ant. 23.02.03, 10:52 jak przeczytać takie coś! 22.02.2003 W dniu dwudziestym drugim lutego? czy w dniu dwudziestym drugim lutym? a może dnia dwudziestego drugiego lutego Które formy są poprawne? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ja22ek Re: W dniu.... 24.02.03, 18:14 Zwykłe "dwudziestego drugiego lutego" wystarczy w zupełności. Odpowiedz Link Zgłoś
teresa.kruszona Re: W dniu.... 24.02.03, 19:25 Albo: „dziś jest dwudziesty drugi lutego”, albo: „spotkanie odbędzie się dwudziestego drugiego lutego”. Odpowiedz Link Zgłoś
ant. Re: W dniu.... 25.02.03, 11:08 a jeżeli czytam jakieś sprawozdanie sprzed roku i muszę zacząć od "W dniu..", "dnia..."??? Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: W dniu.... 25.02.03, 11:41 To trzeba było od razu, że musisz :) 'Dnia/w dniu drugiego lutego' będzie dobrze. Choć nie należy zapominać o dawnej możliwości 'w drugim dniu lutego', skąd się bierze typowo urzędnicze: W dniu drugim lutego staliśmy na skraju przepaści; od tej pory poczyniliśmy ogromny krok naprzód. Nie stresuj się w każdym razie, i tak nikt na to nie zwróci uwagi... Ważne, co się tego dnia działo, a nie sama data :) Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: W dniu.... 03.03.03, 08:40 No to powiedz "dnia dwudziestego drugiego lutego", w razie wątpliwości ze strony audytorium powołasz się na piosenkę okupacyjną, znaną z filmu "Zakazane piosenki": "Dnia pierwszego września roku paaaaaaaamiętnego..." Odpowiedz Link Zgłoś
mapmuh Re: W dniu.... 01.03.03, 16:34 W dniu drugiego lutego = w dowolnym dniu lutego 2 r.n.e. Przecież liczebnik porządkowy odnosi się do rzeczownika dzień, a nie do nazwy miesiąca. Głosuję za "W drugim dniu lutego." Odpowiedz Link Zgłoś