14.08.02, 19:49
Mam dylemat. Od jakiegoś już czasu słyszę notorycznie w przeróżnych
sklepikach jak chcą mi sprzedać kilka "deko" czegoś tam. Zawsze wydawało mi
się, że są dekagramy, a ewentualny skrót to "deka".
Jak to wreszcie jest?
Obserwuj wątek
    • teresa.kruszona Re: dkg 16.08.02, 11:52
      Formy skrócone "deka" i "deko" słowniki kwalifikują jako potoczne. Za formę
      staranną uważa się wymowę całego (odmienianego) wyrazu dekagram. Jeśli jednak
      używamy formy skróconej, to lepiej powiedzieć np. dwadzieścia deka szynki niż
      dwadzieścia deko szynki.
    • lakris Re: dkg 19.08.02, 18:46
      a ja nie rozumiem dlaczego tyko w polsce uzywamy dkg? wszeszie ogowiazuja
      gramy! tylko w polsce inaczej.
      • sze Re: dkg 20.08.02, 17:29
        > a ja nie rozumiem dlaczego tyko w polsce uzywamy dkg? wszeszie ogowiazuja
        > gramy! tylko w polsce inaczej.

A ja przypominam, że tylko w Polsce obowiązuje język polski. Wszędzie
        obowiązują inne języki. Dlaczego tak?

Poza tym w wielu miejscach używane są jeszcze decylitry, a u nas nie, dlaczego?
        • zbigniew_ Re: dkg 23.08.02, 09:39
          sze napisał:

>
          > Poza tym w wielu miejscach używane są jeszcze decylitry, a u nas nie,
          dlaczego?

Wygaje mi się, że to wynika z tradycji w danym kraju.
          W Polsce powszechnie używa się z przedrostkiem decy- decybele (db).
          Poza tym skrót deka to da, prawidłowa pisownia to wobec tego dag a nie dkg.
          Dkg nalezałoby czytać jako decykilogram, co nie ma zadnego sensu.
          • jazzek62 Re: dkg 23.08.02, 14:57
            He he... w tym samym duchu rozumując dag można by zinterpretować jako
            decyattogram. I też to nie ma sensu ;)
            • zbigniew_ Re: dkg 23.08.02, 15:52
              jazzek62 napisał:

> He he... w tym samym duchu rozumując dag można by zinterpretować jako
              > decyattogram. I też to nie ma sensu ;)
              Podobieństwo jest pozorne, ponieważ w układzie jednostek SI, obowiązującą
              podstawową i powszechnie jednostką masy jest kilogram. 1 dkg oznacza więc jedna
              dziesiątą część kilograma i brak sensu o którym pisałem wynika z tego, że 1 dkg
              =100 gramów a nie jeden dekagram (10 gramów). Gram jest dopuszczalną jednostką
              pomocniczą ze starego układu CGS. Nie słyszałem by ktoś używał w fizyce
              attogramów, choc sam konstrukcja jest poprawna.
              • jazzek62 Re: dkg 23.08.02, 16:23
                To nie całkiem ścisłe wytłumaczenie. Owszem kilogram jest jednostką podstawową,
                ale wielokrotności tworzy się od jednostki gram, która nie jest jednostką tylko
                dopuszczalną w układzie SI - jest jednostką pochodną (sic!). To taka niezbyt
                wygodna konsekwencja pozostania przy tradycyjnej nazwie jednostki masy.

Pytanie czym była podyktowana zmiana dawnego przedrostka 10E-2 'dc' na 'd' i
                10E2 'dk' na 'da'? Moim zdaniem stare dwuliterowe skróty były wystarczająco
                precyzyjne, i choć zmiana nastąpiła bardzo dawno, ciągle jej skutki się
                odbijają czkawką.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka