Dodaj do ulubionych

Domowy kajmak do mazurków

07.04.20, 17:13
Puszkowego nie uznaję, ale wieki nie robiłam i zapomniałam.
Przepis wyjściowy, od Dziuuni, mam taki:

1,5 litra mleka 3.2%
1,5 kg cukru
gotowane 2,5 godziny
10 dkg masła dodanego pod koniec gotowania

Czy jeśli wezmę jedną trzecią składników, mogę skrócić czas gotowania? O ile? Jak ma toto wyglądać, zanim dodam masło? Musi być już brązowe? Chyba jeszcze nie.
Jak mówię, nie pamiętam. Helpunku.

Obserwuj wątek
    • hazo Re: Domowy kajmak do mazurków 07.04.20, 17:26
      Wg mnie powinien być kremowy. Na koniec warto spróbować na kropli wylanej na spodek czy dobrze zastyga. Jest trochę innych przepisów na kajmak; dużo krótszych, a robionych z naturalnych składników, nie z puszki.
    • roseanne Re: Domowy kajmak do mazurków 07.04.20, 17:34
      ma zmienic barwe na lekko kremowy i miec konsystencje troszke bardziej zwarta niz ciasto nalesnikowe

      hazo ma racje proponujac test kropelkowy,

      nie zmienialam nigdy proporcji, wiec w tym nie podpowiem


      kiedys mialam przepis na mleko zwykle zageszczane proszkowym, ale poniewac kozie , jak narazie, dostalam tylko w Brazylii to nie robie

      --
      co bylo to bylo
      co moze byc jest
      a bedzie to co bedzie
      • hazo Re: Domowy kajmak do mazurków 07.04.20, 18:04
        Mam też takie przepisy; może się przydadzą

        1,5 szklanki wody
        1 szklanka cukru
        3 czubate łyżki tłustego mleka w proszku (t.zw. "niebieskiego”)
        Gotować mieszając. Gdy zgęstnieje dodać 1 łyżkę masła i rozetrzeć.
        ==========================
        2 szklanki cukru kryształu
        1 szklanka śmietany kremówki (36%)
        1 cukier waniliowy
        gotować 11 (tylko) minut od zagotowania. Nie więcej !!! bo będzie twardy.
        Po ugotowaniu chwilę ucierać i siup na mazurki.
        Można dodać 2 łyżki kakao lub tabliczkę gorzkiej czekolady
        Moja uwaga: zdarzyło mi się, że nie zastygł na mazurku, chociaż większość bardzo chwali.
        ===============================
        0,5 l słodkiej śmietanki
        400 g cukru
        100 g masła
        1 łyżka rozpuszczalnej kawy
        Śmietankę z cukrem gotujemy stale mieszając "do nitki". Lekko przestudzoną masę ucieramy drewnianą łyżką, aż będzie miała konsystencję gęstej śmietany. Teraz dodajemy roztarte, miękkie masło i nadal pracowicie ucieramy. 1 łyżkę dobrej kawy rozprowadzamy odrobiną wody, dodajemy do kajmaku i jeszcze przez chwilę ucieramy. Masę rozsmarowujemy natychmiast na wystudzonym mazurkowym blacie i dekorujemy orzechami. Do masy kajmakowej można dodać - ze wspaniałym efektem - 25 a nawet więcej ml rumu, koniaku lub spirytusu

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka