lib 21.09.06, 11:05 Czy obcojęzyczne wstawki w rodzaju porte-parole powinny być pisane kursywą? lib Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mach_2 Re: kursywa 21.09.06, 12:03 Szanowny Panie Profesorze Językoznawco Udzielający Porad! Chciałabym się dowiedzieć, czy obce słowa i wyrażenia takie, jak np.: ego, a priori, credo, consensus, brewe, par excellence, motu proprio, notabene, ad hoc, happy end, pro life, sic, de facto, college, zadomowiły się na tyle w polszczyźnie, że nie trzeba już ich wyróżniać w tekście kursywą? Czy może niektóre z nich? Z poważaniem Aleksandra Kowal Stopień asymiliacji wymienionych wyrażeń, a także ich stopień rozpowszechnienia jest różny, więc nie da się podać jednej, wspólnej dla nich wszystkich odpowiedzi. Wiele zależy zresztą od tego, w jakim tekście ich użyjemy. Na przykład ego jest słowem dość rzadkim w ogólnej polszczyźnie, ale w humanistyce ani w psychologii nie powinno nikogo dziwić, więc wyróżnianie go kursywą byłoby zbyteczne. Nie wydaje mi się także, aby na kursywę zasługiwały słowa credo, consensus, brewe ani college. W sumie jednak decyzja należy do piszącego. — Mirosław Bańko, PWN Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: kursywa 21.09.06, 13:29 mach_2 (cytat z Bańki): > Nie wydaje mi się także, aby na kursywę zasługiwały słowa credo, > consensus, brewe ani college. W sumie jednak decyzja należy do piszącego. > — Mirosław Bańko, PWN Czy spolszczenie ,,breve'' na ,,brewe'' jest pomysłem Bańki czy Twoją literówką? Nie żeby mi przeszkadzało (również nie przeszkadzałby mi ,,kolidż'' zamiast ,,college''), a tylko chciałbym wiedzieć, czy to tylko błąd czy może już nowa ,,norma językowa''. - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak Odpowiedz Link Zgłoś
mach_2 Re: kursywa 21.09.06, 14:02 > Czy spolszczenie ,,breve'' na ,,brewe'' jest pomysłem Bańki czy Twoją literówką > ? Do komentarza prof. Bańki nie wprowadzałem żadnych zmian. Poza tym "brewe" to poprawna forma: brewe (rel.) ndm - wg Wielkiego słownika ortograficznego PWN; col•lege col•lege’u, col•lege’em; col•lege’e, col•lege’ów, col•lege’om, col•lege’ami a. collège - jw. Pzdr:) Odpowiedz Link Zgłoś
mach_2 Re: Brewe raz jeszcze 21.09.06, 15:14 Podobną formę podają Słownik języka polskiego PWN (brewe «urzędowy dekret papieski dotyczący spraw mniejszej wagi»), Słownik ortograficzny z zasadami gramatyki W. Dutki, B. Gajewskiej i A. Willman (brewe nieodm.) oraz Słownik wyrazów obcych i zwrotów obcojęzycznych W. Kopalińskiego (brewe - pismo, dekret papieski sformułowany mniej uroczyście niż bulla). O ile dobrze pamiętam, po łacinie brevis, breve to 'krótki, krótkie'. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Brewe raz jeszcze 21.09.06, 16:45 mach_2: > Podobną formę podają Słownik języka polskiego PWN (brewe «urzędowy dekret > papieski dotyczący spraw mniejszej wagi»), Słownik ortograficzny z zasadami > gramatyki W. Dutki, B. Gajewskiej i A. Willman (brewe nieodm.) oraz > Słownik wyrazów obcych i zwrotów obcojęzycznych W. Kopalińskiego (brewe - > pismo, dekret papieski sformułowany mniej uroczyście niż bulla). W takim razie przepraszam, słowa ,,brewe'' po prostu nie znałem, chociuaż znałem pookrewny ,,brewiarz''. Ale czy ,,brewe'' naprawdę jest zadomowione w polszczyźnie? Myślałem, że chodzi o ,,breve'' == krótko. Z tym, że w klasycznej łacinie przysłówek powinien chyba brzmieć ,,breviter'' a ,,breve'' to przymiotnik rodz. nijakiego (== krótkie). Używanie jednego zamiast drugiego to chyba już jakieś średniowieczne popsucie obyczajów... mach_2: > O ile dobrze pamiętam, po łacinie brevis, breve to 'krótki, krótkie'. Tak, w rodzajach męskim i żeńskim ,,brevis'' a w nijakim ,,breve''. - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak Odpowiedz Link Zgłoś
ard_juna Re: Brewe raz jeszcze 22.09.06, 13:58 stefan4 napisał: > Myślałem, że chodzi o ,,breve'' == krótko. Z tym, że w klasycznej łacinie > przysłówek powinien chyba brzmieć ,,breviter'' a ,,breve'' to przymiotnik rodz. > nijakiego (== krótkie). Używanie jednego zamiast drugiego to chyba już jakieś > średniowieczne popsucie obyczajów... Breve to też rzeczownik nijaki (Gen. -is), oznaczał pierwotnie mieliznę czy bród, potem krótkie, treściwe pismo (od średniowiecza rzeczywiście głównie kościelne). Odpowiedz Link Zgłoś