy audit? 14.07.05, 11:49 PKN Polski Komitet Normalizacyjny POLSKA NORMA PN-EN ISO 9000 wrzesień 2001 Systemy zarządzania jakością Podstawy i terminologia stronica 45 3.9.1 audit systematyczny, niezależny i udokumentowany proces (3.4.1) uzyskiwania dowodu z auditu (3.9.4) oraz jego obiektywnej oceny w celu określenia stopnia spełnienia kryteriów auditu (3.9.3) Cosik Mi sie zdowo, co Polouki tracoom jynzykowy laufpas? Znaczy sie - suwerynnos' i torzsamos'. Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: audyt czy audit? 15.07.05, 08:44 jaborygyn napisał: > Cosik Mi sie zdowo, co Polouki tracoom jynzykowy laufpas? > Znaczy sie - suwerynnos' i torzsamos'. Widać, nie każdy naród może być tak zwarty, gotowy i jednomyślny jak Ślązacy :) Odpowiedz Link Zgłoś
jaborygyn Re: audyt czy audit? 15.07.05, 11:28 Bajszpil (przikuody) na to bydziecie mjec' we Stolycy juzas' za niydugo: wiadomosci.onet.pl/1129818,11,1,0,120,686,item.html bo "25 lipca do Warszawy pojedzie ok. 12 tys. górników." www.money.pl/emerytury/wiadomosci/20050714/102917?p=md katowice.naszemiasto.pl/wydarzenia/495312.html A to bydzie yno Jejih szpica przodnio! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: audyt czy audit? 15.07.05, 11:51 Osobiście nie mam nic przeciwko zadeptaniu Warszawy przez śląskie grónictwo. Odpowiedz Link Zgłoś
vatseq Re: audyt czy audit? 02.08.05, 11:56 Zmienić normę!!! Wielokrotnie krzyczałem o tym na szkoleniach z systemów jakości ISO 900x vatseq Odpowiedz Link Zgłoś