Dodaj do ulubionych

mieszkanka Sardynii

01.01.07, 16:55
Jak nazywa się po polsku mieszkanka Sardynii?Bo jakoś nie mogę dotrzeć do
poprawnej formy.
Obserwuj wątek
    • efedra Re: mieszkanka Sardynii 01.01.07, 20:46
      yavanna86 napisała:

> Jak nazywa się po polsku mieszkanka Sardynii?Bo jakoś nie mogę dotrzeć do
      > poprawnej formy.

Chyba tak właśnie, jak myślisz: Sardynka. Tylko w przeciwieństwie do tej w puszce - pisana dużą litera.
      • horpyna4 Re: mieszkanka Sardynii 03.01.07, 16:54
        A czy na pewno dużą literą? Jak to jest? Dużą literą pisze się wtedy, jeśli
        chodzi o narodowość lub przynależność plemienną. Małą, jeżeli o mieszkańca
        miasta. A krainy? Wyspy? Może być to niejednoznaczne zresztą, czasem państwo
        jest wyspą, czasem jest taka sama nazwa miasta i państwa. Kiedyś nie miałam
        problemów z ortografią, ale teraz... wystarczy poczytać sobie niektóre posty na
        różnych forach i pamięć wzrokowa okazuje się przekleństwem, człowiek głupieje.
        A co do tej Sardynki (czy sardynki) - może tak zastąpić ją Sardynijką lub
        Sardynianką? Żeby się tak nie kojarzyła puszkowo...
    • veeto1 Re: mieszkanka Sardynii 03.01.07, 18:51
      Włoszka ;-)
      • yavanna86 Re: mieszkanka Sardynii 04.01.07, 13:10
        Sardynijka i Sardynianka brzmią jakoś przekombinowanie.A z kolei Sardynka
        puszkowo (włoskie nazwy to Sard i Sarda,ale niewiele z tego wynika;)) A dla
        Włochów ich region jest często ważniejszy niż sam kraj - ktoś powie Ci np. że
        jest Sycylijczykiem, a nie Włochem ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka