hubar 14.08.02, 19:49 Mam dylemat. Od jakiegoś już czasu słyszę notorycznie w przeróżnych sklepikach jak chcą mi sprzedać kilka "deko" czegoś tam. Zawsze wydawało mi się, że są dekagramy, a ewentualny skrót to "deka". Jak to wreszcie jest? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
teresa.kruszona Re: dkg 16.08.02, 11:52 Formy skrócone "deka" i "deko" słowniki kwalifikują jako potoczne. Za formę staranną uważa się wymowę całego (odmienianego) wyrazu dekagram. Jeśli jednak używamy formy skróconej, to lepiej powiedzieć np. dwadzieścia deka szynki niż dwadzieścia deko szynki. Odpowiedz Link Zgłoś
lakris Re: dkg 19.08.02, 18:46 a ja nie rozumiem dlaczego tyko w polsce uzywamy dkg? wszeszie ogowiazuja gramy! tylko w polsce inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
sze Re: dkg 20.08.02, 17:29 > a ja nie rozumiem dlaczego tyko w polsce uzywamy dkg? wszeszie ogowiazuja > gramy! tylko w polsce inaczej. A ja przypominam, że tylko w Polsce obowiązuje język polski. Wszędzie obowiązują inne języki. Dlaczego tak? Poza tym w wielu miejscach używane są jeszcze decylitry, a u nas nie, dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
zbigniew_ Re: dkg 23.08.02, 09:39 sze napisał: > > Poza tym w wielu miejscach używane są jeszcze decylitry, a u nas nie, dlaczego? Wygaje mi się, że to wynika z tradycji w danym kraju. W Polsce powszechnie używa się z przedrostkiem decy- decybele (db). Poza tym skrót deka to da, prawidłowa pisownia to wobec tego dag a nie dkg. Dkg nalezałoby czytać jako decykilogram, co nie ma zadnego sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
jazzek62 Re: dkg 23.08.02, 14:57 He he... w tym samym duchu rozumując dag można by zinterpretować jako decyattogram. I też to nie ma sensu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
zbigniew_ Re: dkg 23.08.02, 15:52 jazzek62 napisał: > He he... w tym samym duchu rozumując dag można by zinterpretować jako > decyattogram. I też to nie ma sensu ;) Podobieństwo jest pozorne, ponieważ w układzie jednostek SI, obowiązującą podstawową i powszechnie jednostką masy jest kilogram. 1 dkg oznacza więc jedna dziesiątą część kilograma i brak sensu o którym pisałem wynika z tego, że 1 dkg =100 gramów a nie jeden dekagram (10 gramów). Gram jest dopuszczalną jednostką pomocniczą ze starego układu CGS. Nie słyszałem by ktoś używał w fizyce attogramów, choc sam konstrukcja jest poprawna. Odpowiedz Link Zgłoś
jazzek62 Re: dkg 23.08.02, 16:23 To nie całkiem ścisłe wytłumaczenie. Owszem kilogram jest jednostką podstawową, ale wielokrotności tworzy się od jednostki gram, która nie jest jednostką tylko dopuszczalną w układzie SI - jest jednostką pochodną (sic!). To taka niezbyt wygodna konsekwencja pozostania przy tradycyjnej nazwie jednostki masy. Pytanie czym była podyktowana zmiana dawnego przedrostka 10E-2 'dc' na 'd' i 10E2 'dk' na 'da'? Moim zdaniem stare dwuliterowe skróty były wystarczająco precyzyjne, i choć zmiana nastąpiła bardzo dawno, ciągle jej skutki się odbijają czkawką. Odpowiedz Link Zgłoś