szarykot 05.11.01, 19:38 witam! proszę o pomoc w sprawie koniugacji wyrazu "statua" - jak to się robi? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
civic_vtec Re: statua 05.11.01, 20:14 Odmiana statui - zdaje się, że tak: Liczba pojedyncza M: ta statua D: tej statui a. statuy C: tej statui a. statule B: tę statuę N: tą statuą Mc:o tej statui W: statuo! Liczba mnoga M: ty statuy D: tych statui C: tym statuom B: te statuy N: tymi statuami W: statuy! Uff! Ciężko było. Czy udało mi się uniknąć błędów? Pozdrawiam bezfleksyjnie ;) czyli nieodmiennie Vtec Odpowiedz Link Zgłoś
civic_vtec Re: statua - suplement 05.11.01, 20:16 Liczba mnoga Mc: o tych statuach Jednak coś zgubiłem :) Vtec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: za Re: statua IP: *.pressmedia.com.pl 05.11.01, 20:50 civic_vtec napisał(a): > Pozdrawiam bezfleksyjnie ;) czyli nieodmiennie > Vtec Jak to nieodmiennie ;)) pozdrawiam: pierwsza osoba liczby pojedynczej, czasu teraźniejszego, trybu oznajmującego ;) Odpowiedz Link Zgłoś
teresa.kruszona Re: statua 05.11.01, 22:48 civic_vtec napisał(a): > Odmiana statui - zdaje się, że tak: > > Liczba pojedyncza > M: ta statua > D: tej statui a. statuy > C: tej statui a. statule > B: tę statuę > N: tą statuą > Mc:o tej statui > W: statuo! > > Liczba mnoga > M: ty statuy > D: tych statui > C: tym statuom > B: te statuy > N: tymi statuami > W: statuy! > > Uff! Ciężko było. Czy udało mi się uniknąć błędów? > > Pozdrawiam bezfleksyjnie ;) czyli nieodmiennie > Vtec Prawie dobrze! Liczba pojedyncza M: statua D: statui a. statuy C. statui (nie: statule) Ms: statui B: statuę N: statuą Liczba mnoga M: statuy D: statui C: statuom B: statuy N: statuami Ms: statuach Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorota Re: statua IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 06.11.01, 07:47 To może jeszcze "studio" i "radio" słowa powszechniej używane. Nie wiem czy już się je odmienia i jeżeli tak to jak? Odpowiedz Link Zgłoś
civic_vtec Re: radio w studiu i studio w radiu 06.11.01, 09:50 Gość portalu: Dorota napisał(a): > To może jeszcze "studio" i "radio" słowa powszechniej używane. Nie wiem czy już > się je odmienia i jeżeli tak to jak? Doroto, obydwa rzeczowniki zaproponowane przez Ciebie do "obróbki" są już odmienne i to od lat co najmniej kilkunastu (tak podpowiada mi moja mizerna pamięć). Były zresztą próby odmiany radia już wtedy gdy radyjem jeszcze ono było. A formy odmiany? Napracowałem się wczoraj przy statui i dziś od rana znowu? Mam dla Ciebie propozycję - spróbuj sama a potem obejrzymy razem efekty. Zgoda? Pozdrawiam Vtec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elza Re: statua IP: *.in-addr.btopenworld.com 08.11.01, 13:01 szarykot napisał(a): > witam! proszę o pomoc w sprawie koniugacji wyrazu "statua" - jak to się robi? Dlaczego <koniugacji>? Chyba <deklinacji>. Odpowiedz Link Zgłoś
carol7 Re: statua 02.07.02, 11:38 Raczej deklinacja - statua jest rzeczownikiem, a odmiana rzeczowników to deklinacka. Koniugacja to odmiana czasowników. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś