yavanna86 01.01.07, 16:55 Jak nazywa się po polsku mieszkanka Sardynii?Bo jakoś nie mogę dotrzeć do poprawnej formy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
efedra Re: mieszkanka Sardynii 01.01.07, 20:46 yavanna86 napisała: > Jak nazywa się po polsku mieszkanka Sardynii?Bo jakoś nie mogę dotrzeć do > poprawnej formy. Chyba tak właśnie, jak myślisz: Sardynka. Tylko w przeciwieństwie do tej w puszce - pisana dużą litera. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: mieszkanka Sardynii 03.01.07, 16:54 A czy na pewno dużą literą? Jak to jest? Dużą literą pisze się wtedy, jeśli chodzi o narodowość lub przynależność plemienną. Małą, jeżeli o mieszkańca miasta. A krainy? Wyspy? Może być to niejednoznaczne zresztą, czasem państwo jest wyspą, czasem jest taka sama nazwa miasta i państwa. Kiedyś nie miałam problemów z ortografią, ale teraz... wystarczy poczytać sobie niektóre posty na różnych forach i pamięć wzrokowa okazuje się przekleństwem, człowiek głupieje. A co do tej Sardynki (czy sardynki) - może tak zastąpić ją Sardynijką lub Sardynianką? Żeby się tak nie kojarzyła puszkowo... Odpowiedz Link Zgłoś
yavanna86 Re: mieszkanka Sardynii 04.01.07, 13:10 Sardynijka i Sardynianka brzmią jakoś przekombinowanie.A z kolei Sardynka puszkowo (włoskie nazwy to Sard i Sarda,ale niewiele z tego wynika;)) A dla Włochów ich region jest często ważniejszy niż sam kraj - ktoś powie Ci np. że jest Sycylijczykiem, a nie Włochem ;) Odpowiedz Link Zgłoś